kapāt
kapāt 2. konjugācijas darbības vārds; transitīvsLocīšana
Lietojuma biežums :
Īstenības izteiksme:
Tagadne | Pagātne | Nākotne | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Vsk. | Dsk. | Vsk. | Dsk. | Vsk. | Dsk. | |
1. pers. | kapāju | kapājam | kapāju | kapājām | kapāšu | kapāsim |
2. pers. | kapā | kapājat | kapāji | kapājāt | kapāsi | kapāsiet, kapāsit |
3. pers. | kapā | kapāja | kapās |
Pavēles izteiksme: kapā (vsk. 2. pers.), kapājiet (dsk. 2. pers.)
Atstāstījuma izteiksme: kapājot (tag.), kapāšot (nāk.)
Vēlējuma izteiksme: kapātu
Vajadzības izteiksme: jākapā
1.Smalcināt, vairākkārt cērtot (ar ko asu).
Stabili vārdu savienojumiKapātā desa.
- Kapātā desa — desa, kas gatavota no kapātas gaļas
1.1.Vairākkārt, ilgāku laiku cērtot (ar ko asu), dalīt nost (visu vai kā daļu).
1.2.Šķelt, drupināt daļās (ar ko asu).
1.3.Ar pūlēm, arī pavirši, nemākulīgi, pļaut.
2.Vairākkārt spēcīgi sist (ar pātagu, pletni u. tml.).
2.1.Par pātagu, pletni u. tml.
3.Ievainot, nonāvēt (parasti ar zobenu).
3.1.Par zobenu.
3.2.intransitīvs
4.Vairākkārt sitot (ar papēžiem, pakaviem u. tml.), radīt iedobumus, iespiedumus; vairākkārt sist (ar kājām, apaviem u. tml. pa cietu virsmu).
4.1.Par papēžiem, pakaviem u. tml.
4.2.intransitīvs
4.3.Vairākkārt sist (ar ko asu), lai radītu iedobumu.
5.Iedobt, drupināt, šķelt (par lodēm, šāviņiem).
5.1.sarunvaloda Ievainot, nonāvēt (ar šaujamieroci).
5.2.sarunvaloda Par lodēm, šāviņiem.
6.parasti formā: trešā persona Triecoties (pret ko, piemēram, pret ķermeni, tā daļu), izraisīt sūrstošu sajūtu (par vēju, lietu, sniegu).
6.1.Par ko sīku, graudainu (piemēram, smiltīm).
6.2.Kustībā triekt, sviest (ko) – par vēju.
6.3.Triecoties (pret ko), vairākkārt skart (ko) – piemēram, par lietu, krusu.
6.4.intransitīvs
7.slengs Cīnīties (parasti sportā); spēlēt datorspēles.
Avoti: LLVV, SLG
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Pēc izvēles rotā ar cieti vārītas olas daiviņām un kapātiem zaļumiem.
- Ja vēlies, sajauc rīvmaizi ar kapātiem zaļumiem vai čili gabaliņiem.
- Otro, ceturto un sesto mērces kārtu pārkaisa ar kapātām dillēm.
- Griežam salmiņos balto sīpolu, kapājam ķiploku un viegli apcepam olīveļļā.
- Pārkaisa ar čili, kapātiem zaļumiem un pasniedz ar tvaicētiem rīsiem.