Paplašinātā meklēšana
Meklējam sasmalcināt.
Atrasts vārdos (3):
Vārdu savienojumos nav.
Atrasts skaidrojumos (186):
- homogenizators Aparāts iepriekšējai piena apstrādei pirms sterilizācijas; homogenizatorā piena tauku lodītes tiek tā sasmalcinātas, ka tās neceļas augšup un nenostājas pienam virsū, tāpēc homogenizēts piens labāk uzglabājas.
- klasifikators Aparāts sasmalcinātu graudainu materiālu šķirošanai pēc lieluma, formas, blīvuma.
- griezt Ar asu rīku dalīt (ko) daļās, arī nost no veselā; arī sasmalcināt.
- ekseles Ar ekseļmašīnu sasmalcināta lopbarība (āboliņš, siens u. tml.).
- ekši Ar ekseļmašīnu sasmalcināta lopbarība (āboliņš, siens u. tml.).
- ēvelēt Ar ēveli (2) sasmalcināt (dārzeņus).
- saraupēt ar kapājamo dzelzi sasmalcināt (lopbarību).
- kapļavāt Ar kapli sasmalcināt.
- kapļāt Ar kapli uzirdināt, sasmalcināt.
- ķimeņsāls Ar ķimenēm sajaukts sasmalcināts sāls.
- sulfoogle Ar oleumu apstrādāta sasmalcināta akmeņogle; lieto par katjonītu ūdens mīkstināšanas iekārtās.
- šķērdēt atkārtoti uzšķērst; sagriezt, sasmalcināt.
- baklava Austrumu saldumu veids - kārtainās mīklas izstrādājums ar sasmalcinātiem riekstiem, cukuru un sviestu, cepts un mērcēts medū.
- mīkstbarība Barība (mājputniem), ko gatavo no miltiem ar pienu, piena sūkalām, gaļas buljonu vai ūdeni, piejaucot vārītus kartupeļus, sasmalcinātu sulīgo barību, zaļbarību, dzīvnieku valsts barību.
- saberzt Beržot sasmalcināt; beržot padarīt viendabīgu, arī mīkstu.
- brizols Bezpamatnes hidroizolācijas ruļļmateriāls, ko izgatavo no sasmalcinātas gumijas un bitumena, pievienojot azbesta šķiedras un plastifikatorus; lieto ēku un konstrukciju aizsardzībai pret mitrumu.
- sabīdelēt Bīdelējot sasmalcināt (graudus).
- marcipāns Bieza masa, ko iegūst, vārot sasmalcinātu mandeļu un cukura sīrupa maisījumu; izstrādājums, kas gatavots no šādas masas.
- sabrikšķināt Brīkšķot sasmalcināt.
- korķakmens Būvmateriāls no zirņu lielumā sasmalcinātiem korķu atkritumiem, kas saistīti ar kaļķi, māliem, darvu vai azbestu, stipri saspiesti īpašās formās un izkaltēti.
- kotlete Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.).
- šnicele Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem vai šķēlēs sagrieztiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.).
- sacirst Cērtot sadalīt, sasmalcināt.
- pralinē Cukurā grauzdētu sasmalcinātu riekstu un augļu kauliņu maisījums, ko lieto konditorejā; konditorejas izstrādājums ar šādu maisījumu.
- masīvā koksne dabiskai koksnei raksturīga struktūra, tie ir apaļie kokmateriāli, zāģmateriāli, sagataves, būvdetaļas, skaldītie kokmateriāli, bet tajos neietilpst sasmalcināta un slāņota koksne.
- samalt Darbojoties sasmalcināt (parasti par dzirnavām).
- dadauzīt Dauzot sasmalcināt (ko) vēl smalkāku.
- piedauzīt Dauzot sasmalcināt pietiekami, daudz.
- sadrāzt Drāžot sadalīt, sasmalcināt.
- sadrāztīt Drāžot sadalīt, sasmalcināt.
- dropstalāt Drupināt, sasmalcināt.
- sadrupināt Drupinot sasmalcināt.
- nektārs Dzēriens, ko gatavo no sīki sasmalcinātiem augļiem, cukura un ūdens.
- grūdinis Ēdiens no sasmalcinātiem, grūstiem kartupeļiem un pupām.
- suflē Ēdiens, ko gatavo no sasmalcinātas, saputotā olas baltumā ceptas vai vārītas gaļas, zivs, dārzeņiem.
- saēst Ēdot sasmalcināt ar zobiem; sakošļāt (1).
- saēvelēt Ēvelējot sasmalcināt (dārzeņus).
- kūdras pakaiši gaissausa sasmalcināta sūnu kūdra (frēzkūdra), kas labi uzsūc mitrumu un gāzi, saista slāpekļa savienojumus, palielina kūtsmēslu apjomu.
- tartars Gaļas ēdiens, kas pagatavots no samaltas vai smalki sasmalcinātas liellopu gaļas, to pasniedz ar jēlas olas dzeltenumu (saglabājot dzeltenuma formu neizjukušu), kuru pārkaisa ar melnajiem pipariem; bieži pasniedz arī ar dažādām citām garšvielām, nosaukums dažkārt tiek vispārināts arī uz citiem neapstrādātas gaļas vai zivju ēdieniem.
- pemikans Gaļas konservi no sīki sasmalcinātas gaļas, kas sapresēta kopā ar taukiem.
- garumi Garākās pelavas, garākās sasmalcinātas salmu daļas, spaļi u. tml.
- sagraizalēt Graizot sadalīt, sasmalcināt.
- sagraizīt Graizot sadalīt, sasmalcināt.
- piegraizīt Graizot sasmalcināt (pietiekai, daudz).
- sagriezelēt graizot sasmalcināt.
- abrazīva pulveris graudos sasmalcināts un pēc graudu lieluma frakcijās sašķirots abrazīvs.
- vecis Grauzdētas un sasmalcinātas kaņepes, piemēram, sviestmaizei, bet ēd arī ar zirņiem un kartupeļiem.
- sagrauzt Graužot sasmalcināt un apēst (par dzīvniekiem).
- saritinēt griežot (rokturi) sasmalcināt vai samalt.
- sagriezt Griežot sadalīt, sasmalcināt.
- nogrūst Grūžot (piestā), sasmalcināt; arī grūžot (piestā), atdalīt (graudiem apvalku).
- ieoderēt Iebarot (ar auzām, sasmalcinātu āboliņu).
- ieoderēties Ieēst (auzas, sasmalcinātu āboliņu) - par zirgiem.
- apmērcēt Iegremdējot (ko sasmalcinātā, pulverveida vielā), panākt, ka daļēji pārklājas (ar šo vielu).
- čatnijs Indiešu ēdienu piedeva, ko gatavo no vārītiem vai svaigiem sasmalcinātiem augiem, augļiem, dārzeņiem un kas atkarībā no sastāvdaļām var būt skābs, sāļš, saldskābs, maigs vai ass.
- raita Indiešu virtuves ēdiens (dzēriens): jogurtā iemaisīti sasmalcināti gurķi vai citi dārzeņi.
- šlihs Izskalas - smago minerālu koncentrāts, kuru iegūst, pārskalojot irdenos drupiežus vai mākslīgi sasmalcinātos iežus.
- izmaidzīt Izspaidīt; saspaidīt, sasmalcināt (ko mīkstu, parasti ar rokām).
- spēķes Iztīrīti dzīvnieku (parasti aitu, cūku, liellopu) iekšējie orgāni; ēdiens no šādiem sasmalcinātiem orgāniem (ar dažādām piedevām).
- zomoterapija Jēlas sasmalcinātas gaļas vai gaļas sulas lietošana terapijā.
- saknābāt Knābājot sadalīt, sasmalcināt.
- saknābt Knābjot sadalīt, sasmalcināt.
- saknaibīt Knaibot sadalīt, sasmalcināt.
- saknibināt Knibinot sasmalcināt, sadrupināt, saburzīt.
- sakniebt Kniebjot (parasti ar knaiblēm), sadalīt, sasmalcināt.
- sakodelēt Kodelējot sasmalcināt.
- sakodīt Kodot sasmalcināt; sakošļāt (1).
- koksnes skaidas koksnes mehāniskajā apstrādē radušās smalkās atliekas vai speciāli sasmalcināta koksne.
- koksnes tilpīguma koeficients koksnes tilpuma attiecība pret (no šīs koksnes iegūtās) sasmalcinātas koksnes tilpumu.
- defibrēt Koksni sasmalcināt šķiedrainā masā (papīra un celulozes rūpniecībā).
- halva Konditorejas izstrādājums - saldvielu un sasmalcinātu eļļas augu kodolu masa.
- sakošļāt Košļājot sasmalcināt.
- sakost Kožot sasmalcināt.
- pastilla Krievu marmelāde, ko pagatavo no sasmalcinātiem augļiem, tos saputojot ar cukuru; pēc tam izkaltē un sagriež gabaliņos.
- pakaišu kūdra kūdra, kas sasmalcinātā veidā ir noderīga pakaišiem; pakaiškūdra.
- pakaiškūdra Kūdra, kas sasmalcinātā veidā ir noderīga pakaišiem; pakaišu kūdra.
- lauzalēt Lauzīt; vairākkārt lauzt, lai sasmalcinātu, sadalītu.
- salauzīt Lauzot sadalīt, sasmalcināt.
- uzlauzīt Lauzot, parasti no apakšpuses uz augšu, atdalīt, sašķelt, sasmalcināt.
- salauzt Laužot sadalīt, sasmalcināt.
- uzlauzt Laužot, parasti no apakšpuses uz augšu, atdalīt, sašķelt, sasmalcināt.
- koblers Ledus dzēriens, ko pagatavo, tieši glāzē sajaucot, piemēram, vīnus, liķierus, augļus ar sasmalcinātu ledu.
- smešs Ledus dzēriens, maisījums no liķiera, ābolu vīna, cukura un sasmalcināta ledus.
- kokskaidu plātnes lokšņu būvmateriāls, ko izgatavo, sasmalcinātu koksni sajaucot ar saistvielu (termoreaktīvajiem sintētiskajiem šķidrajiem sveķiem) un šo maisījumu presējot paaugstinātā temperatūrā.
- samaisas Lopbarība, ko pagatavo, samaisot kopā vairākas sasmalcinātas barības sastāvdaļas.
- vitamīnmilti Lopbarība, ko ražo īpašā iekārtā (parasti no sasmalcinātas, samaltas un mākslīgi izkaltētas zāles) un kas ir bagāta ar vitamīniem.
- koka milti ļoti sīki sasmalcināta koksne.
- koksnes (arī koka) milti ļoti sīki sasmalcināta koksne.
- ābolmaize Maize, ko cep no plānas baltmaizes mīklas kārtas, kurai uzlikti sasmalcināti āboli.
- samalt Maļot (iekārtā, ierīcē), sasmalcināt; maļot (iekārtā, ierīcē), iegūt (kādu produktu).
- pārmalt Maļot pieļaut, ka (kas) tiek pārāk sīki samalts, sasmalcināts.
- grainderis marihuānas sasmalcinātājs.
- plukši Mazi sasmalcinātas vilnas auduma gabali.
- amalgamācija metode, ar kuru no sasmalcinātām rūdām vai smiltīm iegūst sudrabu, zeltu, platīnu, tiem veidojot amalgamu ar dzīvsudrabu.
- ļekainis Mīksta masa no sasmalcinātiem (vārītiem) kartupeļiem, ogām, sēnēm u. tml.
- skābbarības kombains mobils agregāts skābbarības kultūraugu pļaušanai, sasmalcināšanai un iekraušanai transportlīdzeklī – sastāvdaļas: griezējaparāts, masas sasmalcinātājtrumulis un izvadcaurule.
- padrumstaļāt Nedaudz sasmalcināt.
- lopbarības granulas nelielos cilindrveida vai kubveida gabaliņos sapresēta smalka lopbarība, samalti vai citādi sīki sasmalcināti lopbarības līdzekļi vai to maisījumi (zāles milti, kombinētā barība u. c.).
- kokskaidu granulas nelielos, cilindriskos gabaliņos sapresēta sasmalcināta koksne, kam salīdzinājumā ar malku un koksnes briketēm ir lielāks blīvums un enerģijas saturs; izmantojot šādas granulas ir vieglāk nodrošināt nepārtrauktu degšanu un mainīt degšanas režīmu.
- saberzēties neparedzēti sasmalcināties.
- sacērtalēt nevērīgi sasmalcināt.
- ēdesis No sasmalcinātām saknēm, miltiem un ūdens pagatavots ēdiens cūkām.
- kvēlviela No sasmalcinātas koka ogles, darvas un nātrija sārma pagatavota masa, ko parasti formēja briketēs un pārogļoja baltkvēlē nepiekļūstot gaisam, pēc tam dedzinot tās neradīja dūmus, smakas un dzirksteles.
- kvēpis No sodrējiem vai pulverī sasmalcinātas ogles pagatavota, presēta melna masa, ko izmanto zīmēšanai.
- sa- Norāda, ka (kas) tiek sadalīts, sasmalcināts, sadalās, sasmalcinās, parasti vairākās, daļās.
- pušpušans pa pusei sasmalcināts.
- pārsmalcināt Pārāk sasmalcināt.
- gvarāna Pasta no Brazīlijas liānas "Paullinia cupana" grauzdētām un sasmalcinātām sēklām, kurās ir kofeīns.
- sasmalcinājums Paveikta darbība, rezultāts --> sasmalcināt.
- gaspačo pelnos vai uz atklātas uguns ceptas omletes sasmalcināti gabaliņi, ko liek uz maizes.
- slokārtnis Pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu.
- slokātnis Plācenis ar pildījumu; pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu.
- gremzdi Plāni nokasīta (augļa, saknes vai koksnes) kārtiņa; tālākai apstrādāšanai sasmalcināta (augļu vai ogu) masa.
- saplēst Plēšot sadalīt, sasmalcināt.
- uzplēst Plēšot, parasti no apakšas uz augšu, atdalīt, sašķelt, sasmalcināt.
- saplucināt Plucinot sadalīt, sasmalcināt.
- saplūkāt Plūkājot sadalīt, sasmalcināt.
- slīpēšana Putraimu ražošanā - aizmetņa un kodola ārējās daļas atdalīšana, formas un viendabīguma veidošana sasmalcinātajiem putraimiem.
- sasmalcināties Refl. --> sasmalcināt; tikt sasmalcinātam.
- sklandu rausis rudzu miltu rausis ar uzlocītām malām un sasmalcinātu burkānu, kartupeļu pildījumu; sklandrausis.
- saskarbelēt sadalīt mazos gabaliņos, sasmalcināt.
- noplūksnāt Sadalīties šķiedrās, nobirt, sasmalcināties.
- sakaustīt Sadauzīt, sasmalcināt.
- izdrumslāt Sadrupināt, sasmalcināt.
- sadripināt Sadrupināt, sasmalcināt.
- poļu sviests sagrūstas, sasmalcinātas ķimenes ar sāli.
- kakalsnis Sakaltis māla gabals, ko ecēšas nevar sasmalcināt.
- kakalza Sakaltis māla gabals, ko ecēšas nevar sasmalcināt.
- kakalze Sakaltis māla gabals, ko ecēšas nevar sasmalcināt.
- sagramzdāt Sakasīt, sasmalcināt ar nazi (piemēram, augļus, saknes, koksni).
- sagrebzdināt Sakasīt, sasmalcināt ar nazi (piemēram, burkānus, kāļus), lai iegūtu gremzdus.
- sagrebzdot Sakasīt, sasmalcināt ar nazi (piemēram, burkānus, kāļus), lai iegūtu gremzdus.
- saplēsināt Saplucināt, sasmalcināt.
- raupēt sasmalcināt (dārzeņu saknes) ar kapājamo dzelzi.
- saglemšt sasmalcināt, sagremot (kaut ko mitru un sīkstu).
- saskarbalāt sasmalcināt, saplēst.
- sadrupatāt sasmalcināt; sadrupināt.
- sačakāt sasmalcināt.
- saskulbīt sasmalcināt.
- sasmaidzīt sasmalcināt.
- zāles griezumi sasmalcināta (2-5 cm gara), mākslīgi izkaltēta zāle, ko izmanto lopbarībai.
- kokmasa sasmalcināta koksne, ko izmanto papīra, kartona, celulozes, plātņu ražošanai, kā arī ķīmiskai pārstrādei; slīpmasa.
- zāles milti sasmalcināta, samalta un mākslīgi izkaltēta zāle, ko izmanto lopbarībai.
- raupi sasmalcinātas dārzeņu saknes un lapas (kā lopbarība).
- bermetrs sasmalcinātas koksnes aizņemtā tilpuma (1 m^3^, kopā ar gaisa tukšumiem) mērvienība.
- kuramais Sausa, sasmalcināta malka, ko lieto ātrākai iekurināšanai, arī tāss u. tml.
- sašļaucīt Sēžot, guļot sasmalcināt, saplacināt (piemēram, salmus, sienu).
- smalksiens Siens, ko iegūst no apkaltētas un sasmalcinātas zāles, kaltējot to ar aktīvās ventilācijas paņēmienu.
- skambāt Sīki saskaldīt, sasmalcināt; sīki graizīt.
- škambāt Sīki saskaldīt, sasmalcināt.
- saknubināt Sīki sasmalcināt, saplucināt (parasti ar pirkstiem).
- kapājums Sīki sasmalcinātas augu lapas, saknes u. tml. lopbarībai.
- saskaldīt Skaldot sadalīt, sasmalcināt.
- smirģelis Slīpēšanai, pulēšanai, asināšanai paredzēts materiāls, kas ir sacementēts, piemēram, no sasmalcināta granīta.
- slokatiņš Slokātnis - pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu.
- slokatnis Slokātnis - pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu.
- kureklis Smalka, sasmalcināta malka, ko lieto ātrākai iekurināšanai, arī tāss u. tml.
- samiltināt smalki sasmalcināt (sakapāt).
- sataušķēt smalki sasmalcināt.
- pulveris smalki sasmalcināta kristāliska vai amorfa viela (daļiņu izmēri 10^-8^ līdz 10^-3^ m); iegūst ar fizikālmehāniskām metodēm (cietu vielu maļ, saberž) un fizikālķīmiskām metodēm (izgulsnējot, sublimējot, elektrolizējot, izmantojot zemas temperatūras plazmu); lieto dažādu pastu izgatavošanai
- mīdiknes Smalki sasmalcināti salmi lopbarībai.
- smash Smešs 2 - ledus dzēriens, maisījums no liķiera, ābolu vīna, cukura un sasmalcināta ledus.
- saspaidīt Spaidot sasmalcināt, arī pārvērst, parasti pilnīgi, masā.
- sagrūst Spiežot sadrupināt, sasmalcināt.
- sašķaidīt Spiežot, sitot u. tml. sasmalcināt (ko) tā, ka rodas, parasti vienveidīga, masa, šķidrums.
- sastampāt Stampājot sasmalcināt; stampājot padarīt, parasti pilnīgi, viendabīgu, arī mīkstu.
- betele Stimulējošs līdzeklis, lieto Dienvidāzijā, sastāv no sasmalcinātām beteļpalmu sēklām, dzēstiem kaļķiem un dažādām piedevām, kā kanēlis, tabaka u. c., kas ietīts beteļpiparu lapā, krāso siekalas.
- pankūka Šādi sagatavots ēdiens no sīki sasmalcinātu produktu (piemēram, kartupeļu, biezpiena) masas.
- sašķelt Šķeļot sadalīt, sasmalcināt.
- kokšķiedra Šķiedrās sasmalcināta koksne.
- skarbalāties šķiedrot, sasmalcināties.
- rupai Tā, ka nav sīki sasmalcināts.
- tārpgrauzas Tārpu sasmalcinātas koksnes miltveidīgas atliekas.
- šķelda tehnoloģiskām vajadzībām sasmalcināta koksne; apmēram vienādu izmēru (22x23 mm) koksnes gabaliņi celulozes un kokmasas iegūšanai.
- en-tout-cas Tenisa laukuma segums: grants ar dedzinātu un sasmalcinātu sarkano mālu virskārtu, kas laiž cauri ūdeni.
- sasaberzties Tiekot berzētam, sasmalcināties.
- dispersoīds Tiktāl sasmalcināta viela, ka tā veido koloidālu šķīdumu.
- satrīt Trinot saberzēt, sasmalcināt.
- karotīna pasta tumši zaļa, stingra masa, ko iegūst, ar benzīnu ekstrahējot sasmalcinātas priežu vai egļu skujas (lieto, piemēram, lopkopībā, farmācijā); skuju hlorofila pasta.
- graizīt Vairākkārt griezt (ar ko asu), lai sasmalcinātu, sadalītu.
- sakodalēt Vairākkārt kožot, sasmalcināt.
- lauzīt Vairākkārt lauzt, lai sasmalcinātu, sadalītu.
- drukas Viss, kas ir smalki sasmalcināts vai drupināts (piemēram, salmi, pelavas, zāle, būvgruži).
- sazāģēt Zāģējot sadalīt, sasmalcināt.
- ķozele Zosu barība no sasmalcinātiem kartupeļiem un raudzēta piena.
- pļepene Zupa ar smalki sasmalcinātiem kartupeļiem, gaļu un putraimiem.
sasmalcināt citās vārdnīcās:
MLVV
LLVV
MEV