mizot
Lietojuma biežums :
mizot 2. konjugācijas darbības vārds; transitīvs
LocīšanaLocīšana
Īstenības izteiksme:
Tagadne | Pagātne | Nākotne | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Vsk. | Dsk. | Vsk. | Dsk. | Vsk. | Dsk. | |
1. pers. | mizoju | mizojam | mizoju | mizojām | mizošu | mizosim |
2. pers. | mizo | mizojat | mizoji | mizojāt | mizosi | mizosiet, mizosit |
3. pers. | mizo | mizoja | mizos |
Pavēles izteiksme: mizo (vsk. 2. pers.), mizojiet (dsk. 2. pers.)
Atstāstījuma izteiksme: mizojot (tag.), mizošot (nāk.)
Vēlējuma izteiksme: mizotu
Vajadzības izteiksme: jāmizo
1.Dalīt nost (kam) mizu (1).
2.Lobīt ārējo apvalku (sakņaugiem, saknēm, augļiem, sēklām).
3.novecojis Krietni ēst.
4.sarunvaloda Pērt.
Saistītās nozīmesmielot, pērt, zeltīt, sukāt.
Saistītās nozīmes
Sinonīmi
pērt1 — Vairākkārt, parasti ar rīksti, pātagu, sist (cilvēkam vai dzīvniekam), lai (to) sodītu.
Hiperonīmi
bicināt1 — Sist.
bozēt1 — Sist.
dābt1 — Sist.
dancināt rīksti (arī siksnu, pātagu u. tml.) pa muguru1 — Sist, pērt.
dot pa ādu1 — Pērt, sist.
klapēt1 — Sist; iekaustīt; pērt.
kliest1 — Sist.
koklēt1 — Sist, pērt.
mēgt1 — Sist.
miešķēt2 — Sist.
miet2 — Sist, pērt; mietēt.
mietēt1 — Sist, pērt; miet (2).
miltīt1 — Sist, pērt.
mūksnīt3 — Sist, pērt.
pārmācīt1 — Sodīt (kādu, parasti sitot, perot), lai panāktu, ka (tas) maina savu izturēšanos, rīcību.
šaust1 — Sist, pērt; šaustīt (1).
šaustīt1 — Sist, pērt; šaust (1).
šautīt1 — Šaust, sist.
sist1 intransitīvs — Virzīt ķermeņa daļu, satvertu priekšmetu tā, ka tas strauji skar (cilvēku vai dzīvnieku, arī augu, to daļu) un rada ievainojumu, arī izraisa bojāeju.
smelt1 — Sist.
sodīt2 — Pakļaut (kādu) fiziskam vai morālam sodam (2).
strāpēt1 — Sodīt.
sveķēt1 — Sist.
vanckāt2 — Sist, pērt.
veķēt2 — Sist, pērt.
žaut1 — Sist.
zvecēt1 — Sist.
zveķēt1 — Sist, pērt.
Avoti: LLVV, LE, SLG
Korpusa piemēri
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Pievieno apceptu sīpolu un ķiplokus un mizotos tomātus un vēlreiz uzkarsē.
- 3. Mizojiet un mērcējiet produktus tikai īsi pirms vārīšanas, sautēšanas!
- Lai bietes būtu garšīgākas, tās labāk vārīt nemizotas un nesagrieztas.
- Ja kabači ir lieli, tie jāmizo, jāizgriež mīkstais vidus.
- Kamēr runājam, viena no meitenēm mizo sīpolus, otra kartupeļus.