Paplašinātā meklēšana
Meklējam maize.
Atrasts vārdos (81):
- maize:1
- desmaize:1
- lokmaize:1
- medmaize:1
- ogumaize:1
- rīvmaize:1
- rupmaize:1
- ābolmaize:1
- āboļmaize:1
- baltmaize:1
- brīvmaize:1
- ceļamaize:1
- ciemmaize:1
- dievmaize:1
- melnmaize:1
- miežmaize:1
- mūžamaize:1
- pienmaize:1
- rudzmaize:1
- rupjmaize:1
- saldmaize:1
- sālsmaize:1
- siltmaize:1
- skābmaize:1
- spicmaize:1
- taukmaize:1
- maizeputra:1
- maizeskoks:1
- maizestēvs:1
- asinsmaize:1
- baltamaize:1
- baltumaize:1
- banānmaize:1
- ciemamaize:1
- kanēļmaize:1
- karstmaize:1
- kreimmaize:1
- kukuļmaize:1
- ķilavmaize:1
- lēvermaize:1
- magoņmaize:1
- medusmaize:1
- nabagmaize:1
- pelavmaize:1
- pienamaize:1
- plātsmaize:1
- polārmaize:1
- rozīnmaize:1
- rozīņmaize:1
- sālunmaize:1
- skābumaize:1
- smalkmaize:1
- taukumaize:1
- ūdensmaize:1
- Krīvmaizes:1
- maizesdarbs:1
- maizesnaids:1
- garneļmaize:1
- krējummaize:1
- plakanmaize:1
- pumpurmaize:1
- sprancmaize:1
- sviestmaize:1
- frančmaizes:1
- maizesgabals:1
- maizeskrāsne:1
- maizeskrāsns:1
- brokastmaize:1
- dzeltānmaize:1
- dzeltenmaize:1
- sviekstmaize:1
- sviestamaize:1
- ekonomaizers:1
- maizeskukulis:1
- biezpienmaize:1
- drumstalmaize:1
- jaunpienmaize:1
- saldskābmaize:1
- sviestanmaize:1
- sviestarmaize:1
- sviesturmaize:1
Atrasts vārdu savienojumos (74):
- actaina maize
- aizdzisusi maize
- apcelt kā maizes kukuli
- asaru maize
- atblaizīta maize
- atdot pēdējo (maizes) kumosu, arī atraut sev pēdējo kumosu (no mutes)
- atdot pēdējo maizes kumosu
- atdot pēdējo maizes kumosu, arī atraut sev (pēdējo) kumosu (no mutes)
- atņemt (arī atraut) pēdējo (maizes) kumosu
- atraut (arī atņemt) pēdējo (maizes) kumosu
- bada maize
- bērulaina maize
- bez kumosa maizes
- biezpiena maize
- bišu maize
- ceļa maize
- dienišķā maize
- gara (arī garīga, garīgā) barība (arī maize)
- gumzītes maize
- izčāgusi maize
- kā medus maize
- kā neēdis, kā maizes neēdis
- kā sviests uz maizes
- klešķaina maize
- klona maize
- kroņa maize
- maize bez garozas
- maizes augs
- maizes darbs
- maizes devējs
- maizes drupatas
- Maizes ezers
- maizes jeb alus raugs
- maizes ķirmis
- maizes klēts
- maizes kukulim pažobele
- maizes kukulis
- maizes kule
- maizes kumoss
- maizes lāpsta
- maizes laušana
- maizes māte
- maizes mīkstums
- maizes naids
- maizes raugs
- maizes roķis
- maizes šķedēns
- maizes tēvs
- medus maize
- mūža maize
- nepieciešams kā maize
- neraudzēta maize
- ogu maize
- otrā maize
- pelēkā maize
- pelnīt maizes riecienu (arī maizes kumosu, maizi)
- pelnīt maizi (arī maizes riecienu, maizes kumosu)
- pērtiķu maizes koks
- pie ūdens un maizes
- pītā maize
- plāns maizes rieciens
- plaucēta maize
- sabuņķēta maize
- safrāna maize
- salda (arī viegla) maize
- saldskābā maize
- sausa maize
- silta maize
- skābrauga maize
- smērēt desu maizes
- smērēt medu uz maizes (kādam)
- vecuma maize
- viegla (arī salda) maize
- žēlastības maize
Atrasts skaidrojumos (634):
- sine labore non erit panis in ore "bez darba nebūs maizes mutē"; kas nestrādā, tam nebūs ēst.
- maizes raugs "Saccharomyces" ģints sēņu tīrkultūra, ko izmanto maizes mīklas raudzēšanai, arī kā izejvielu dažu pārtikas koncentrātu un farmaceitisku preparātu ieguvei.
- (no)griezt maizi (no)griezt šķēli (vai vairākas šķēles) maizes
- mīkla [masa]{s:1795}, kuras sastāvā ir milti, ierauga šķidrums un parasti aizdars vai milti un aizdars un kuru izmanto maizes vai konditorejas izstrādājumu izgatavošanai
- āboļmaize Ābolmaize
- atpīlis Abrā no atlikumiem sakasīta maize, to cepa un veidoja pamatā bērni
- kasis Abrā sakasītas mīklas atliekas un no tām izcepta maize
- izkasiņs abrkasis, pēdējais maizes klaipiņš
- maiznieks Amatnieks, kas nodarbojas ar maizes cepšanu; maiznīcas īpašnieks; arī maizes tirgotājs
- pita Apaļa, plakana maize, iecienīta Tuvo un Vidējo Austrumu zemēs
- bonda Apaļš miežmaizes kukulītis
- karavajs Apaļš, parasti ar mirtēm izrotāts baltmaizes kukulis, ko gatavoja no treknas mīklas un ko cepa kāzu viesībām
- farinotoms aparāts kviešu vai miežu graudu sagriešanai gareniski, lai noteiktu to stiklainumu, kas ir svarīga pazīme iegūstamo miltu un maizes izstrādājumu kvalitātes noteikšanā
- grauzdētājs aparāts maizes grauzdēšanai; tosteris
- aleurometrs Aparāts, ar ko pārbauda miltu derīgumu maizes cepšanai pēc aleurona labuma
- apcepums Apcepta, apbrūnināta virsējā kārta (gaļai, maizei u. tml.)
- grauzdiņš Apcepts, kraukšķīgs maizes gabals
- iesalināt Apstrādāt (miltus maizes cepšanai) ar karstu ūdeni, lai daļu cietes pārvērstu cukurā
- apužmetams Apužmetamie milti - milti, ar ko apkaisa lizi pirms maizes klaipa uzlikšanas
- biezpienmaize ar biezpienu apziesta maizes šķēle
- saldmaize ar cukuru apkaisīta maize
- kanēļmaize ar kanēli un cukuru pārkaisīta plātsmaize vai smalkmaizīte
- krējummaize ar krējumu apziests maizes rieciens
- saut ar lizi bīdīt maizes krāsnī (piemēram, klaipus, desas)
- magoņmaize ar magoņu sēklām pārkaisīta baltmaize vai smalkmaize
- medus maize ar medu apziesta maizes šķēle
- medsrika ar medu apziests maizes rieciens
- grūdeša ar pelavām sajaukta maize
- plācinis ar raugu cepta baltmaize
- biezpiena maize ar saldu biezpiena masu pārklāta plātsmaize
- ķeizerkūka ar sāli un ķimenēm apkaisīts rupjmaizes plācenis (ko parasti cep pēdējo pēc maizes cepšanas)
- taukumaize ar taukiem noziests maizes rieciens
- lavašs Armēņu un azerbaidžāņu maize, kas cepta no neraudzētas mīklas
- atdoš Atmaksa; uz parāda paņemta labība, maize u. c.
- Lēdurgas dižakmens atrodas Krimuldas novada Lēdurgas dendroloģiskajos stādījumos, garums - 4,3 m, platums - 3,7 m, augstums - līdz 2 m, apkārtmērs 13,5 m, virszemes tilpums 19 m^3^, stāvas sānmalas, izliekta virsa, pēc formas tas atgādina stūrainu maizes klaipu; Lēdurgas akmens; Mudurgas dižakmens
- maizes augs augs, no kā iegūst miltus maizes gatavošanai
- okroška Aukstā zupa, ko gatavo no maizes kvasa, gaļas, olām, krējuma un citām piedevām
- švarma Austrumnieku (ēģiptiešu) virtuves ēdiens: plānās strēmelītēs sagriezta un sacepta gaļa, kas sajaukta ar ceptiem sīpoliem un tomātiem; maisījumu pasniedz maizes kabatiņās; kebabs
- grūdaža Bada laiku ēdiens, pelavmaize
- grūdažs Bada laiku ēdiens, pelavmaize; grūdaža
- bulka Baltmaize
- pīrēgs Baltmaize
- baltamaize Baltmaize - no smalki maltiem kviešu miltiem cepta maize
- baltumaize Baltmaize - no smalki maltiem kviešu miltiem cepta maize
- dzeltānmaize Baltmaize ar rozīnēm un safrānu
- rozīņmaize Baltmaize vai dzeltenmaize ar rozīnēm
- ogumaize Baltmaize vai dzeltenmaize, kuras mīklai pievienotas rozīnes
- rozīnmaize Baltmaize vai dzeltenmaize, kuras mīklai pieviernotas rozīnes
- pītā maize baltmaize, kuras klaipa virsma izveidota pīnes formā
- rauši Baltmaizes cepumi - karašas, plāceņi, pīrāgi
- batons Baltmaizes kukulis
- beļaška Baltmaizes rika
- kalācis Baltmaizes veids
- sitnieks Baltmaizes veids
- bārolains Bārolaina maize - pelavmaize; sliktas kvalitātes maize; bērulis
- berziņš Berziens jeb ķēpa – salauzta maize (vai biezpiens) saldā pienā
- ķocis bez mīklas izcepta gluma maize
- brīvmaize Bezmaksas maize
- bieķēzis Bieķezis - ēdiens (strēbeklis), ko gatavoja no piena, alus un rupjas maizes, saldināja ar medu un cukuru
- ņuka Bieza (parasti maizes) šķēle, arī biezs (kā) gabals; nuka
- nuka Bieza (parasti maizes) šķēle, arī biezs (kā) gabals; ņuka
- gaņģis Bieza maizes rika
- kanika Bieza maizes rika, biezs maizes gabals, šķēle
- kaniks Bieza maizes rika, biezs maizes gabals, šķēle
- konika Bieza maizes rika, biezs maizes gabals, šķēle
- kunika Bieza maizes rika, biezs maizes gabals, šķēle
- ķocis Biezas, neizveicīgi sagrieztas maizes šķēles
- pienmaize Biezpiena plātsmaize
- žildene Biezpiens ar krējumu un sāli, ko ziest uz maizes
- smēre Biezpiens maizes apziešanai
- smērs Biezpiens maizes apziešanai
- ķieka Biezs (maizes) gabals
- ņuks Biezs, liels maizes kancis, visbiežāk tāds, ko tikko var aptvert ar sauju; gabals
- nukucis Biezs, liels maizes kancis, visbiežāk tāds, ko tikko var aptvert ar sauju; gabals
- privuliņš Biguze - maizes zupas veids
- nabagu cirtiens biguzis - pienā vai ūdenī ieberzta maize un garšas dēļ pievienots cukurs vai sāls
- bigūzis Biguzis - pienā vai ūdenī ieberzta maize un garšas dēļ pievienots cukurs vai sāls
- pumpurmaize Biguzis - pienā vai ūdenī ieberzta maize un garšas dēļ pievienots cukurs vai sāls
- lopbarības raudzēšana bioloģiska lopbarības sagatavošanas metode; raudzēšanas procesā barību bagātina ar B grupas vitamīniem, olbaltumvielām, fermentiem, taukskābēm, uzlabo tās garšu un diētiskās īpašības; raudzē ar maizes rauga kultūru, galvenokārt spēkbarību, arī sakņaugus, spēkbarības un sakņaugu maisījumus
- betaglukāns Bioloģiski aktīva viela, kas atvasināta no maizes rauga šūnu apvalka
- apiterapija Biškopības produktu - bišu indes, ziedputekšņu, bišu maizes, peru pieniņa, vaska, propolisa, medus lietošana veselības saglabāšanā un dažādu slimību ārstēšanā
- blieka Blieķis - saķepusi, neizdevusies maize
- brokastmaize Brokastu maize
- ceļa maize ceļamaize
- piecepums Cepamā produkta (piemēram, maizes) masas palielinājums, ko rada tam pievienotais šķidrums
- atrībenēt Cepjot atdalīties (par maizes garozu)
- aizdzist cepot slikti pacēlusies maize, kuras mīkla ir tikusi atdzesēta
- aizdzisusi maize cepot slikti pacēlusies maize, kuras mīkla ir tikusi atdzesēta
- kukulis Cepšanai sagatavots vai izcepts paliels, parasti apaļš vai garens (maizes) mīklas veidojums; arī klaips
- maizeskukulis Cepšanai sagatavots vai izcepts paliels, parasti apaļš vai garens maizes mīklas veidojums, klaips
- klaips Cepšanai sagatavots vai izcepts, garens, retāk apaļš, (maizes) mīklas veidojums
- atkukulis Ciema kukulis (maize, gaļa utt.), ko deva līdzi kāzu viesiem prombraucot
- griulis Cieta maizes garoza
- grivlis Cieta maizes garoza
- grivelis Cieta maizes garoza; grivlis
- dundulis Cieta sniega pika vai no maizes savelta bumbiņa
- garoza Cieti sacepusi (maizes) ārējā kārta
- kostiļs Cietuma maizes deva
- šmojka Cietuma maizes deva
- kulēži Cilvēki, kas klaušu laikā ņēma savu pārtiku no viena maizes maisa
- mājas circenis circeņu suga ("Gryllus domesticus"), 16-20 mm garš, dzeltens kukainis ar brūnu galvu, satopams reti, gk. vecu lauku māju virtuvēs, maizes ceptuvēs
- cūrulis Cūruls - ēdiens, kurā ietilpst ūdenī iedrupināta maize, garšas dēļ pielikti sīpoli un sāls
- cepeškrāsns Četrstūraina (skārda) ierīce (parasti iebūvēta plītī), ko, sakarsējot no visām pusēm, izmanto (piemēram, maizes, cepešu, pudiņu) cepšanai
- kaseklis Darbarīks mīklas nokasīšanai no maizes abras iekšējās virsmas
- maiziņa Dem. -- maize
- baltmaizīte dem. --> baltmaize
- karstmaizīte dem. --> karstmaize
- maizīte dem. --> maize
- smalkmaizīte dem. --> smalkmaize (1)
- hostija Dievmaize
- dievmaizīte Dievmaize (parasti neliela)
- prosfora Dievmaizes nosaukums pareizticīgā baznīcā
- gostija Dievmaizes trauks
- patēna Dievmaizes trauks
- pikuzis diezgan mazs gabaliņš (pikucis, īpaši no maizes mīklas)
- frančmaizes Divi kopā sacepti, pārgrieztu virsu veģīši jeb rundštiki, cepti no vienkāršas baltmaizes mīklas
- knibgalis Dona, maizes klaipa gals
- knībgalis Dona, maizes klaipa gals
- knīblis Dona, maizes klaipa gals
- dreņa Draņķis - kā lamuvārds cilvēkam vai dzīvniekam; arī jēla, atcepusi maize
- puspaladziņš Drēbīte maizes abras pārklāšanai
- drudišu Drudišu maize - maize no linsēklām un garšaugu pārpalikumiem
- safrāna maize dzeltenmaize
- mirucis Dzēriens no bērzu sulām, kas saraudzētas ar rupjas maizes garozām un rudzu graudiem
- klātstrebjams Dzēriens vai šķidrs ēdiens, ko dzer vai strebj klāt, piemēram, maizei, kartupeļiem
- skābums dzēriens, kas pagatavots no rudzu miltiem un ūdens; Latgalē - zupa no kartupeļiem un maizes mīklas; Kurzemē - vārītu sūkalu nogulsnes
- biga Džūkstē un Lestenē ēdiens no sadrupinātas, uzvārītas maizes, kam pieliek sāli un taukus
- viltotais zaķis ēdiens - maizes klaipam līdzīgs veidojums no maltas gaļas un piedevām, parasti krāsnī cepts
- sigums Ēdiens - pienā iedrupināta maize
- stūkums Ēdiens - pienā vai ūdenī ieberzta maize ar sāli vai cukuru; biguzis
- bužiņa Ēdiens - rūgušpienā iejaukta sadrupināta maize
- ķēpulis Ēdiens - saldā vai rūgušā pienā iedrupināta maize
- ķēpiņš Ēdiens - svaigā pienā ieberzta maize vai biezpiens
- rulica ēdiens (ūdenī iedrupināta maize ar sīpoliem un sāli)
- pižurs Ēdiens no biezpiena un sagrieztas maizes aukstā ūdenī
- sudrabbisīte ēdiens no maizes ar cukuru, kas aplieti ar vārītu ūdeni; bigūzis
- čura ēdiens no maizes gabaliņiem ūdenī
- cureite ēdiens no maizes gabaliņiem ūdenī
- ubagaine ēdiens no maizes gabaliņiem ūdenī
- biguze Ēdiens no miltiem, piena, speķa, sīpoliem un sāls; arī no maizes, cukura un ūdens
- čubītes Ēdiens no miltiem, piena, speķa, sīpoliem un sāls; arī no maizes, cukura un ūdens
- dziupka ēdiens no rupjmaizes gabaliņiem linsēklu eļļā, no rupjmaizes gabaliņiem pienā, biezpiena gabaliņiem pienā
- rančkas ēdiens no rupjmaizes, ūdens un cukura
- bizirairairā Ēdiens no sakaltušas rupjmaizes, ko pārlej ar vārošu ūdeni, pieliek upeņu ievārījumu un pārkaisa ar kanēli
- čunčulis Ēdiens no ūdenī iedrupinātas rupjmaizes ar cukuru
- čunčuliņš Ēdiens no ūdenī iedrupinātas rupjmaizes ar cukuru; čunčulis
- čuriņa Ēdiens no ūdenī iegrieztas maizes un sīpoliem
- sigumiņš Ēdiens no ūdens, maizes un cukura
- ķura Ēdiens, iebiezināta putra no maizes garozām
- dzjupka Ēdiens, kas ir pagatavots no ūdens, rupjmaizes šķēlēm, sīpoliem, sāls un linsēklu eļļas
- murcavka Ēdiens, kas pagatavots no pienā iedrupinātas maizes un vārītiem kartupeļiem
- murcavka Ēdiens, kas pagatvots no ūdens, rupjmaizes šķēlītēm, sīpoliem, sāls un linu eļļas
- rabačkas ēdiens, kas sastāv no rupjmaizes, ūdens un cukura
- kolčeris Ēdiens, kas sastāv no ūdenī iejauktiem maizes gabaliņiem ar cukuru
- bieķezis Ēdiens, ko gatavo no piena, alus un rupjas maizes, saldina ar medu vai cukuru
- cūruls Ēdiens, kurā ietilpst ūdenī iedrupināta maize, garšas dēļ pielikti sīpoli un sāls
- dieva dāvana ēdiens, maize
- drupenis Ēdiens, rūgušpienā iedrupināta rupja maize
- peksis ēdiens, ūdenī vai pienā iedrupināta maize
- ramans ēdiens, uzrūgušas maizes iejava putra
- konsekrēšana Eiharistijā - darbība, kuras laikā maize un vīns kļūst par Kristus miesu un asinīm
- konsubstanciācija Eiharistijas mācība, ka pēc konsekrācijas maizes un vīna, resp., Kristus miesas un asiņu substance pastāv kopā savstarpējā vienībā
- ekonomeizers Ekonomaizers
- mehāniskais ekonomaizers ekonomaizers ar mehānisko pievadu
- brīvgaitas ekonomaizers ekonomaizers, kas pārtrauc degvielas izplūdi no brīvgaitas sistēmas, motoram darbojoties piespiedu brīvgaitas režīmā
- jaudas ekonomaizers ekonomaizers, kas patreknina degmaisījumu, motoram darbojoties pilnas jaudas režīmā
- taukmaize Ēšanai paredzēta ar kausētiem taukiem apziesta maizes šķēle
- sviestmaize Ēšanai paredzēta ar sviestu apziesta maizes šķēle; šāda maizes šķēle ar uzgriežamiem, piemēram, desu, sieru
- sausa maize ēšanai paredzēta maizes šķēle, gabals, kam nav uzziestas, uzliktas piedevas (piemēram, sviests, gaļa)
- kirpičs Formas maize
- sprancmaize franču maize, veģis
- klimšķis Gabals (maizes vai gaļas)
- nucka Gabals (maizes), ņuka
- pīne Garena plātsmaize, baltmaizes kukulis ar iegriezumiem šķērsām pāri kukulim (kas to sadala gabalos, daļās)
- pīnis Garena plātsmaize, baltmaizes kukulis ar iegriezumiem šķērsām pāri kukulim (kas to sadala gabalos, daļās)
- paķene Garens, samērā liels trauks maizes mīklas iejaukšanai, mulda 1(1), abra
- kamere Garoza, virskārtiņa maizei, sieram u. c.; kamara
- jaut maizi gatavot mīklu maizes cepšanai
- glizdējums Gleze - neizrūgusi mīkla; no tādas izcepta maize
- klešķaina maize glīzdaina maize
- duņka Glīzdaina maize
- gļecka Glīzdaina maize
- glezis Glīzdaina maize
- kļecka Glīzdaina maize
- klešķe Glīzdaina maize
- zleģis Glīzdaina, slikti izcepusi maize
- zlete Glīzdaina, slikti izcepusi maize
- sabuņķēta maize glīzdaina, slikti sarūgusi maize
- glumenīca Gluma, neizcepusi, jēla maize
- brusketa Grauzdēta maize (parasti baltmaize) ar tomātiem, ķiplokiem un olīveļlu
- tosts Grauzdēta maizes šķēle
- vecis Grauzdētas un sasmalcinātas kaņepes, piemēram, sviestmaizei, bet ēd arī ar zirņiem un kartupeļiem
- gruzdiņi Grauzdēti maizes gabaliņi
- šoti Gruzīnu laužamā maize, kas tiek daudz lietota ar asajiem ēdieniem, Latvijā to tirgo kā lavašu
- kancīte Gums apkārt maizei vai maizes ārpusē
- furfurols heterociklisks furāna rindas aldehīds C~5~H~4~O~2~, ko iegūst no augu izcelsmes izejvielām; nozīmīga izejviela ķīmiskajā rūpniecībā; bezkrāsains šķidrums ar maizes smaržu
- uzdarams Iedaris - sviesta gabaliņš, biezpiena piciņa, maizes garoza vai cita reālija, kas ielikta krējumā, lai veicinātu tā sakulšanu
- padarams Iedaris - sviesta gabaliņš, biezpiena piciņa, maizes garoza vai cita reālija, ko ieliek krējumā, lai to ātrāk varētu sakult sviestā
- paceple Iedobums maizes krāsns apakšā
- dorīte Iedobums, parasti maizes doniņā, kur ieliek aizdaru - sviestu, biezpienu u. tml. (piemēram, ejot uz lauka darbā, kur braucot)
- maizgriezis ierīce maizes griešanai šķēlēs
- tosteris ierīce maizes šķēļu grauzdēšanai, apcepšanai
- sasaut Ievirzīt ar lizi krāsnī (maizes klaipus)
- Artocarpus heterophyllus Indijas maizeskoks jeb džekfrūts
- sprancmaizīte Īpašs baltmaizes veids
- plaucēt Īslaicīgi karsēt (piemēram, dārzeņus, gaļu, miltus) karstā, parasti verdošā, šķidrumā; apliet ar karstu ūdeni (miltus), gatavojot maizes javu
- Artocarpus altilis īstais maizeskoks
- gnoki Itāļu izcelsmes ēdiens, nelielas klimpiņas ar smailiem galiem, kuras pārsvarā gatavo no kartupeļiem (bet populāri arī gnoki no mannas, kviešu miltiem un pat rīvētas maizes) un pasniedz ar mērci
- čabata Itāļu maize, ko cep no raudzētas mīklas, kas aizdarīta ar olīveļļu; kukulīša forma atgādina čību
- nocepums izceptās maizes masas un mīklas masas starpības attiecība pret mīklas masu; rodas ūdens, etilspirta, oglekļa dioksīda, gaistošo skābju u. c. gaistošo vielu iztvaikošanas rezultātā (var būt 6–14%)
- pārvalkāt Izņemt no krāsns (maizes klaipus) un atkal iebīdīt, pārmainot (to) iepriekšējo novietojumu
- piegļaubt izveidot no mīklas apaļu maizes kukuļa galu un to pieglaust
- jaunkultā Jaunkultā maize - maize, kas gatavota no jaunās ražas miltiem
- Vissvētākais sakraments Jēzus Kristus miesa un asinis maizes un vīna veidā
- knikucis kāds lielāks gabals (gaļas vai maizes)
- maizpelnis kāds, kas pelna (kā, parasti ģimenes) iztikai; maizes pelnītājs
- cībaks Kaltēta baltmaize; sausiņš
- kaļēda Kaļada 1(1) - katoļiem Ziemsvētkos no kviešu miltiem cepta dievmaize
- šmakovka kandža, paštecinātais, kura pamatā ir maizes garozas, sarkanās bietītes
- karaža Karaša, rupjas maizes rausis ar biezpienu virsū
- kānika Kaste maizes glabāšanai
- katla agregāts katlu iekārtas sastāvdaļa – konstruktīvi vienots ierīču komplekss, kurā, dedzinot kurināmo, ražo tvaiku vai karstu ūdeni; sastāv no kurtuves, cauruļu sistēmas ar boileriem, ūdens ekonomaizera, gaisa uzsildītajā, apmūrējuma, dūmejām, armatūras un karkasa ar kāpnēm un platformām katla apkopei
- kaļada Katoļiem Ziemassvētkos no kviešu miltiem cepta dievmaize
- margarītas Katoļu baznīcā dievmaizes daļas slimniekiem
- konsekrācija Katoļu baznīcā personu vai lietu (baznīca, altāra) iesvētīšana, ko izdara bīskaps; arī maizes un vīna pārvēršanās Kristus miesā un asinīs, kas pēc katoļu mācības notiek mesas laikā
- sanctissimum Katoļu baznīcā: iesvētīta (konsekrēta) hostija (dievmaize)
- monstrance Katoļu dievnamu kulta piederums - grezns trauks (parasti ar saules staru vainagu centrā), kurā glabājas dievmaize (hostija) un kuru dievkalpojumā (benedikcijā vai procesijās) izrāda pielūgšanai
- plīšķata kaut kas ļoti plāns vai plakans, piemēram, sakrities maizes klaips
- skābēšana Kažokādu pusfabrikāta apstrāde ar maizes kvasiem (sarežģīts bioķīmisks process)
- aizknaibīt Knaibot nolauzt vairākās vietās gabalus no maizes kukuļa
- aizkņubināt Knaibot nolauzt vairākās vietās gabalus no maizes kukuļa
- aizkribināt Knaibot nolauzt vairākās vietās gabalus no maizes kukuļa
- knipsis Knipšis - maizes klaipa galiņš vai neliels gabaliņš
- smalkmaiznieks Konditors, kas gatavo smalkmaizītes un smalkmaizes
- katlagregāts Konstruktīvi vienots ierīču komplekss (kurtuve, tvaika pārkarsētājs, ūdens ekonomaizers u. c.), kurā iegūst tvaiku vai karstu ūdeni, dedzinot kurināmo
- uzkraistīt Kraistot uzlikt krējumu (piemēram, uz maizes)
- kreimmaize Krējummaize - ar krējumu apziesta maize
- kampa Krietns maizes, siera u. c. gabals
- kamps Krietns maizes, siera u. c. gabals
- dievmaize Kristietības kultā - maize, ko pasniedz dievgalda ceremonijā
- kukuružņiks Kukurūzas miltu maize
- aizkurs Kvēlojošas ogles, kas ir saraustas maizes krāsns atverē
- veģe Kviešu maizes klaipiņš; smalkmaize; veģis
- berziens Ķēpa – salauzta maize (vai biezpiens) saldā pienā
- ķūra Ķura - ēdiens, iebiezināta putra no maizes garozām
- kura Ķura - ēdiens, iebiezināta putra no maizes garozām
- paberi Labības vai citi smalkumi; milti, ko pirms cepšanas pabārsta zem maizes klaipa
- pakaļsviešana Latviešu tautas ticējumos, ja met kaut ko pakaļ mironim uz kapsētu braucot, tad tiekot no tā vaļā (prusaki, blaktis u. tml.); aizsargāšanās nolūkos, piem., ja maizi mīcotienāk kāds cilvēks un maize nav samīcīta, tad tam sviež ar mīklas gabalu pakaļ, lai tas neaiznes raugu; tā kā medniekiem un zvejniekiem nedrīkst laimes vēlēt, tiem sviež pakaļ ar vecām vīzēm vai malkas pagalēm
- apņukāt lēnām apēst (maizes ņuku, gabalu)
- elzenis Lenta vai josta (aptuveni 1 collu plata), ar kuru zirgam kaklā kar barības maisu, ganam - maizes kuli
- ceplis liela krāsns zemnieku mājās (telpu apsildīšanai, maizes cepšanai, ēdienu gatavošanai, arī apgaismošanai)
- cenceris liela maizes rika
- maizes šķedēns liela maizes rika
- pinca Lieldienu maize no rauga mīklas ar dziļi iespiestu krustu vidū
- rikauts liels gabals (maizes)
- kvaņķis liels maizes gabals
- luits liels maizes gabals
- rikats liels maizes gabals
- pačanks liels maizes gabals pienā
- ruķis liels maizes rieciens
- klodzans Liels, mīksts maizes gabals
- guldāms Lietas, kas tiek iedalītas līgavas guldīšanai: guldāms degvīns, guldāms siers, guldāma maize
- ķopala Lipīga maize
- gleizda Lipīga substance, ķepe - līmīgs māls, neizcepusies, līmīga maize
- ķiepals Lipīga, nepilnīgi izcepta maize
- klince Lipīga, slikti izcepusies maize
- grūdeklis Lize (maizes lāpsta)
- eucharistija Lūgšana, ko senā kristīgā baznīcā teica, iesvētījot vakarēdiena elementus; pati iesvētītā dievmaize; vakarēdiena svinēšana
- knopis Lupatiņā ietīta rupjmaize ar cukuru, ko dod zīst zīdainim; knupis
- bērulaina maize maize, kam piejauktas pelavas, klijas u. tml. piedevas
- pelēkā maize maize, kas ir cepta no rupja maluma kviešu miltiem
- gumzītes maize maize, kas tiek iedalīta līgavas guldīšanai
- ābolmaize Maize, ko cep no plānas baltmaizes mīklas kārtas, kurai uzlikti sasmalcināti āboli
- bake-off Maize, ko cep uz vietas veikalā; t. s. karstā maize
- plaucēta maize maize, ko gatavo no plaucētiem miltiem
- oblāta maize, ko lieto svētajā vakarēdienā; dievmaize
- atblaizīta maize maize, kuras garoza ir atdalījusies (no mīkstuma)
- maizes drupatas maizes druskas
- rikants maizes gabals (liels)
- maizesgabals Maizes gabals, maizes šķēle, rieciens
- Saccharomyces cerevisiae maizes jeb alus raugs
- kaņcs maizes klaipa gals
- klincis Maizes klaipa gals; maizes klaips
- dona maizes klaipa šķēle
- cepļa pōrts maizes krāsns priekša
- izpora maizes krāsns slaukāmā slota
- Stegobium paniceum maizes ķirmis
- biku, baku maizes mīcīšanas skaņu atdarinājums
- jāvas laiks maizes mīklas rūgšanas laiks
- šķēlis maizes rieciens
- cēdrums maizes skābums
- garneļmaize Maizes šķēle (piemēram, sviestmaize) ar garnelēm
- kaņcs maizes šķēle līdz puskukulim
- apryka maizes šķēle, griezta visapkārt klaipam
- plakanmaize Maizes šķirne Norvēģijā (Bohūsā un Dālslandē), ļoti plāna, parasti no neraudzētas mīklas cepta maize
- pimša maizes zupa
- pizarete maizes zupa
- beķereja Maiznīca, konditoreja; maizes ceptuve
- baltmaiznieks Maiznieks, kas nodarbojas ar baltmaizes cepšanu; baltmaizes tirgotājs
- maizcepējs Maiznieks, maizes cepējs
- maizcepis Maiznieks, maizes cepējs
- aprieciņš Maza maizes riciņa
- kanapē Maza sviestmaize (ar sieru, gaļu vai zivi), ko parasti pasniedz viesībās kā uzkodu
- brūka Mazi maizes gabaliņi sajaukti ar sautētām kaņepēm
- nikucis mazs (maizes vai kā cita) gabaliņš
- migulītis mazs maizes gabals
- skrimulis mazs maizes gabals ar biezu garozu
- miekacītis mazs maizes klaipiņš, kas cepts no abrā sakasītiem mīklas atlikumiem
- miekasis mazs maizes klaipiņš, kas cepts no abrā sakasītiem mīklas atlikumiem
- piegāznis mazs maizes klaipiņš, sakasnītis
- aizgoznītis mazs maizes kukulītis, kuru krāsnī, kamēr tā vēl silta, cep bērni
- bada maize Mazvērtīga maize (parasti ar dažādiem piejaukumiem)
- medmaize Medus maize
- medusmaize Medus maize
- smoķis Mērce (bieza); biezs šķidrums; arī kaut kas uz maizes uzziežams
- smāķis Mērce; arī kaut kas uz maizes uzziežams
- saduņķēt mīcīt maizes mīklu
- furšetbankets Mielasts, kurā apkalpošana notiek pie bufetes veida galda un viesi ietur maltīti, stāvot kājās; uz bufetes veida galda ik pēc noteikta attāluma novieto šķīvjus, galda piederumus, glāzes un salvetes, galda vidū grupē dažādas aukstās uzkodas, sviestmaizes, augļus; šādu banketu izvēlas, ja paredzēta īslaicīga lietišķa tikšanās; viesmīlis parasti piedāvā dzērienus un seko, lai tiktu papildināti ēdieni; stāvbankets
- stāvbankets Mielasts, kurā apkalpošana notiek pie bufetes veida galda un viesi ietur maltīti, stāvot kājās; uz bufetes veida galda ik pēc noteikta attāluma novieto šķīvjus, galda piederumus, glāzes un salvetes, galda vidū grupē dažādas aukstās uzkodas, sviestmaizes, augļus; viesmīlis parasti piedāvā dzērienus un seko, lai tiktu papildināti ēdieni
- mīkle Mīkla (maizei, cepumiem u. tml.)
- licenis Mīklas palieka, sakasnis, ko uzglabā nākošajai maizes cepšanai ieraugam
- abrukasas Mīklas pārpalikums, ko sakasa abrā; maizes kukulītis, kas cepts no šī mīklas pārpalikuma
- boli Mīkstas maizes konsistences zāļu forma lietošanai iekšķīgi, lietoja visbiežāk zirgiem
- uzbiras Milti, ko uzber maizes mīklai abrā
- pabari Milti, ko uzkaisa uz lizes vai (kāpostu u. c.) lapām, liekot tur pēc tam maizes kukuļa mīklu, kas tad nepielīp un viegli iešaujama krāsnī, arī cepot apakša nepiedeg
- pabares Milti, ko uzkaisa uz lizes vai (kāpostu u. c.) lapām, liekot tur pēc tam maizes kukuļa mīklu, kas tad nepielīp un viegli iešaujama krāsnī, arī cepot apakša nepiedeg; pabari
- pabārkši Milti, ko uzkaisa uz lizes vai (kāpostu u. c.) lapām, liekot tur pēc tam maizes kukuļa mīklu, kas tad nepielīp un viegli iešaujama krāsnī, arī cepot apakša nepiedeg; pabari
- pabārņi Milti, ko uzkaisa uz lizes vai (kāpostu u. c.) lapām, liekot tur pēc tam maizes kukuļa mīklu, kas tad nepielīp un viegli iešaujama krāsnī, arī cepot apakša nepiedeg; pabari
- paberes Milti, ko uzkaisa uz lizes vai (kāpostu u. c.) lapām, liekot tur pēc tam maizes kukuļa mīklu, kas tad nepielīp un viegli iešaujama krāsnī, arī cepot apakša nepiedeg; pabari
- kapturs mūra dūmu un tvaiku uztvērējs virs plīts, kas būvēta maizes krāsns priekšā
- mūža maize mūžamaize
- nabagzupa Nabaģene - rūgušpienā vai kefīrā iegriezta maize, kas kādu stundu briedināta
- baranka nedaudz vārīts un pēc tam cepts baltmaizes mīklas izstrādājums, kam ir gredzena forma
- eiloģija Neiesvētīta Svētā vakarēdiena maize
- bieķīze Neizcepusies maize
- klieķis Neizcepusies, glīzdaina maize
- plogača Neizdevusies maize
- ķiecis Neizdevusies mīkla, "sakritusi maize"
- kalacs neizrūgusi, sakritusi maize
- plačka Neizrūgusi, sakritusi maize
- maiznīca neliela maizes ceptuve (parasti kopā ar veikalu); maizes veikals
- knibeklis neliela maizes doniņa
- knibelītis neliela maizes doniņa
- pielipa neliela mīklas pika, kas pielipusi un cepot piesaistījusies pie maizes kukuļa sāniem
- pielipis neliela mīklas pika, kas pielipusi un cepot piesaistījusies pie maizes kukuļa sāniem
- pielīpnis neliela mīklas pika, kas pielipusi un cepot piesaistījusies pie maizes kukuļa sāniem
- pieļips neliela mīklas pika, kas pielipusi un cepot piesaistījusies pie maizes kukuļa sāniem
- bulks neliels baltmaizes kukulītis, arī smalkmaizīte
- krimsls neliels gabaliņš maizes vai gaļas
- saika neliels garens baltmaizes kukulītis; veģis
- dzeguskumāss neliels maizes (arī cita pārtikas produkta) gabals, ko pavasarī agri no rīta centās apēst, lai dzeguze neaizkūkotu
- dzeguškumāss neliels maizes (arī cita pārtikas produkta) gabals, ko pavasarī agri no rīta centās apēst, lai dzeguze neaizkūkotu; dzeguskumāss
- miekšķiņš neliels maizes klaipiņš, kas tiek cepts no sakasītajiem mīklas atlikumiem
- cebelis neliels maizes kukulītis
- pektiņš neliels maizes maisiņš
- jēlcepa Nepietiekoši izcepta maize
- čureks Neraudzētas baltmaizes plācenis Kaukāzā; lavašs
- oblāte Neraudzētas mīklas maizes ripiņa, kas tiek lietota kristiešu dievkalpojumā; dievmaize
- izkasinis no abras izkasītās mīklas izcepts mazs maizes klaips
- saldskābmaize no bīdelētiem rudzu miltiem cepta maize ar saldenskābu garšu
- veltne no izveltnētas, pēc tam satītas (visbiežāk rudzu miltu) mīklas cepta baltmaize
- veltnis no izveltnētas, pēc tam satītas (visbiežāk rudzu miltu) mīklas cepta baltmaize
- veltene no izveltnētas, pēc tam satītas (visbiežāk rudzu miltu) mīklas cepta rupjmaize
- stikle no kaņepju sēklām gatavots ēdiens, ko ziež uz maizes; staks
- snīte no klaipa nogriezts maizes gabals, kas saglabā raksturīgo formu
- boķiņš no kopā sakasītām mīklas atliekām cepta maize (bērnu valodā)
- tortilja no kukurūzas miltiem cepta plāna apaļa maize, kurā ietin dažādus pildījumus, iecienīta meksikāņu virtuvē, atgādina apaļu pankūku
- mčadi no kukurūzas miltiem cepta plāna un apaļa gruzīnu maize
- paiķis no maizes abras sakasītā mīkla un no tās izceptais maizes klaipiņš
- dzersis no maizes garozām izraudzēts dzēriens
- ķilāputra no maizes mīklas vārīta biezputra
- ķile no maizes mīklas vārīta biezputra
- ķilputra no maizes mīklas vārīta biezputra
- rieciens no maizes nogriezts gabals ēšanai piemērotā biezumā
- kilāputra no maizes un mīklas vārīta biezputra
- kakarka no miežu miltiem cepta maize
- miežmaize no miežu miltiem cepta maize
- plācinis no miežu, retumis arī no griķu miltiem cepta maize
- sakasis no mīklas atliekām, kas sakasītas abrā, cepts maizes kukulītis
- šķēle no pārtikas produkta (piemēram, maizes klaipa, gaļas, siera) atdalīts samērā plāns gabals
- grisīni no picas mīklas ceptas maizes standziņas
- puskaraša no rudzu un miežu miltu maisījuma cepta maize
- iejavine no rūgušas maizes mīklas (iejavas) vārīta skāba kartupeļu zupa ar pienu
- karaša no rupja maluma (kviešu vai miežu) miltiem cepta (parasti apaļas formas) maize
- plācenis no rupja maluma (kviešu vai miežu) miltiem gatavota, krāsnī cepta (parasti plakana, apaļas formas) maize; šāda maize ar, piemēram, olu, biezpiena, krējuma, ķimeņu maisījuma virsu
- rupjmaize no rupja maluma rudzu miltiem cepta maize
- lepuška no rupjmaizes mīklas gatavots plāns plācenis, ko parasti cep uz plīts riņķiem
- baķenis no sajauktiem, samaisītiem miltiem cepta maize
- baltmaize no smalki maltiem kviešu miltiem cepta maize
- ņuka no ūdens, maizes un cukura pagatavots biguzis
- aprika no visa klaipa nogriezts maizes rieciens
- knicis Nogriezta maizes doniņa
- knubucis Nogriezta maizes kukuļa doniņa
- kalbaks Nogriezts maizes klaipa gals
- knibelis Nogriezts maizes klaipa gals
- uzsalināt Noplaucēt miltus karstā ūdenī un kult, lai maizes iejavam rodas saldskāba garša
- veģis Noteiktas formas baltmaizes mīklas izstrādājums
- rausis Olas vai piens, ar kuru pirms cepšanas tiek klāts maizes klaips
- pielips Paaugstinājums maizes klaipā
- pielups Paaugstinājums uz maizes klaipa (arī iedobums šur un tur)
- pabārkšķi Paberi - labības vai citi smalkumi; milti, ko pirms cepšanas pabārsta zem maizes klaipa
- pabāršķi Paberi - labības vai citi smalkumi; milti, ko pirms cepšanas pabārsta zem maizes klaipa
- pabārsti Paberi - labības vai citi smalkumi; milti, ko pirms cepšanas pabārsta zem maizes klaipa
- maiznuka Pabieza maizes rika, gabals
- gleta Pacieta, ķepīga masa (piemēram, mālaina zeme, sakritusi maize); glete
- iemute Padziļinājums maizes krāsns priekšējā daļā
- uzkude Pagrabs, pieliekamais, maizes klēts
- uzkuds Pagrabs, pieliekamais, maizes klēts
- ķepals Palielāks maizes gabals
- vaņķis Paliels gabals (piemēram, maizes)
- štugalis Paliels maizes gabals
- ņucis Paliels, apaļš gabals (maizes vai siera)
- klons Pamatne (maizes krāsnij)
- maizes kukulim pažobele pārsprāgusi maizes garoza
- sausiņi pārtikas produkts - kaltētas maizes vai īpaša maizes izstrādājuma šķēles
- sāļumputra Pašķidra, sāļa miltu biezputra, ko ēd pie maizes
- eiharistija Pateicības lūgsna kristiešu sv. vakarēdiena elements (maizes, vīna) apsvētīšanā; apsvētītā dievmaize un vīns; pats dievgalda sakraments
- panējums paveikta darbība, rezultāts --> panēt; apceptā (produkta) virskārta no rīvmaizes, miltiem, olas u. tml.
- pušnīca pelavaina maize
- pelavmaize Pelavaina maize; maize, kas ir gatavota no pelavām
- bārda pelavmaize
- bērklis Pelavmaize
- bārola Pelavmaize; sliktas kvalitātes maize; bērulis
- bārols Pelavmaize; sliktas kvalitātes maize; bērulis
- bēruls Pelavmaize; sliktas kvalitātes maize; bērulis
- bārolas Pelavu maize, saukta par garo maizi, maize ar pelavu piejaukumu; bērulis
- bērulis Pelavu maize, saukta par garo maizi; maize ar pelavu piejaukumu
- gaspačo pelnos vai uz atklātas uguns ceptas omletes sasmalcināti gabaliņi, ko liek uz maizes
- maisinieki Personas, kas bada gados (1917.-1920. g.) ar maisiem braukāja no pilsētas uz laukiem pēc maizes u. c. pārtikas, ko ieguva gk. maiņas ceļā
- birzeknis Piena ēdiens, kurā iedrupināta maize
- pienamaize Pienā iedrupināta maize
- pienmaize Pienā iedrupināta maize
- biguzis Pienā vai ūdenī ieberzta maize un garšas dēļ pievienots cukurs vai sāls
- čurbulis Pienā vai ūdenī iedrupināta maize
- jaucamais Piens vai cits šķidrums maizes iejaukšanai
- bez kumosa maizes pilnīgi bez maizes, pārtikas
- kalacs pirkta maize ar sakritušu apakškārtu
- plainis Plācenis no rupjmaizes ar siļķi
- piedura Plaisa, robs maizes kukulim, kas rodas pieduroties pie krāsns malas vai otra kukuļa
- lize Plakana koka lāpsta (mīklas veidojuma ievirzīšanai maizes krāsnī un izņemšanai no tās)
- sklaudiņš plāna maizes šķēle
- neraudzēta maize plāna neraudzētas mīklas maize, ko ebreji ēd svētkos, kas veltīti viņu izceļošanai no Ēģiptes; maca
- pērinīte plāna strēmele maizes, papīra u. tml.
- maca plāna, neraudzētas bezsāls mīklas maize, ko jūdaisti ēd Lieldienās, pieminot jūdu izceļošanu no Ēģiptes
- galete Plāns neraudzētas mīklas sausiņš, ko lieto maizes vietā, parasti ilgākos pārgājienos vai braucienos
- izķēpt Plaši izplūst (par maizes kukulīti no nemākulīgi sagatavotas mīklas)
- drumstalmaize Plātsmaize ar saldu drumstalu masas virsu
- actaina maize poraina, labi uzrūgusi maize
- euloģija Priestera svētība pār draudzi, arī tik daudz kā euharistija; vēl neiesvētīta maize
- pomeļnīks priežu zaru slota maizes krāsns izslaucīšanai
- pusriciņa Puse (maizes) rieciena
- pusriecenis Puse (maizes) rieciena
- pusrieciens Puse (maizes) rieciena
- pusrieciņa Puse (maizes) rieciena
- puskancis Puse no maizes aprikas
- knicis Puskukulis maizes; gabals
- riecēns pusšķēle (maizes)
- pigarica Putra no ūdens, maizes un medus vai cukura (saldā ūdenī ieberž maizi un noliek siltā vietā, lai ieskābst)
- piekasas Putras katlam vai maizes muldai pielipušas ēdiena vai mīklas atliekas
- kruasāns Rauga vai kārtainās mīklas baltmaizes radziņš
- Krīvmaizis Rēzeknes novada Audriņu pagasta apdzīvotās vietas "Krīvmaizes" nosaukums latgaliski
- riecis Rieciens, maizes gabals
- knaucis Rieciens, maizes gabals, arī dona; gabals, kumoss
- riecenis Rieciens, maizes gabals, parasti lielāks (biezāks) nekā šķēle
- riciņš Rika - maizes šķēle
- berzumi Rīvmaize
- rudzmaize Rudzu maize
- klona maize rudzu maize, ko cep tieši uz krāsns klona virsmas
- vīsteklis Rudzu maize, kurā iecepts žāvēts speķis un sīpoli
- vīstīkls Rudzu maize, kurā iecepts žāvēts speķis un sīpoli
- vīstoklis Rudzu maize, kurā iecepts žāvēts speķis un sīpoli
- vīstoknis Rudzu maize, kurā iecepts žāvēts speķis un sīpoli
- vīsts Rudzu maize, kurā iecepts žāvēts speķis un sīpoli
- ambrozijs Rudzu maizes krēms
- ķuse Rūgušpienā iedrupināta maize
- ķusis Rūgušpienā iedrupināta maize
- nabaģene Rūgušpienā vai kefīrā iegriezta rupjmaize, kas kādu stundu briedināta, karsta laika paēdiens
- pumperniķelis Rupja rudzu maize
- bērala Rupja rudzu maize, ko cep no graudiem līdz ar visām pelavām
- čerņaška Rupjmaize
- melnmaize Rupjmaize
- rupmaize Rupjmaize
- rupucis Rupjmaize
- kerki Rupjmaizes gabali
- plācinis Rupjmaizes karaša
- taukotnis Rupjmaizes pīrāgs
- šarlote Sacepumam līdzīgs saldais ēdiens, ko pagatavo no kausētā sviestā izmērcētas baltas vai saberztas rupjas maizes, āboliem, cukura un dažām garšvielām
- iejaut maizi sagatavot maizei mīklu
- uzrikāt Sagriezt (maizes šķēles)
- uzrikot Sagriezt (maizes šķēles)
- salaist krāsnī saka par darbību, kad izveidotos maizes klaipus iebīda krāsnī
- liels kā batons saka par ko, kas pēc formas atgādina garenu baltmaizes klaipu, piemēram, kartupeļiem
- kā glīzda saka, ja maize ir slikti izcepusi, sakritusi, nav acaina
- ne garozas saka, ja nav ne gabaliņa maizes, arī ja nav nekā ēdama
- knauķis Sakaltis maizes gabals
- grimza Sakaltis maizes klaipa galiņš
- graulis Sakaltusi maizes doniņa
- grammača Sakaltusi rudzu maize pārlieta ar vārošu ūdeni un pārkaisīta ar cukuru
- impanācija Sakramentāla Kristus miesas un Sv. Vakarēdiena maizes savienošanās
- lepens Sakritusi baltmaize
- glente Sakritusies, blīva (smilšu, maizes u. tml.) kārta
- gleča Sakritusies, neizrūgusi maize; mālaina zeme, glūda
- blieķis Saķepusi, neizdevusies maize
- berzis Salauzta maize (vai biezpiens) saldā pienā
- pudis Saldā pienā (vai tējā) ieberzta maize
- birzums Saldā pienā iedrupināta maize
- ķēpa Saldā pienā iedrupināta maize
- berzumi Saldā pienā vai skābā putrā ieberzta maize
- ogu maize salda smalko kviešu miltu maize ar rozīnēm
- dzeltenmaize Salda smalko kviešu miltu maize, kas cepta ar safrāna un olu piedevām, parasti arī ar rozīnēm
- čunčurītis Saldā, karstā tējā iedrupināta maize
- sidarbiksis saldināts ūdens ar salauzītiem maizes gabaliem
- banānmaize salds konditorejas izstrādājums maizes formā, kura galvenā sastāvdaļa ir banāns
- saldskābā maize saldskābmaize
- skābrauga maize saldskābmaize
- kukuļmaize Saldskābmaize
- sitnīca Saldskābmaize
- sitnieks Saldskābmaize
- skābmaize Saldskābmaize
- kvass Saldskābs bezalkoholisks dzēriens, ko gatavo parasti no rupjmaizes vai rudzu miltiem un iesala
- nozis Salmu, klūgu vai cita pinuma trauks, piemēram, maizes vai salvešu ievietošanai
- sālunmaize sālsmaize
- atkorāt Saplaisāt (par maizes garozu)
- atkorgāt Saplaisāt (par maizes garozu)
- savalgt savākt rūgstošu maizes mīklu abrā
- plika savienojumā ar "plaka" raksturo maizes mīcīšanas skaņas
- pļiku savienojumā ar "pļeku" raksturo ritmiskas plaukšķošas skaņas, kas rodas, piemēram, mīcot maizes mīklu
- pļeku savienojumā ar "pļiku" raksturo skaņas, kādas rodas, piemēram, mīcot maizes mīklu
- šļaku savienojumā ar "šļiku" apraksta ritmiskas darbības, kas rada šļakstošas skaņas (piemēram, govs slaukšanu vai maizes mīklas mīcīšanu)
- sēnelas Sēnalas - no graudiem atdalītas miziņas, čaumalas, maize, putra no graudu miziņām
- fokača Senas izcelsmes itāļu maize, līdzīga picai, bet ar biezu pamatni un treknāka
- mērcputriņa Sens latviešu ēdiens: pašķidra biezputriņa, ko gatavo no ūdenī vai pienā (arī abu maisījumā) savārītiem bīdelētiem miltiem un pārlej ar grauzdētiem cūku taukiem un mazos gabaliņos sagrieztu taukumu; pasniedz pie sausiem kartupeļiem vai maizes, dažreiz kopā ar ceptu siļķi
- rīvmaize Sīkas maizes druskas, ko iegūst, sasmalcinot (piemēram, sarīvējot) kaltētu maizi (parasti baltmaizi, rupjmaizi)
- sitodrepa Sitodrepa panicea - maizes ķirmja "Stegobium paniceum" nosaukuma sinonīms
- berzenis Skābputrā ieberzta maize
- skābumaize skābrauga maize
- skābraugs Skābrauga maize - saldskāba maize
- sālsmaize Slāvu tautu tradīcijās - sāls un maize, ko pasniedz ciemiņiem, tos svinīgi sagaidot
- drabanča Slikta, bez aizdara gatavota maizes zupa
- bērulis Sliktas kvalitātes maize
- bakāns Slikti izcepta maize
- pekņa Slikti izcepta, glīzdaina maize
- plekšata Slikti izcepta, sakritusies maize
- bakacis Slikti izcepusi maize
- čāča Slikti izcepusies maize
- jeka Slikti izcepusies maize, kas sastāv no vairākiem salipušas mīklas gabaliem un neturas kopā
- duņķis Slikti izcepusies, glīzdaina maize
- glete Slikti izcepusies, glīzdaina maize
- gleze Slikti izcepusies, glīzdaina maize
- glīzda Slikti izcepusies, sakritusi maize
- veļuks Slikti izdevusies maize
- kakarka Slikti izrūgusi baltmaize
- požogs slota garā kātā maizes krāsns izslaucīšanai
- pamalis Slota krāsns izslaucīšanai (pirms maizes cepšanas)
- Schmaisen Smaižu (Šmaizes) muiža, kas atradās Liepājas apriņķa Vaiņodes pagastā
- pagaiļi Smalki saskaldīta malka, ko maizes krāsnij izkuroties, iemet vēl, izsvaidot pa visu krāsni, lai tai reizē izdegot, krāsns viscaur vienādi sasiltu
- pagailis Smalki saskaldīta malka, ko maizes krāsnij izkuroties, iemet vēl, izsvaidot pa visu krāsni, lai tai reizē izdegot, krāsns viscaur vienādi sasiltu
- meka Smalkmaize, kliņģeris
- krāģis Statīvs, paliktnis (statīvs maizes abrai; balsts zāģēšanai; rāmis izšūšanai)
- nošķorēt stipri sakurināt, sakarsēt; sagatavot (krāsni) maizes cepšanai
- sašaut strauji ievirzīt ar lizi (krāsnī vairākus, daudzus maizes klaipus)
- siltmaize svaigi cepta, vēl silta maize
- vakarēdiens Svētīta maize un vīns, kas simbolizē Jēzus Kristus miesu un asinis; arī attiecīgais sakraments; dievgalds (1)
- iekuļas Sviesta gabaliņš vai maizes garoza, ko ieliek krējumā, lai to ātrāk varētu sakult sviestā
- ienijs Sviesta gabaliņš, biezpiena piciņa, maizes garoza vai cita reālija, kas tika ielikta krējumā, lai veicinātu tā sakulšanu sviestā
- iesākums Sviesta gabaliņš, biezpiena piciņa, maizes garoza vai cita reālija, kas tika ielikta krējumā, lai veicinātu tā sakulšanu sviestā
- iesāķis Sviesta gbaliņš, biezpiena piciņa, maizes garoza vai cita reālija, kas tika ielikta krējumā, lai veicinātu tā sakulšanu sviestā
- iesitams Sviesta gbaliņš, biezpiena piciņa, maizes garoza vai cita reālija, kas tika ielikta krējumā, lai veicinātu tā sakulšanu sviestā
- buķiks Sviestmaize
- buterbrods Sviestmaize
- buterbrots Sviestmaize
- maizīte Sviestmaize
- sviekstmaize Sviestmaize
- sviestamaize Sviestmaize
- sviestanmaize Sviestmaize
- sviestarmaize Sviestmaize
- sviestmaizšķēle Sviestmaize
- sviesturmaize Sviestmaize
- tako Sviestmaize (sendvičs) meksikāņu stilā: uz meksikāņu pankūkas tortijas liek pildījumu pēc izvēles (gaļa, desa, dārzeņi, mērces, salāti u. tml.) un sarullē vai arī pārklāj ar otru pankūku
- maijmaizīte Sviestmaize ar biezpienu un lokiem vai redīsiem
- desmaize Sviestmaize ar desu
- ķilavmaize Sviestmaize ar ķilavām
- karstmaize Sviestmaize ar uzkodām, ko pasniedz karstu
- lokmaize Sviestmaize vai biezpienmaize ar lokiem
- sendvičs Sviestmaize, kas sastāv no divām ar sviestu apziestām un kopā saliktām maizes šķēlēm un, piemēram, desas, siera, šķiņķa šķēlēm starp tām
- mīcīt maizi (arī pīrāgus, raušus u. tml.) šādā veidā gatavot mīklu maizes (pīrāgu, raušu u. tml.) cepšanai
- kliņģeris Šādās formas neliels baltmaizes mīklas veidojums
- baobabs šīs dzimtas suga ("Adansonia digitata"), tropu koks ar ļoti resnu stumbru, apkārtmērs - līdz 40 m, kuplu lapotni, miltainiem ēdamiem augļiem, viens no resnākajiem kokiem pasaulē; pērtiķu maizes koks
- uzgriežams Šķēlēs, gabalos u. tml. sagriezts produkts (parasti desa, siers, auglis), ko liek uz sviestmaizes vai pasniedz galdā, ievietotu traukā
- mielītis Šķidrais maizes raugs
- aizlejs Šķidrs aizdars; piens u. c. pie biezputras vai putras, arī tas ko uzsmērē uz maizes
- maizains tāds, kas notriepts ar maizes mīklu
- maizaiņš tāds, kas notriepts ar maizes mīklu
- ķieģelītis Taisnstūra formā ceptas maizes klaips
- žļaga tas (piemēram, maize), kas ir jēls, nav labi izcepis; tas (piemēram gaļa), kas apstrādē ir kļuvis ūdeņains, par daudz izšķīdis
- izskrabas tas, kas tiek noņemts, nokasīts (piemēram, mīklas gabaliņi no maizes muldas)
- cepiens tas, kas vienā reizē izcepts vai cepams (parasti maize)
- mīcītava Telpa, arī cehs, kur gatavo mīklu maizes cepšanai
- akcidence Terminu lietoja teoloģijā, lai izskaidrotu Kristus būtnes noslēpumu - kā pēc maizes un vīna substances pārvēršanās Kristus miesā un asinīs turpina pastāvēt iepriekšējās akcidences - kvantitāte, krāsa, garša
- bagete Tievs, garš baltmaizes klaips, t. s. franču baltmaize
- silta maize tikko cepta maize
- vīsteknis Tītais, parasti rupjmaizes mīklas, klaips
- melanoidīni Tumšas krāsas vielas, kas rodas, aminoskābēm un olbaltumvielām augstā temperatūrā reaģējot ar cukuru sadalīšanās produktiem furfurolu un oksimetilfurfurolu; piešķir aromātu maizei u. c. pārtikas produktiem
- ubaģine Ūdenī mērcēta rupjmaize (kā ēdiens)
- priekšuguns Uguns maizes krāsns priekšā, ko uzkur, kad krāsns izkurināta, saraušot krāsns priekšā kvēlošas ogles un uzliekot tām skalus virsū, lai maize labāk ceptos un krāsnī būtu labāk saredzama
- aizkura Uguns maizes krāsns priekšpusē
- bārņi uz lizes zem maizes kukuļa pakaisītie milti
- ķepala uz oglēm kaltēta maize
- kepals uz oglēm kaltēta maize
- ķepals uz oglēm kaltēta maize
- ķepelis uz oglēm kaltēta maize
- atdošas uz parāda paņemta labība, maize utt.
- pausīties Uzbriest, lielākam kļūt (piemēram, raudzējot maizes mīklu, vārot gaļu)
- ceptuve Uzņēmums, fabrika, arī cehs, kur cep maizi, maizes izstrādājumus
- ūdens kliņģeris vārīts un pēc tam cepts neliels baltmaizes mīklas kliņģeris
- ūdenskliņģeris Vārīts un pēc tam cepts neliels baltmaizes mīklas kliņģeris; ūdens kliņģeris
- kāre Vaska šūnu kopa, ko darina bites un lapsenes medus, bišu maizes glabāšanai un peru audzēšanai
- vaskkāras Vaska šūnu kopas medus, bišu maizes glabāšanai un peru audzēšanai
- kares Vaska šūnu kopas, ko darina bites un lapsenes medus, bišu maizes glabāšanai un peru audzēšanai
- kāres Vaska šūnu kopas, ko darina bites un lapsenes medus, bišu maizes glabāšanai un peru audzēšanai
- veltene Velta baltmaize
- sēka viegla, čaugana maize
- izčāgusi maize viegla, mīksta, poraina maize
- siderbiksis Viegls vakara paēdiens - saldā pienā ieberzta rudzu maize ar cukuru vai sāli
- graudzāles Viendīgļlapju klases dzimta ("Poaceae syn. Gramineae"), daudzgadīgi, retāk viengadīgi vai divgadīgi lakstaugi, pie kuriem pieder, piemēram, galvenie maizes augi (kvieši, rudzi, auzas u. tml.). Dzimtā ietilpst šādi lakstaugi, \~730 ģintis, \~10 tk sugu, Latvijā konstatētas 63 ģintis, 156 sugas
- vienmīku Vienmīku maize - maize no smalku rudzu miltu mīklas, kas mīcīta tikai vienu reizi
- parove vieta blakus maizes krāsnij, kur ēdienu vāra
- piešava vieta maizes klaipa sānos, kur tas nejauši sacepies kopā ar blakus klaipu
- piešāve vieta maizes klaipa sānos, kur tas nejauši sacepies kopā ar blakus klaipu
- piešavs vieta maizes klaipa sānos, kur tas nejauši sacepies kopā ar blakus klaipu
- cumpurnis vieta, kur cepšanas laikā ir saskārušies divi maizes klaipi
- ablatka Ziemassvētku dievmaize
- ratindāns Zoocīdu grupas stipri indīgs pesticīds, ūdenī nešķīstošs pulveris bez smakas, saindētu ēsmu gatavošanai piejauc pie maizes, miltiem, klijām
- nabagmaize Žēlastības maize
maize citās vārdnīcās:
MLVV
LLVV
MEV