Paplašinātā meklēšana
Meklējam ēdiens.
Atrasts vārdos (27):
- ēdiens:1
- vēdiens:1
- noēdiens:1
- paēdiens:1
- prēdiens:1
- uzēdiens:1
- cūkēdiens:1
- lopēdiens:1
- pēcēdiens:1
- pieēdiens:1
- sprēdiens:1
- topēdiens:1
- gardēdiens:1
- miltēdiens:1
- piesēdiens:1
- saldēdiens:1
- ēdiensreize:1
- ēdienstarpa:1
- gavēņēdiens:1
- košerēdiens:1
- naktsēdiens:1
- pamatēdiens:1
- starpēdiens:1
- štammēdiens:1
- vakarēdiens:1
- priekšēdiens:1
- svētvakarēdiens:1
Atrasts vārdu savienojumos (13):
- afrodītiskais ēdiens
- Frankenšteina ēdiens
- gruntes ēdiens
- kumoss (arī ēdiens) aizspiežas (arī aizspriežas) kaklā
- kumoss (arī ēdiens) aizspriežas (arī aizspiežas) kaklā
- kumoss (arī ēdiens) iespiežas (arī iespriežas, iesprūst) kaklā
- kumoss (arī ēdiens) iespriežas (arī iespiežas, iesprūst) kaklā
- kumoss (arī ēdiens) iespriežas (arī iespiežas, iesprūst) kaklā (arī rīklē)
- kumoss (arī ēdiens) iespriežas (arī iespiežas, iesprūst) rīklē (arī kaklā)
- kumoss (arī ēdiens) iesprūst (arī iespiežas, iespriežas) kaklā
- kumoss (arī ēdiens) spriežas (arī sprūst) kaklā (arī rīklē)
- kumoss (arī ēdiens) sprūst (arī spriežas) kaklā (arī rīklē)
- saldais ēdiens
Atrasts skaidrojumos (510):
- apbēda Abēda - svaigi kautas cūkas gaļas ēdiens, gan zupa, gan arī cepta gaļa; skābu kāpostu zupa ar svaigu cūkas gaļu un aknām, ar vai bez miežu putraimiem.
- salabuka Agrāk gavēņa laikā iecienīts ēdiens no rudzu miltiem.
- salabuks Agrāk gavēņa laikā iecienīts ēdiens no rudzu miltiem.
- saladuka Agrāk gavēņa laikā iecienīts ēdiens no rudzu miltiem.
- šašliks Aitas, arī liellopu, cūkas gaļas ēdiens, ko gatavo, cepot nelielus, uz iesma uzdurtus gaļas gabalus ogļu siltuma starojumā.
- plumpudings Anglijā tradicionāls Ziemassvētku ēdiens - audumā vārīts pudiņš no miltiem, olām, nieru taukiem, rozīnēm, garšvielām u. c., ko pasniedz ar rumu; cepts pudiņš (sacepums), kam liktas klāt rozīnes.
- ikri Ar dārzeņiem vai sēnēm gatavots ēdiens, parasti sīku graudiņu veidā.
- delikatese Ar izsmalcinātu gaumi izmeklēts ēdiens.
- sotē ar mērci pārliets cepts vai mērcē sautēts zivju vai gaļas ēdiens.
- pariljada argentīniešu ēdiens - uz oglēm cepta gaļa.
- uzkoda Ātrai uzēšanai sagatavots ēdiens; arī uzkožamais.
- amis Augšpusē sašaurināts apmēram spaiņa lieluma koka trauks ar spundi, kurā, ejot uz lauku vai dodoties tālākā ceļā, tiek ņemts līdzi dzeramais vai šķidrs ēdiens.
- rasols Aukstais ēdiens - salāti, kas gatavoti no vārītas vai ceptas gaļas, vārītiem dārzeņiem (piemēram, kartupeļiem, bietēm), olām un skābētiem vai marinētiem gurķiem, pievienojot krējumu vai krējumu ar majonēzi un garšvielas.
- pastēte Aukstais ēdiens, ko gatavo no gaļas, zivīm vai citiem produktiem, tos samaļot, pēc tam tiem pievienojot garšvielas un tos saputojot viendabīgā masā.
- švarma Austrumnieku (ēģiptiešu) virtuves ēdiens: plānās strēmelītēs sagriezta un sacepta gaļa, kas sajaukta ar ceptiem sīpoliem un tomātiem; maisījumu pasniedz maizes kabatiņās; kebabs.
- basturma Austrumnieku ēdiens - kaltētas vai ceptas gaļas šķēles.
- kebabs austrumnieku ēdiens: nelieli gaļas, zivju un dārzeņu gabaliņi, kas cepti uz iesma.
- tabulē Austrumu tautu ēdiens - ar citronu sulu un olīveļļu pārslacīti pētersīļu, piparmētru un bulgura salāti.
- šakšuka Austrumu tautu ēdiens - no tomātiem, čili, sīpoliem un olām gatavots sautējums.
- makluba Austrumu tautu ēdiens - pēc speciālas receptes gatavots vistas, rīsu un dārzeņu kārtains sautējums.
- falafels austrumu virtuves ēdiens, eļļā ceptas maltas turku zirņu un garšvielu bumbiņas vai šādi gatavots pīrāgs.
- piti Azerbaidžāņu ēdiens - jēra gaļas zupa ar kartupeļiem, zirnīšiem un zaļumiem.
- grūdažs Bada laiku ēdiens, pelavmaize; grūdaža.
- grūdaža Bada laiku ēdiens, pelavmaize.
- bami Bami gorengs - indonēziešu ēdiens; vistas gaļas un nūdeļu sacepums.
- lindruku zupa bezgaršīgs un neizdevies ēdiens.
- bezsaņķis Bezsātis - negausis, rīma; negausība; ēdiens (ēšana), kas nedod sāta sajūtu.
- bezsāte Bezsātis - negausis, rīma; negausība; ēdiens (ēšana), kas nedod sāta sajūtu.
- bhādžī Bhaja - indiešu virtuvei raksturīgs ēdiens - cepti dārzeņi.
- bieķēzis Bieķezis - ēdiens (strēbeklis), ko gatavoja no piena, alus un rupjas maizes, saldināja ar medu un cukuru.
- ukse Bieza miltu un speķa mērce; biezs miltēdiens.
- pontags Biezai mērcei līdzīgs ēdiens no bīdeļmiltiem un olām.
- biekiezis Biezi savārīts ēdiens.
- zirņu biezputra biezi savārīts zirņu ēdiens.
- bieķīze Biezi savārīts, negaršīgs ēdiens.
- ķesels Biezputras veida cūkēdiens; ķesals.
- ķesals Biezputras veida cūkēdiens.
- bubulmercis Biezputras veida ēdiens no putraimiem, kartupeļiem un gaļas.
- piksa Biezs (sevišķi cūku) ēdiens.
- bygucs Bigucis - gavēņa laika ēdiens no piestā sagrūstiem kartupeļiem, pupām un linsēklu eļļas.
- birjāni Birjani - indiešu virtuves ēdiens.
- kāpostbļoda Bļoda, kurā iepildīts no kāpostiem gatavots ēdiens; šīs bļodas saturs.
- smakojs Bojāts un smirdīgs (ēdiens).
- brilē Brilē pudiņš - deserta ēdiens no olām, krējuma un cukura, glazēts ar brūninātu cukuru.
- mielags Brokastis agri no rīta, pirms darba uzsākšanas; arī uz darbu līdzi ņemamais ēdiens.
- gjuvečs Bulgāru ēdiens; sautēta cūkas vai jēra gaļa ar dārzeņiem un rīsiem.
- kebabčeta Bulgāru virtuves ēdiens - grilētas maltas gaļas desiņas ar kartupeļu un dārzeņu piedevu.
- kotlete Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.).
- šnicele Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem vai šķēlēs sagrieztiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.).
- krovņaks Cietuma ēdiens.
- tandori Cilindrisks māla pavards Ziemeļindijā un Pakistānā; ēdiens (lielākoties cāļa gaļa, kas turēta īpašā marinādē), kas gatavots uz šāda pavarda; marinēta gaļa, kas cepta ļoti karstā cepeškrāsnī.
- naika Cilvēks vai lops, kam nekāds ēdiens nav pa prātam.
- naikars Cilvēks vai lops, kam nekāds ēdiens nav pa prātam.
- pušgalvis Cūkas galvas puse, parasts Meteņa ēdiens.
- cūkēdesis Cūkēdiens, cūkbarība.
- menceklis Cūkēdiens, maisījums.
- jēmums Cūkēdiens.
- ķepse Cūkēdiens.
- sāltiņš Cūkgaļas un miltu ēdiens.
- cībari Cūku bēru ēdiens, kas tiek pagatavots no mazajiem gabaliņiem, kas cūkas sadalot kur nekur atkrīt, kā cīpslām, nierēm, aknām utt., ko visu saliek katliņā un grauzdē jeb vāra, pie kam izkusušos taukus nosmeļ un atlikušos sausumus ēd ar maizi vai kartupeļiem.
- cūrulis Cūruls - ēdiens, kurā ietilpst ūdenī iedrupināta maize, garšas dēļ pielikti sīpoli un sāls.
- panadela Čehu virtuve ēdiens - vēršgaļas zupa ar plānām pankūku sloksnītēm.
- pasta Dažādi makaronu izstrādājumi; ēdiens, kas gatavots no kāda makaronu veida.
- kompots Deserta ēdiens no augļiem, ogām cukursīrupā.
- menciņi Dienvidkurzemē izplatīts ēdiens, kūpināta menca ar kartupeļiem un sīpoliem.
- merčelis Diezgan biezs ēdiens no pērļu miežiem, kartupeļiem un kūpinātas gaļas.
- pamatēdiens Dominējošais ēdiens porcijā, veido vismaz 1/2 no kopējās porcijas apjoma un dod nosaukumu visam ēdienam; pārējo porcijas apjomu veido pamatēdienam atbilstīgas piedevas.
- raugeņa Dzēriens vai ēdiens, ko gatavo ieskābinot rudzu miltus, citreiz pievienojot arī speķi ar sīpoliem, vārītas pupas (skābajam variantam), žāvētus ābolus, cukuru, medu, kvasu (saldajam variantam).
- klātstrebjams Dzēriens vai šķidrs ēdiens, ko dzer vai strebj klāt, piemēram, maizei, kartupeļiem.
- pastrēbiens Dzēriens; arī šķidrs ēdiens.
- šķiņķis Dzīvnieka (parasti cūkas) liemeņa gurns; no šāda gurna pagatavots ēdiens.
- biga Džūkstē un Lestenē ēdiens no sadrupinātas, uzvārītas maizes, kam pieliek sāli un taukus.
- pascha Ebreju Lieldienas; ortodoksu svētki; saldais ēdiens.
- koža Ēdamais; ēdiens; uzturs; apetīte.
- kožaks Ēdamais; ēdiens; uzturs.
- viltotais zaķis ēdiens - maizes klaipam līdzīgs veidojums no maltas gaļas un piedevām, parasti krāsnī cepts.
- zirņu pikas ēdiens - no vārītu, sagrūstu zirņu (arī pupu), kartupeļu un taukvielu masas veidotas lodītes.
- sniega pikas ēdiens - saputota olbaltuma pikas saldā mērcē.
- žuljēns Ēdiens - sīki sagrieztas gaļas, zivju vai sēņu un dažādu piedevu (piemēram, krējuma, siera, garšvielu) cepta vai vārīta masa (parasti kā siltais priekšēdiens).
- rulica ēdiens (ūdenī iedrupināta maize ar sīpoliem un sāli).
- sprisnys Ēdiens bez taukvielām, veģetārs ēdiens.
- maltīte Ēdiens ēdienreizei; arī ēdiens.
- ļuļa kebabs ēdiens no aitas maltās gaļas: nelielas kotletes vai desiņas ar pikantām piedevām un garšvielām.
- staks ēdiens no kartupeļiem un kaņepēm vai tikai kaņepēm; stečkis.
- stečkis ēdiens no kartupeļiem un kaņepēm vai tikai kaņepēm; stoks.
- sudrabbisīte ēdiens no maizes ar cukuru, kas aplieti ar vārītu ūdeni; bigūzis.
- čura ēdiens no maizes gabaliņiem ūdenī.
- cureite ēdiens no maizes gabaliņiem ūdenī.
- ubagaine ēdiens no maizes gabaliņiem ūdenī.
- ūluoknis ēdiens no piena, olām, cūkgaļas un bīdelētiem miltiem; ūlaknis.
- pūtēlis ēdiens no rūgušpienā iejauktiem auzu miltiem.
- dziupka ēdiens no rupjmaizes gabaliņiem linsēklu eļļā, no rupjmaizes gabaliņiem pienā, biezpiena gabaliņiem pienā.
- rančkas ēdiens no rupjmaizes, ūdens un cukura.
- tauku šķaidiņi ēdiens no taukos ceptiem kartupeļiem.
- plaušu sēnes ēdiens no vārītām plaušām.
- pamatvajadzības ēdiens, apģērbs, mājoklis, veselības aprūpe, obligātā izglītība.
- rabačkas ēdiens, kas sastāv no rupjmaizes, ūdens un cukura.
- saldēdiens Ēdiens, ko gatavo (parasti) no augļiem, piena produktiem, tos saldinot, tiem pievienojot garšvielas; saldais ēdiens.
- saldais ēdiens ēdiens, ko gatavo (parasti) no augļiem, piena produktiem, tos saldinot, tiem pievienojot garšvielas; saldēdiens.
- maltas gaļas bifšteks ēdiens, ko gatavo no ovālā formā izveidotas maltas liellopu gaļas masas.
- tauku iešņavas ēdiens, kuru gatavoja, taukus samīcot ar sāli, pipariem, sīpoliem; tauku saglabāšanas veids.
- dieva dāvana ēdiens, maize.
- peksis ēdiens, ūdenī vai pienā iedrupināta maize.
- ramans ēdiens, uzrūgušas maizes iejava putra.
- paičons ēdiens, uzturs.
- matlots ēdiens: zivju gabaliņi sarkanvīna mērcē ar dažādām piedevām.
- terijaki Ēdienu gatavošanas veids Japānā, kad ēdiens tiek cepts vai grilēts saldā sojas marinādē; Eiropā arī marināde.
- uzkožamais Ēstgribu rosinošs ēdiens, ko ēd pirms pamatēdiena; ātrai uzēšanai sagatavots, parasti aukstais, ēdiens.
- buļvis Ēšanai sagatavoti kartupeļi; kartupeļu ēdiens.
- fahita Fajita - meksikāņu ēdiens: strēmelēs sagriezta grilēta asa gaļa.
- euharistija galvenais kristietības sakraments, kuru Kristus iedibināja naktī pirms savas nāves; tajā ietilpst dalīšanās maizē un vīnā - Kristus ķermenī un asinīs; Svētais vakarēdiens.
- meat Gaļa, gaļas ēdiens.
- tartars Gaļas ēdiens, kas pagatavots no samaltas vai smalki sasmalcinātas liellopu gaļas, to pasniedz ar jēlas olas dzeltenumu (saglabājot dzeltenuma formu neizjukušu), kuru pārkaisa ar melnajiem pipariem; bieži pasniedz arī ar dažādām citām garšvielām, nosaukums dažkārt tiek vispārināts arī uz citiem neapstrādātas gaļas vai zivju ēdieniem.
- giross Gaļas ēdiens, ko cep uz rotējoša vertikāla iesma; porcijas griež no malas.
- karijs Gaļas, zivju vai dārzeņu ēdiens ar daudzu garšvielu piedevu; arī daudzkomponentu garšviela.
- bumbiņas Gaļas, zivju, arī saldais ēdiens, kas veidots apaļu lodīšu jeb bumbiņu formā; apaļas formas mīklas, gaļas u. tml. veidojumi.
- gardums Garšīgs ēdiens, dzēriens.
- breste Garšīgs ēdiens.
- noēdiens Garšīgs ēdiens.
- gryuslis gavēņa ēdiens (sagrūsti kartupeļi, pupas un zirņi kopā).
- bigucis Gavēņa laika ēdiens no piestā sagrūstiem kartupeļiem, pupām un linsēklu eļļas.
- stuļčuks gavēņa laika ēdiens, piestā sagrūsti novārīti šķēlēs sagriezti auksti kartupeļi ar linsēklu eļļu.
- gemista Grieķu virtuves ēdiens: ar rīsiem un gaļu pildīti tomāti vai pipari.
- pīcis Grūslis - no zirņiem, kartupeļiem un kaņepēm sagrūsts ēdiens.
- hinkali Gruzīnu ēdiens - ar rokām darināti mīklas sainīši, pildīti ar gaļu un zaļumiem, daļēji līdzīgi lieliem pelmeņiem.
- kababi Gruzīnu ēdiens - asas, ar garšvielām uzlabotas desiņas, kuras pazīstamas arī kā kupāti.
- čanahi Gruzīnu ēdiens - jēra gaļas un dārzeņu sautējums.
- sudžuks Gruzīnu ēdiens - saulē kaltētas liellopu gaļas ruletes, basturmas, maigāka variācija, kuras apvalciņš gatvots no ķiplokiem.
- sacivi Gruzīnu ēdiens no vārītas putna gaļas asā mērcē.
- prasāda Hinduismā - templī vai mājās pagatavots, parasti veģetārs ēdiens, ko vispirms piedāvā dievībai un tad kā svētību izdala ticīgajiem.
- entre Ieeja, priekšnams; ieejas maksa; pirmais ēdiens; priekšspēle (mūzikā).
- skābulis Ieskābētu rudzu miltu ēdiens, ēdiena piedeva pie kartupeļiem.
- puri Indiešu ēdiens: apaļi, plakani eļļā vai ghī (kausējot attīrīts sviests) vārīti plāceņi no kviešu miltiem; purī.
- bhaja Indiešu virtuvei raksturīgs ēdiens - cepti dārzeņi; bhādžī.
- korma Indiešu virtuves ēdiens - garšvielās cepta gaļa vai dārzeņi mērcē.
- birjani Indiešu virtuves ēdiens - rīsi, gatavoti ar garšvielām un cāli, jēru vai dārzeņiem; birjāni.
- raita Indiešu virtuves ēdiens (dzēriens): jogurtā iemaisīti sasmalcināti gurķi vai citi dārzeņi.
- pakora Indiešu virtuves ēdiens: nelielas pankūkas, kurās iecepti dārzeņi.
- pāpadas Indiešu virtuves ēdiens: no atsevišķu pākšaugu miltiem pagatavotas vafeles jeb skraukšķīgas pankūkas.
- samosa Indiešu virtuves ēdiens: pildīti pīrādziņi, Indijā izplatīta uzkoda; samosā.
- khīrs Indiešu virtuves ēdiens: saldie rīsi.
- nazigorengs Indonēziešu rīsu ēdiens.
- befstroganovs Īpaši sagatavotas (strēmelēs sagrieztas, apceptas un sautētas) liellopa gaļas ēdiens.
- stroganovs Īpaši sagatavotos (strēmelēs sagrieztas, apceptas un sautētas, parasti liellopa) gaļas ēdiens.
- slaturs Islandiešu virtuves ēdiens, kas sastāv no jēra kuņģī pildītu subproduktu un auzu maisījuma.
- torteloni Itāliešu ēdiens - makaronu aplīši vai trīsstūrīši ar dažādu pildījumu.
- risoto Itāliešu ēdiens no rīsiem, tomātu pastas, sīpoliem, siera, dārzeņiem un maltas gaļas vai zivs; rizoto.
- pančeta Itāliešu virtuves ēdiens - iesālīta un sapiparota cūkas krūtiņa, cauraudzis speķis.
- tortellīni Itāliešu virtuves ēdiens, t. s. Boloņas pelmeņi: makaronu aplīši vai trīsstūrīši ar dažādu pildījumu; tortelloni.
- polenta Itāliešu virtuves ēdiens: grauzdētu miltu biezputra.
- pesto Itālijā populāra mērce, Ligūrijas virtuves ēdiens; galvenās sastāvdaļas: svaigs baziliks, cietais siers, valrieksti vai ciedru rieksti, ķiploki, olīveļļa; pasniedz ar spageti vai minestroni.
- gnoki Itāļu izcelsmes ēdiens, nelielas klimpiņas ar smailiem galiem, kuras pārsvarā gatavo no kartupeļiem (bet populāri arī gnoki no mannas, kviešu miltiem un pat rīvētas maizes) un pasniedz ar mērci.
- ņoki Itāļu virtuves ēdiens - klimpas no kartupeļiem, kukurūzas miltiem vai mannas; ņjoki.
- ņjoki Itāļu virtuves ēdiens - klimpas no kartupeļiem, kukurūzas miltiem vai mannas; ņoki.
- karpačo Itāļu virtuves ēdiens - ļoti plānas liellopu u. c. gaļas šķēles, ko garnē ar salātu lapām, sieru u. tml.; "carpaccio".
- rizoto Itāļu virtuves ēdiens: tā pamatā ir rīsi, kas kombinēti ar dārzeņiem, sēnēm, gaļu, sieru, zivīm, kā arī dažādām garšvielām; risoto.
- ņaika Izlutināts cilvēks, kuram jebkurš ēdiens neatbilst gaumei.
- gardēdiens Izmeklēti smalks vai ļoti garšīgs ēdiens.
- spēķes Iztīrīti dzīvnieku (parasti aitu, cūku, liellopu) iekšējie orgāni; ēdiens no šādiem sasmalcinātiem orgāniem (ar dažādām piedevām).
- jakitori Japāņu virtuves ēdiens - uz iesma cepts cālis.
- suši japāņu virtuves ēdiens: īpaši sagatavota rīsu masa, kam apkārt apliktas zivis, gliemji; tas viss aptīts ar aļģēm (jūraszālēm), pasniedz ar sojas mērci, kam pievienoti mārrutki (vasabi).
- tofu Japāņu virtuves ēdiens: sapresētam biezpienam līdzīga masa, kas iegūta, sarecinot sojas pienu.
- tempura Japāņu virtuves ēdiens: šķidrā mīklā apceptas zivis, garneles, arī dārzeņi; maisījums, kurā tiek ceptas zivis un dārzeņi.
- kratiknis Jaukts ēdiens (cilvēkiem).
- bešbarmaks Jērgaļas ēdiens ar miltu piedevu.
- jostulīšu Jostulīšu ēdiens - bērnu ēdiens ar pienu un tajā iedrupināta maizi.
- ķepsis Kāds biezs ēdiens (piemēram, kartupeļu biezputra).
- ķūķes Kāds ēdiens no grūbām, dažkārt papildināts ar cūkgaļu un pupām.
- taukšs Kāds ēdiens no sagrūstām ceptām kaņepēm, pupām, zirņiem un kartupeļiem.
- kurkulis Kāds ēdiens, kviešu miltu klimpas.
- murcaukle Kāds ēdiens.
- gulbainis Kāds kartupeļu ēdiens.
- kliškas Kāds zināms ēdiens.
- nātnenis Kāds zināms ēdiens.
- ubagiene Kāds zināms ēdiens.
- kabene Kamu putra - sens vidzemnieku ēdiens no miltaugu un pākšaugu maisījuma.
- kaņepju miltiņi kaņepju ēdiens no piestā sagrūstām taukšētām kaņepēm ar sāli, ko izmantoja kā pavalgu.
- birzums Kaņepju ēdiens, ko sauc arī par staku.
- grūdenis Kapātas lapas cūku barībai; cūkēdiens, kas sastāv no dārzeņu, miltu un sūkalu maisījuma.
- vīsteklis Kāpostu lapā u. tml. ievīstīts ēdiens; jebkurš ēdiens, kas veidots tīstokļa veidā.
- vīstīkls Kāpostu lapā u. tml. ievīstīts ēdiens; jebkurš ēdiens, kas veidots tīstokļa veidā.
- vīstoklis Kāpostu lapā u. tml. ievīstīts ēdiens; jebkurš ēdiens, kas veidots tīstokļa veidā.
- vīstoknis Kāpostu lapā u. tml. ievīstīts ēdiens; jebkurš ēdiens, kas veidots tīstokļa veidā.
- vīsts Kāpostu lapā u. tml. ievīstīts ēdiens; jebkurš ēdiens, kas veidots tīstokļa veidā.
- carpaccio Karpačo - itāļu virtuves ēdiens, ļoti plānas liellopu u. c. gaļas šķēles, ko garnē ar salātu lapām, sieru u. tml.
- gruntīgs Kārtīgs; arī sātīgs (ēdiens).
- sobiņas Kārums; kāds labāks ēdiens.
- čahohbili Kaukāziešu ēdiens - sautēti vistas (vai jēra, truša) gabaliņi ar tomātu mērci un sīpoliem.
- hašs Kaukāziešu virtuves ēdiens: trekna jēra gaļas zupa.
- koķe Koķis - ēdiens.
- kimpabs Korejiešu ēdiens - kaltētā jūras zālē ietīti rīsi, kuriem pievienota sezameļļa; pasniedz ar gaļu, olām, gurķiem, redīsiem.
- bibimpabs Korejiešu ēdiens; tvaicēti rīsi podiņā ar dažādiem viegli apceptiem dārzeņiem, riekstiem, jūras zāli un papardes dzinumiem un ceptu olu pašā vidū.
- kimči Korejiešu virtuves ēdiens: īpaši sagatavoti Ķīnas kāposti.
- cimuss Krāsnī sutināts kāļu, burkānu un kartupeļu ēdiens.
- botvina Krievu nacionālais ēdiens, ko pagatavo no kvasa, vēžiem, gurķiem, cieti novārītām olām un skāba krējuma.
- ķūči Kūču vakars - arī kūķu jeb ķūķu vakars - Ziemassvētku priekšvakars, kad tika vārīts un ēsts īpašs ēdiens: grūdenis jeb zīdenis ar cūkas ausi, saukts arī par kūķi vai ķūķi.
- kuices Kūķi - svētku ēdiens.
- cous-cous Kus-kus jeb kuskuss - ēdiens Ziemeļāfrikā, speciāli apstrādāti mannas putraimi.
- ķeze Ķepīga, mīksta masa, arī nekvalitatīvs ēdiens.
- lancakls Ķepīgs, nekvalitatīvs ēdiens.
- kuldains Ķidu ēdiens, kas tiek dalīts dienu pirms kāzām.
- ķūra Ķura - ēdiens, iebiezināta putra no maizes garozām.
- kura Ķura - ēdiens, iebiezināta putra no maizes garozām.
- pavaldzīgs Labs, apetītelīgs ēdiens.
- magaris Labs, garšīgs ēdiens.
- labums Labs, garšīgs produkts, ēdiens.
- kūča Latgaliešu Ziemassvētku sesatdienas vakara ēdiens, ko vāra no piestā grūstiem miežiem, kamēr graudi piebrieduši un viss ūdens novārījies, tad šo biezeni saldina ar medu vai cukuru un ēd kā našķi.
- ļautiņputra Latviešu tautas ēdiens, ko gatavo no sautētiem, izžāvētiem un brūni notaukšķētiem rudziem, tos samaļot un iekuļot rūgušpienā.
- cepelīns Lietuviešu nacionālais ēdiens - liela, parasti ar maltu gaļu pildīta kartupeļu klimpa, kuras forma līdzinās cepelīnam (1).
- žļorka Ļoti slikts ēdiens, samazgas.
- mančka Maisījums, negaršīgs ēdiens.
- meceklis Maisījums; ēdiens, kas pagatavots no dažādu ēdienu atlikumiem.
- immerītis Māla trauks ar rokturi, kurā uz lauka tiek ņemts līdzi šķidrs ēdiens.
- ķulduri Mārtiņdienas ēdiens, vārītas vistu un zosu kājas.
- tamales Meksikāņu ēdiens - kukurūzas vai banānu lapu tīteņi ar kukurūzas mīklas un vistas vai cūkgaļas pildījumu.
- fajita Meksikāņu ēdiens: strēmelēs sagriezta grilēta asa gaļa; dažkārt kopā ar dārzeņiem, sieru u. c. ierullēta mīkstajā meksikāņu pankūkā tortijā.
- enčilada Meksikāņu virtuves ēdiens - krāsnī cepti, pildīti kukurūzas plāceņi.
- gvakamole Meksikāņu virtuves ēdiens: mērce, kas gatavota uz majonēzes, skāba krējuma vai nesaldināta jogurta bāzes, pievienojot avokado un citas sastāvdaļas, kā arī garšvielas.
- burito meksikāņu virtuves ēdiens: sarullēta pankūka (tortija), kas pildīta ar gaļu, sieru, dārzeņiem u. tml.
- putasū mencu dzimtas rūpnieciskas nozvejas zivs; arī ēdiens no šīs zivs gaļas.
- ēža Mielasts, ēdiens.
- barbekjū Mielasts, svētki, kurā tiek pasniegts uz oglēm cepts ēdiens.
- kleze Miltu biezputrai līdzīgs, biezs, negaršīgs ēdiens.
- miltinieks Miltu ēdiens.
- miltums Miltu ēdiens.
- pusdamašķis Miltu un putraimu vai kartupeļu un miltu ēdiens (parasti, biezputra).
- biguzis Miltu vai kartupeļu ēdiens ar piedevām.
- mansafa Nacionālais ēdiens Jordānijā un arī citās Austrumu zemēs, ko gatavo no jēra gaļas, kas sautēta jogurta mērcē un tiek pasniegta kopā ar rīsiem.
- pļecka Negaršīgs pabiezs ēdiens.
- čolka Negaršīgs, šķidrs (nereti no dažādiem pārpalikumiem salaistīts) ēdiens, arī dzēriens.
- čollas Negaršīgs, šķidrs (nereti no dažādiem pārpalikumiem salaistīts) ēdiens, arī dzēriens.
- pļura Negaršīgs, šķidrs ēdiens.
- bezsātis Negausis, rīma; negausība; ēdiens (ēšana), kas nedod sāta sajūtu.
- ķēpa Neizdevies biezs ēdiens.
- ķurza Neizdevies ēdiens.
- ķūrza Neizdevies ēdiens.
- ķurze Neizdevies ēdiens.
- pļocka Neizdevies ēdiens.
- ķēpulis Neizdevies, pārāk sabiezējis ēdiens (visbiežāk par biezputru).
- kepals Neizdevies, saķepis ēdiens; pika.
- ķepals Neizdevies, saķepis ēdiens.
- ļerga Nekvalitatīvs ēdiens vai dzēriens.
- langets nepanēts šķēlēs ceptas gaļas ēdiens, ko gatavo no liellopu filejas tievās daļas, griežot gaļu slīpi 1–1,2 cm biezās šķēlēs.
- caurais maiss nepieēdināms, tāds, kas daudz ēd, bet kam ēdiens neiet labumā; negauša.
- hagiss No aitas subproduktiem gatavots tradicionāls skotu ēdiens.
- sēnes No asinīm un piena pagatavots ēdiens.
- sutnes No auzu miltiem un linsēklu eļļas gatavots ēdiens.
- sutnis No auzu miltiem un linsēklu eļļas gatavots ēdiens.
- grūdenis No grūstām kaņepēm, zirņiem vai pupām pagatavots ēdiens.
- grūteņi No grūstām kaņepēm, zirņiem vai pupām pagatavots ēdiens.
- kūce No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā; kūķes.
- kūķas No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā; kūķes.
- kūči No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā.
- kūķes No grūstiem kviešu graudiem vārīts ēdiens, ko parasti ēd Ziemassvētku priekšvakarā.
- stikle No kaņepju sēklām gatavots ēdiens, ko ziež uz maizes; staks.
- kaņepju piens no kaņepju sēklām izspiests šķidrums, ko lietoja kā piedevu pie ēdiena; no kaņepēm un ūdens gatavots ēdiens pienam līdzīgā krāsā.
- piena šķaidiņi no kartupeļu un piena sacepuma pagatavots ēdiens.
- fondī No kausēta siera, baltvīna un garšvielām gatavots ēdiens.
- mamaliga No kukurūzas miltiem gatavota biezputra, kuru ēd kopā ar pienu, brinzu vai sviestu; rumāņu (moldāvu) virtuves ēdiens.
- saute No lauku augiem (balandas, gārsas, nātres u. c.) vārīts ēdiens.
- sautes No lauku augiem (balandas, gārsas, nātres u. c.) vārīts ēdiens.
- sauts no lauku augiem (balandas, gārsas, nātres u. c.) vārīts vai krāsnī sautēts ēdiens.
- jēmi No linsēklu pelavām, siena, āboliņa smalkumiem un miltiem gatavots lopu ēdiens.
- saute No mazām zivīm gatavots ēdiens, tās sautējot.
- sautes No mazām zivīm gatavots ēdiens, tās sautējot.
- sauts No mazām zivīm gatavots ēdiens, tās sautējot.
- ķene No miežu miltiem pagatavots ēdiens; ūdenī iekulta miltu putra.
- ķenis No miežu miltiem pagatavots ēdiens; ūdenī iekulta miltu putra.
- ķenīte No miežu miltiem pagatavots ēdiens; ūdenī iekulta miltu putra.
- pantags No olām, miltiem, gaļas gabaliņiem savārīts ēdiens.
- mazā putriņa no piena un kviešu miltiem gatavots ēdiens, ko lieto kā aizdaru; mērce.
- grūdienis No pupām un kartupeļiem ar sviesta vai linsēklu eļļas aizdaru pagatavots ēdiens.
- ēdesis No sasmalcinātām saknēm, miltiem un ūdens pagatavots ēdiens cūkām.
- zivs No šāda dzīvnieka kautķermeņa pagatavots ēdiens.
- pīle No šāda putna kautķermeņa pagatavots ēdiens.
- tītars No šāda putna kautķermeņa pagatavots ēdiens.
- grūslis No zirņiem, kartupeļiem un kaņepēm sagrūsts ēdiens.
- majonēze No zivīm vai putnu gaļas gatavots aukstais ēdiens šādā mērcē.
- grūdenis No žāvētas cūkgaļas (parasti no galvas ar šņukuru) un grūbām pagatavots ēdiens.
- grūteņi No žāvētas cūkgaļas (parasti no galvas ar šņukuru) un grūbām pagatavots ēdiens.
- pontāgs olu un piena kultenis, uzkarsēts ceplī, tradicionāls krustabu ēdiens.
- pontuogs olu un piena kultenis, uzkarsēts ceplī, tradicionāls krustabu ēdiens.
- breņģis Pabiezs kā maisījums, sabiezējis ēdiens.
- paēda Paēdiens - ēdiens, barība.
- čubis Paēdiens karstam vasaras laikam.
- uzkodzaļumiņi Paēdiens, kas tiek pagatavots uzgrauzdējot zemesriekstus.
- paella Paelja - spāņu (valensiešu) ēdiens, ko gatavo no rīsiem un safrāna kopā ar dārzeņiem, zivīm (jūras veltēm) vai gaļu.
- paeļja Paelja - spāņu ēdiens, gatavots no vārītiem rīsiem ar safrānu kopā ar dārzeņiem, vistas gaļu, zivīm u. c. jūras produktiem.
- gruntes ēdiens pamatēdiens.
- gardināt Panākt, ka (ēdiens) iegūst labāku garšu.
- ķausis Par biezu padevies ēdiens; biezenis.
- klesis Par biezu savārīts ēdiens, arī cūku ēdiens.
- kņikstins Pārāk izsmalcināts ēdiens.
- vakarēdiens Parasti savienojumā "Svētais Vakarēdiens" - Jēzus Kristus un viņa 12 mācekļu pēdējā kopējā maltīte pirms Lielās Piektdienas, kad Jēzus tika sists krustā.
- parfait Parfē - saldais ēdiens no franču virtuves: saldējuma, augļu, putukrējuma, saldās mērces (sīrupa), cepumu u. c. kārtojums, ko pasniedz iegarenā vāzē.
- ēdamais Pārtikas produkti, ēdiens.
- ēdams Pārtikas produkti; ēdiens.
- piedeva Pārtikas produkts vai ēdiens, kas papildina pamatēdienu.
- štammēdiens Pastāvīgs, galvenais ēdiens.
- pantogs Pavasara cikla (Ūsiņdienas) rituāls ēdiens, ko gatavoja no olām, sastampātiem kartupeļiem, kuriem vārot pievienoja gaļu, miltus, saldo pienu vai krējumu; dažkārt tā bija miltu biezputra, kurai pēc tam pievienoja olas un pienu.
- pentogs Pavasara cikla (Ūsiņdienas) rituāls ēdiens, ko gatavoja no olām, sastampātiem kartupeļiem, kuriem vārot pievienoja gaļu, miltus, saldo pienu vai krējumu; dažkārt tā bija miltu biezputra, kurai pēc tam pievienoja olas un pienu.
- kupāti Pēc izskata desai līdzīgs gruzīnu nacionālais ēdiens no gaļas (parasti cūkgaļas), sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām.
- ambrosija Pēc sengrieķu ticējumiem dievu ēdiens, kas dod mūžīgu jaunību un nemirstību.
- viatiks Pēdējais svētais vakarēdiens, ko pasniedz mirējiem katoļiem (mirēju sakraments).
- pepperoni Peperoni - itāļu virtuves ēdiens - no cūkas vai liellopa gaļas gatavota cietā desa, kuras masai pievienots daudz sīvo piparu.
- piekods Piekoda - ēdiens, ko ēd klāt dzērienam, retāk ēdienam.
- balinēt Pielejot pienu, panākt, ka ēdiens kļūst gaišāks; aizdarīt ar pienu, krējumu.
- dzjubka Piena dzjubka - ēdiens, kas pagatavots no salda piena ar iedrupinātu biezpienu.
- birzeknis Piena ēdiens, kurā iedrupināta maize.
- pīkas Pikas - ēdiens no kartupeļiem, kaņepēm vai zirņiem.
- piki Pikas - ēdiens no kartupeļiem, kaņepēm vai zirņiem.
- štrūdele Pīrāgs, Dienvidvācijas un Austrijas virtuves ēdiens: plānā mīklas plāksnē ierullēti un iecepti augļi, biezpiena masa, siers u. tml.
- rumulas Pirmās ganu dienas svētku ēdiens.
- pītiņš Pītenes - ēdiens no vārītiem un grūstiem zirņiem ar sīpoliem un kaņepēm.
- lazanja Platas, plānas makaronu plāksnītes; ēdiens, ko gatavo no šādām plāksnītēm, tās kārtojot pamīšus ar maltas gaļas vai dārzeņu slāni un pievienojot rīvētu sieru.
- brandži Pļaujas jeb Jumja dienas ēdiens - ūdenī novārītas zirņu vai pupu pākstis.
- bigošs Poļu nacionālais ēdiens - sautējums no cūkgaļas, speķa, sīpoliem, baltajiem galviņkāpostiem un sēnēm.
- bigoss Poļu virtuvei raksturīgs, sautējumam līdzīgs ēdiens, gatavots no kāpostiem, vairāku veidu desām, sarkanvīna un plūmēm.
- antipasta Priekšēdiens; aukstās uzkodas ēstgribas rosināšanai.
- starteris Priekšēdiens.
- bujabēze Provansiešu nacionālais ēdiens; ūdenī vai baltvīnā novārītas zivis ar garšvielām.
- purī Puri - indiešu ēdiens: apaļi, plakani eļļā vai ghī (kausējot attīrīts sviests) vārīti plāceņi no kviešu miltiem.
- pušdiena Pusdienas (ēdiens).
- pušdienes Pusdienas (ēdiens).
- kaltenis Pūtelis - senlatviešu ēdiens karstajās vasaras dienās, gatavots no sagrauzdētas un samaltas labības (rudziem, kviešiem, griķiem, zirņiem), uz miltiem uzlejot rūgušpienu un ļaujot rūgt, kamēr milti atmiekšķējušies mīksti.
- pūtele Pūtelis - vārītu, izžāvētu un tad samaltu auzu, miežu, rudzu, kviešu, zirņu biezenis; ēdiens, ko ēda vasaras laikā pie siļķes vai cita stiprāka ēdiena.
- pūtēlis Pūtelis - vārītu, izžāvētu un tad samaltu auzu, miežu, rudzu, kviešu, zirņu biezenis; ēdiens, ko ēda vasaras laikā pie siļķes vai cita stiprāka ēdiena.
- ķemsele Putraimu maisījuma ēdiens.
- ķencals Putras veida cūkēdiens.
- ķelzis Putras veida ēdiens.
- šeickiņa putriņa (ēdiens).
- rībeļu Rībeļu zupa - ēdiens no smalkiem miltiem un karsta ūdens.
- pantāgs Rituāls ēdiens, ko gatavo, kad zirgus pirmoreiz jāj pieguļā, vai kad lopus pirmoreiz no ganiem mājā laiž, vai beidz pļaut; gatavo no olām, ko sagrūž kopā ar kartupeļiem un vāra, pielikot miltus, gaļu un krējumu saldā pienā.
- nabaģene Rūgušpienā vai kefīrā iegriezta rupjmaize, kas kādu stundu briedināta, karsta laika paēdiens.
- mazūns Rūgušpiens ar īpatnēju aromātisku garšu un smaršu, armēņu nacionālais ēdiens.
- sarmale Rumāņu ēdiens no maltas gaļas bumbiņām un kāpostu sautējuma.
- rumules Rumulas - īpašs ēdiens, ko gatavoja pirmajai ganu dienai.
- šarlote Sacepumam līdzīgs saldais ēdiens, ko pagatavo no kausētā sviestā izmērcētas baltas vai saberztas rupjas maizes, āboliem, cukura un dažām garšvielām.
- sacivi Sacivi mērce - kaukāziešu virtuves ēdiens.
- grūsla Sagrūsts kartupeļu, kaņepju, pupu, zirņu ēdiens.
- ņega Sajaukts ēdiens, izvēloties labākos kumosus.
- žļoga Sajaukts, slikts ēdiens.
- laizīt pirkstus saka, ja ēdiens ir ļoti gards, ja kas ir sevišķi patīkams.
- nivernaise Sakņu piedevas no lodīšu veidā sagrieztiem burkāniem un kāļu gabaliem, ko liek ap lielu cepeti, pārlietas ar stipru baltu mērci, arī patstāvīgs ēdiens.
- foršmaks sākotnēji Austrumeiropas ēdiens, kas gatavots no sāļas maltas zivs vai gaļas; dažādi šī ēdiena varianti ir īpaši izplatīti Aškenazi ebreju un somu virtuvē; dažas šķirnes ir zināmas arī ukraiņu, poļu un krievu virtuvē.
- ķēniņāboli Saldais ēdiens no āboliem ar augļu marmelādi, kas sacepti kopā ar sagatavoto krēmu.
- parfē Saldais ēdiens no franču virtuves: saldējuma, augļu, putukrējuma, saldās mērces (sīrupa), cepumu u. c. kārtojums, ko pasniedz iegarenā vāzē; parfait.
- flamerijs Saldais ēdiens no miltiem, piena un olām.
- flammeri Saldais ēdiens no miltiem, piena un olām.
- aizēds Saldais ēdiens, deserts.
- pēcēdiens Saldais ēdiens, deserts.
- ķiselis Saldais ēdiens, kas gatavots, parasti no augļiem, ogām, arī no miltiem vai piena, un iebiezināts ar cieti.
- ķīselis Saldais ēdiens, kas gatavots, parasti no augļiem, ogām, arī no miltiem vai piena, un iebiezināts ar cieti.
- uzputenis Saldais ēdiens, kas gatavots, parasti, no mannas biezputras vai olas baltuma un augļu, augļu sulas masas, uzputojot to.
- buberts Saldais ēdiens, ko gatavo no piena, mannas vai kviešu miltiem, cukura un sakultām olām.
- saldais Saldais ēdiens.
- suflē saldēdiens (gaisīga kūka), ko gatavo no saputota olas baltuma un cukura.
- marmorkrēms Saldēdiens no olu dzeltenumiem, sīrupa, putukrējuma u. c.
- čurčhela Saldēdiens no riekstiem un vīnogu sīrupa.
- želeja Saldēdiens, ko gatavo, piemēram, no augļiem, to sulas, piena produktiem un želatīna.
- salds saldēdiens.
- muslis salds ēdiens no izmērcētām (pienā, sulā, ūdenī) pārslām.
- solkas Samazgas, saskalas; negaršīgs, šķidrs (no dažādiem pārpalikumiem salaistīts) ēdiens, dzēriens.
- zolkas Samazgas, saskalas; negaršīgs, šķidrs (no dažādiem pārpalikumiem salaistīts) ēdiens, dzēriens.
- samosā Samosa - indiešu virtuves ēdiens: pildīti pīrādziņi, Indijā izplatīta uzkoda.
- bļurga Sapuvis, sabojājies ēdiens.
- štakans Sastampātu, sagrūstu kaņepju sēklu ēdiens.
- izsautēt Sautējot panākt, ka (pārtikas produkts, ēdiens) sasniedz vēlamo gatavības pakāpi.
- galds Savienojumā ar ēdienreizes nosaukumu: maltīte, arī šai maltītē pasniegtais ēdiens.
- ērzeļu pauti senāk izplatīts ēdiens, ko gatavo mīklu ielaižot taukos un izcepot.
- ambrozija Sengrieķu mitoloģijā - Olimpa dievu ēdiens un smaržīga ziede, kura uztur dievu nemirstību un mūžīgo jaunību.
- miekšis Senlatviešu ēdiens karstajās vasaras dienās, gatavots no sagrauzdētas un samaltas labības (rudziem, kviešiem, griķiem, zirņiem), uz miltiem uzlejot rūgušpienu un ļaujot rūgt, kamēr milti atmiekšķējušies mīksti.
- miekšķis Senlatviešu ēdiens karstajās vasaras dienās, gatavots no sagrauzdētas un samaltas labības (rudziem, kviešiem, griķiem, zirņiem), uz miltiem uzlejot rūgušpienu un ļaujot rūgt, kamēr milti atmiekšķējušies mīksti.
- pūtelis Senlatviešu ēdiens karstajās vasaras dienās, gatavots no sagrauzdētas un samaltas labības (rudziem, kviešiem, griķiem, zirņiem), uz miltiem uzlejot rūgušpienu un ļaujot rūgt, kamēr milti atmiekšķējušies mīksti.
- gustus Seno romiešu pirmais ēdiens ēstgribas iekairināšanai; gustatio.
- gustatio Seno romiešu pirmais ēdiens ēstgribas iekairināšanai.
- mērcputriņa Sens latviešu ēdiens: pašķidra biezputriņa, ko gatavo no ūdenī vai pienā (arī abu maisījumā) savārītiem bīdelētiem miltiem un pārlej ar grauzdētiem cūku taukiem un mazos gabaliņos sagrieztu taukumu; pasniedz pie sausiem kartupeļiem vai maizes, dažreiz kopā ar ceptu siļķi.
- raznjiči Serbu ēdiens no cūkas gurna (šķiņķa) ar papriku.
- čevapčiči Serbu ēdiens no maltas liellopu gaļas un maltas cūkgaļas ar garšvielām; arī grilētas maltas gaļas desiņas ar sīpoliem.
- trekns kumoss Sevišķi gards, arī sātīgs, bagātīgs ēdiens
- kārums Sevišķi garšīgs, izmeklēts ēdiens, dzēriens; ēdiens, dzēriens, kas kādam ļoti garšo.
- sidarbiksis Siderbiksis - viegls vakara paēdiens.
- siderbikse Siderbiksis - viegls vakara paēdiens.
- ustkāka Siera kūka - pudiņam līdzīgs tradicionāls zviedru ēdiens.
- sitnis Sitenis - ēdiens, ko gatavo no šķēlēs sagrieztas un ar gaļas āmura palīdzību izdauzītas gaļas.
- klopsis Sitenis (gaļas ēdiens).
- haggis Skotu nacionālais ēdiens - dzīvnieka kuņģis piebāzts ar subproduktu un putraimu maisījumu.
- slapnams Slapnāms - ēdiens - rūgušpiens ar krējumu, lociņiem, tajā slapināja kartupeļus.
- čāga Slikta pārtika vai negaršīgs ēdiens.
- susna Slikti pagatavots ēdiens, slikta zupa.
- sutums Slikti pagatavots ēdiens.
- ķause Slikts ēdiens, maisījums.
- panara Slikts ēdiens.
- panars Slikts ēdiens.
- šlorga Slikts ēdiens.
- sūdi Slikts, nevērtīgs (piemēram, ēdiens).
- šļorba Slikts, šķidrs ēdiens (parasti putra, zupa, kam maz aizdara).
- paelja Spāņu (valensiešu) ēdiens, ko gatavo no rīsiem un safrāna kopā ar dārzeņiem, zivīm (jūras veltēm) vai gaļu; paella.
- strebenis Strēbeklis - šķīdrs ēdiens, ko var ēst ar karoti.
- streba Strebjamais, šķidrs ēdiens.
- salpikons Sūrs ēdiens no šķiņķa, trifelēm, gurķiem utt.
- kami Sutinātu auzu miltu ēdiens bez taukvielām.
- izsutināt Sutinot panākt, ka (pārtikas līdzekļi, ēdiens u. tml.) iegūst vēlamo gatavības pakāpi.
- abāda Svaigas cūkgaļas (tikko kautas) un kāpostu ēdiens.
- abēda Svaigi kautas cūkas gaļas ēdiens, gan zupa, gan arī cepta gaļa; skābu kāpostu zupa ar svaigu cūkas gaļu un aknām, ar vai bez miežu putraimiem.
- Svētā Komūnija Svētais Vakarēdiens; piedalīšanās Svētajā Vakarēdienā.
- dievaugstais Svētais vakarēdiens.
- dievaugsts Svētais vakarēdiens.
- komūnija Svētais vakarēdiens.
- svētmielasts Svētais vakarēdiens.
- svētvakarēdiens Svētais vakarēdiens.
- vakarīnas Svētais vakarēdiens.
- mēmās pankūkas svētku ēdiens, ko gatavoja klusējot un izmantoja nākotnes zīlēšanā.
- mēmā putra svētku ēdiens, ko vārīja klusējot un izmantoja nākotnes zīlēšanā.
- mēmā biezputra svētku ēdiens, ko vārīja klusējot un izmantoja nākotnes zīlēšanā.
- pankūka Šādi sagatavots ēdiens no sīki sasmalcinātu produktu (piemēram, kartupeļu, biezpiena) masas.
- salatas Šī auga lapas; no šīm lapām gatavots ēdiens.
- salates Šī auga lapas; no šīm lapām gatavots ēdiens.
- žļanga Šķidri izvārīts, ūdeņains ēdiens.
- ļoļļa Šķidrs cūkēdiens; slikts ēdiens.
- piestrēbams Šķidrs ēdiens vai dzēriens, ko piestrebj, piedzer klāt (kādam ēdienam); piestrēbiens.
- piestrēbjams Šķidrs ēdiens vai dzēriens, ko piestrebj, piedzer klāt (kādam ēdienam); piestrēbiens.
- piestrēbiens Šķidrs ēdiens vai dzēriens, ko piestrebj, piedzer klāt (kādam ēdienam).
- strebeklis Šķidrs ēdiens, arī dzēriens; strebjamais.
- strēbiens Šķidrs ēdiens, arī dzēriens; strebjamais.
- strebjams Šķidrs ēdiens, arī dzēriens.
- laceklis Šķidrs ēdiens, ko dod lakt (sunim, kaķim).
- lacenis Šķidrs ēdiens, ko dod lakt (sunim, kaķim).
- laciklis Šķidrs ēdiens, ko dod lakt (sunim, kaķim).
- laciens Šķidrs ēdiens, ko dod lakt (suņiem, kaķiem).
- strēba Šķidrs ēdiens, ko var ēst ar karoti, zupa.
- strēbeklis Šķidrs ēdiens, ko var ēst ar karoti, zupa.
- stribekls Šķidrs ēdiens, ko var ēst ar karoti, zupa.
- čura Šķidrs ēdiens, kura sastāvā galvenokārt dārzeņi (sīpoli, rutki).
- čure Šķidrs ēdiens, kura sastāvā galvenokārt dārzeņi (sīpoli, rutki).
- čurine Šķidrs ēdiens, kura sastāvā galvenokārt dārzeņi (sīpoli, rutki).
- čuruls Šķidrs ēdiens, kura sastāvā galvenokārt dārzeņi (sīpoli, rutki).
- slorķis Šķidrs ēdiens, slikts gatavojums cūkai vai govij.
- strūbļa Šķidrs ēdiens, zupa.
- viriņš Šķidrs ēdiens, zupas.
- strebenica Šķidrs ēdiens.
- strebums Šķidrs ēdiens.
- plorza Šķidrs sliktas kvalitātes ēdiens.
- laka Šķidrs suņu ēdiens, suņa zupa.
- putra Šķidrs vai pusšķidrs ēdiens no putraimiem vai miltiem, kas vārīti ūdenī vai pienā, vai arī ūdenī ar piena piedevu.
- nostrēbiens Šķidrs, strebjams ēdiens (parasti putra).
- balts tāds (ēdiens, dzēriens), kam ir pievienots aizdars -- piens, krējums
- pakails Tāds (ēdiens, parasti zupa), kam pievienots samērā maz aizdara.
- īss Tāds (ēdiens, parasti zupa), kas vārīts nelielā ūdens daudzumā.
- pakreptīgs Tāds (ēdiens), kam ir pievienots samērā daudz sāls, garšvielu, arī aizdara.
- divaizdaru Tāds (ēdiens), kam pievienots divu veidu aizdars (piemēram, krējums, tauki).
- garš Tāds (ēdiens), kas ir stipri atšķaidīts.
- bezsātīgs Tāds (ēdiens), kas izsalkumu neapmierina vai apmierina tikai uz īsu laiku; nesātīgs.
- auksts Tāds (ēdiens), kas nav jāpasniedz silts.
- bezgaļas Tāds (ēdiens), kas nesatur gaļu; arī veģetārs.
- pīle Tāds (ēdiens), kas pagatavots no šāda putna kautķermeņa.
- putraimaiņš Tāds (ēdiens), kura sastāvā ir putraimi.
- jērs Tāds (pārtikas produkts, ēdiens), kas iegūts no aitas kautķermeņa.
- mēņģis Tas (piemēram, ēdiens, dzēriens), kas ir sajaukts, samaisīts, salaistīts (bez noteikta samēra, attiecībām u. tml.).
- virums Tas, kas tiek vārīts, ir izvārīts (parasti ēdiens, arī vira).
- kamas Tautas ēdiens - sagrūstu zirņu, pupu (arī kartupeļu) un kaņepju maisījums.
- kame Tautas ēdiens - sagrūstu zirņu, pupu (arī kartupeļu) un kaņepju maisījums.
- kames Tautas ēdiens - sagrūstu zirņu, pupu (arī kartupeļu) un kaņepju maisījums.
- kama Tautas ēdiens Vidzemē no dažādu miltu un pākšaugu maisījuma.
- stūķis Tautisks ēdiens, kartupeļu biezputra ar sviestu un biezpienu.
- veltne Tītenis, ēdiens, ko saveltnē, ietinot mīklā vai citā materiālā.
- tortelloni Tortellini - itāliešu virtuves ēdiens, t. s. Boloņas pelmeņi: makaronu aplīši vai trīsstūrīši ar dažādu pildījumu.
- tiramisu Tradicionāls itāļu virtuves saldais ēdiens.
- uztumēt Tumējot panākt, ka (ēdiens) iegūst vēlamo tumīgumu.
- samsa Tunisiešu ēdiens, kārtainās mīklas izstrādājums, pildīts ar grauzdētām mandelēm un sezama sēkliņām rožūdens sīrupā.
- bouza Tunisiešu ēdiens, sātīgs, staipīgs sorgo krēms, ko ēd ramadāna mēnesī.
- šurpa Turkmēņu ēdiens, liellopu vai jēra gaļas zupa ar zirņiem.
- ubaģine Ūdenī mērcēta rupjmaize (kā ēdiens).
- uksīte Ukse - bieza miltu un speķa mērce; biezs miltēdiens.
- ukstiņš Ukse - bieza miltu un speķa mērce; biezs miltēdiens.
- guļašs Ungārijā iecienīts, stipri vircots (gk. ar papriku, ķiplokiem, majorānu un vīnu) sagrieztas un sutinātas vēršgaļas ēdiens.
- lečo Ungāru virtuves ēdiens, ko gatavo galvenokārt no paprikas, tomātiem un sīpoliem.
- raklete Uz galda grila gatavots ēdiens ar sieru; produktus iepriekš sagatavo - sagriež nelielos vai porciju gabalos, dažkārt tos iemarinē, sieru sagriež vai sarīvē, vai liek lielā gabalā, ļaujot viesim pašam nogriezt atbilstīga lieluma siera gabalu, un novieto tos uz galda tādā secībā, kā tie ir jāpagatavo.
- sautējums Uz lēnas uguns nelielā šķidruma daudzumā vārīta gaļa, saknes; šādā veidā gatavots ēdiens.
- čalopa Uzbeku ēdiens - rūgušpiena zupa ar svaigiem gurķiemun redīsiem.
- smoķis Uzkožamais, uzkodas; ēdiens.
- vakarēdiens Vakara ēdiens.
- aplāgs Vakarēdiens, dievgalds.
- jāņpiens Vārītā pienā iedrupināts biezpiens; vārīts piens ar biezpiena vai rūgušpiena piedevu; šāds ēdiens gatavots Jāņu vakarā un parasti ēsts silts.
- miltēdiens Vārīts ēdiens (piemēram, putra, mērce), kas ir gatavots galvenokārt no miltiem un šķidruma.
- biezputra Vārīts ēdiens pabiezas masas veidā (parasti no putraimiem vai miltiem).
- vārags Vārīts ēdiens.
- vira Vārīts šķidrs ēdiens, kas iegūts no gaļas, zivju, dārzeņu novārījuma vai labības izstrādājumu novārījuma; zupa (1).
- zupa Vārīts šķidrs ēdiens, kas iegūts no gaļas, zivju, dārzeņu novārījuma vai labības izstrādājumu novārījuma.
- zupe Vārīts šķidrs ēdiens; zupa (1).
- uzvārīt Vārot panākt, ka (dzēriens, ēdiens u. tml.), parasti ātri, iegūst vēlamo gatavības pakāpi; arī izvārīt.
- vaišvādeva Vēdiskajā rituālā visiem dieviem vienlaikus pasniedzams ēdiens, kas vārīts bez sāls un sviesta piedevām.
- pudiņš Veidnē cepts, ar aizdaru bagāts ēdiens, kura sastāvā parasti ir saputotas olas un kuru parasti pārlej ar mērci.
- siderbiksis Viegls vakara paēdiens - saldā pienā ieberzta rudzu maize ar cukuru vai sāli.
- afrodīzijs Viela, augs, ēdiens vai dzēriens, ko uzskata par seksuāli uzbudinošu.
- sacepums vienmērīgā karstumā (parasti cepeškrāsnī) cepts ēdiens, parasti vairāku, produktu kārtojums vai sajaukums, kam produktu saistīšanai pievienota ola.
- topēdiens Vislabākais, biežāk lietotais ēdiens.
- voks Vokpannā gatavots ēdiens.
- atlaupeņi Zemnieku ēdiens ziemā no putraimiem un kartupeļiem, ar nelielu gaļas piedevu.
- kikalkas Ziemassvētku ēdiens Latgalē, no kviešu miltiem cepti ķiļķeni, ko ēda ar tauku vai krējuma mērcē ar karotēm.
- Kūķu vakars Ziemassvētku priekšvakars, kad tika vārīts un ēsts īpašs ēdiens: grūdenis jeb zīdenis ar cūkas ausi.
- kūķi Ziemassvētku, arī Meteņa u. c. svētku reižu ēdiens, ka gatavots no piestā grūstiem miežiem vai kviešiem, kam nolobīta čaumala; kūčas.
- kūčas Ziemassvētku, arī Meteņa u. c. svētku reižu ēdiens, kas gatavots no piestā grūstiem miežiem vai kviešiem, kam nolobīta čaumala.
- kuskuss Ziemeļāfrikas izcelsmes ēdiens, gatavots no kviešu graudiem (vai granulām), sakņaugiem un ceptas gaļas ar pikantu mērci, to pasniedz kā pamatēdienu vai kopā ar augļiem kā desertu; kus-kus.
- pemmikans Ziemeļamerikas indiāņu un arī mednieku iecienīts ēdiens: saspiesta aļņa gaļa skārda kārbā.
- tepši Zirņi; ēdiens (pītes).
- stuļčuki Zirņu ēdiens.
- stultes Zirņu ēdiens.
- pūčbērns Zirņu, pupu ēdiens - no samīcītiem zirņiem, pupām (un piedevām) izveidotas nelielas pikas; pūcis.
- pūcis Zirņu, pupu ēdiens - no samīcītiem zirņiem, pupām (un piedevām) izveidotas nelielas pikas.
ēdiens citās vārdnīcās:
MLVV
LLVV
MEV