pantāgs
pantāgs apvidvārds
1.Rituāls ēdiens, ko gatavo, kad zirgus pirmoreiz jāj pieguļā, vai kad lopus pirmoreiz no ganiem mājā laiž, vai beidz pļaut; gatavo no olām, ko sagrūž kopā ar kartupeļiem un vāra, pielikot miltus, gaļu un krējumu saldā pienā.
2.Olu kultenis.
3.Sildīts jaunpiens; jaunpiena sacepums.
Avoti: KV, VV, BB
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Pirms pantāga ēšanas tas vispirms tika ziedots zirgu aizbildnim - Ūsiņam.
- Līdz ņēma vārītas un arī jēlas olas pantāga gatavošanai.
- Vienā — sacepts pantāgs, otrā — skābēti gurķi, trešajā — speķes.
- Pulksten 14.30 notiks Ūsiņa laika tradicionālā ēdiena pantāga gatavošanas meistarklase un tai sekojoša kopīga nobaudīšana.
- Dejas, kopīga dzeguzes bērēšana, pantāga gatavošana, mielasts, zīlēšana, dejas un rotaļas.