Paplašinātā meklēšana
Meklējam sasmalcināt.
Atrasts vārdos (3):
Vārdu savienojumos nav.
Atrasts skaidrojumos (188):
- homogenizators aparāts iepriekšējai piena apstrādei pirms sterilizācijas; homogenizatorā piena tauku lodītes tiek tā sasmalcinātas, ka tās neceļas augšup un nenostājas pienam virsū, tāpēc homogenizēts piens labāk uzglabājas
- klasifikators aparāts sasmalcinātu graudainu materiālu šķirošanai pēc lieluma, formas, blīvuma
- griezt ar asu rīku dalīt (ko) daļās, arī nost no veselā; arī sasmalcināt
- ekseles ar ekseļmašīnu sasmalcināta lopbarība (āboliņš, siens u. tml.)
- ekši ar ekseļmašīnu sasmalcināta lopbarība (āboliņš, siens u. tml.)
- ēvelēt ar ēveli (2) sasmalcināt (dārzeņus)
- saraupēt ar kapājamo dzelzi sasmalcināt (lopbarību)
- kapļavāt ar kapli sasmalcināt
- kapļāt ar kapli uzirdināt, sasmalcināt
- ķimeņsāls ar ķimenēm sajaukts sasmalcināts sāls
- sulfoogle ar oleumu apstrādāta sasmalcināta akmeņogle; lieto par katjonītu ūdens mīkstināšanas iekārtās
- šķērdēt atkārtoti uzšķērst; sagriezt, sasmalcināt
- baklava Austrumu saldumu veids - kārtainās mīklas izstrādājums ar sasmalcinātiem riekstiem, cukuru un sviestu, cepts un mērcēts medū
- mīkstbarība Barība (mājputniem), ko gatavo no miltiem ar pienu, piena sūkalām, gaļas buljonu vai ūdeni, piejaucot vārītus kartupeļus, sasmalcinātu sulīgo barību, zaļbarību, dzīvnieku valsts barību
- saberzt Beržot sasmalcināt; beržot padarīt viendabīgu, arī mīkstu
- brizols Bezpamatnes hidroizolācijas ruļļmateriāls, ko izgatavo no sasmalcinātas gumijas un bitumena, pievienojot azbesta šķiedras un plastifikatorus; lieto ēku un konstrukciju aizsardzībai pret mitrumu
- sabīdelēt Bīdelējot sasmalcināt (graudus)
- marcipāns Bieza masa, ko iegūst, vārot sasmalcinātu mandeļu un cukura sīrupa maisījumu; izstrādājums, kas gatavots no šādas masas
- sabrikšķināt Brīkšķot sasmalcināt
- korķakmens Būvmateriāls no zirņu lielumā sasmalcinātiem korķu atkritumiem, kas saistīti ar kaļķi, māliem, darvu vai azbestu, stipri saspiesti īpašās formās un izkaltēti
- kotlete Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.)
- šnicele Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem vai šķēlēs sagrieztiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.)
- sacirst Cērtot sadalīt, sasmalcināt
- pralinē Cukurā grauzdētu sasmalcinātu riekstu un augļu kauliņu maisījums, ko lieto konditorejā; konditorejas izstrādājums ar šādu maisījumu
- masīvā koksne dabiskai koksnei raksturīga struktūra, tie ir apaļie kokmateriāli, zāģmateriāli, sagataves, būvdetaļas, skaldītie kokmateriāli, bet tajos neietilpst sasmalcināta un slāņota koksne
- samalt Darbojoties sasmalcināt (parasti par dzirnavām)
- dadauzīt Dauzot sasmalcināt (ko) vēl smalkāku
- piedauzīt Dauzot sasmalcināt pietiekami, daudz
- sadrāzt Drāžot sadalīt, sasmalcināt
- sadrāztīt Drāžot sadalīt, sasmalcināt
- dropstalāt Drupināt, sasmalcināt
- sadrupināt Drupinot sasmalcināt
- nektārs Dzēriens, ko gatavo no sīki sasmalcinātiem augļiem, cukura un ūdens
- grūdinis Ēdiens no sasmalcinātiem, grūstiem kartupeļiem un pupām
- suflē Ēdiens, ko gatavo no sasmalcinātas, saputotā olas baltumā ceptas vai vārītas gaļas, zivs, dārzeņiem
- saēst Ēdot sasmalcināt ar zobiem; sakošļāt (1)
- saēvelēt Ēvelējot sasmalcināt (dārzeņus)
- kūdras pakaiši gaissausa sasmalcināta sūnu kūdra (frēzkūdra), kas labi uzsūc mitrumu un gāzi, saista slāpekļa savienojumus, palielina kūtsmēslu apjomu
- tartars Gaļas ēdiens, kas pagatavots no samaltas vai smalki sasmalcinātas liellopu gaļas, to pasniedz ar jēlas olas dzeltenumu (saglabājot dzeltenuma formu neizjukušu), kuru pārkaisa ar melnajiem pipariem; bieži pasniedz arī ar dažādām citām garšvielām, nosaukums dažkārt tiek vispārināts arī uz citiem neapstrādātas gaļas vai zivju ēdieniem
- pemikans Gaļas konservi no sīki sasmalcinātas gaļas, kas sapresēta kopā ar taukiem
- garumi Garākās pelavas, garākās sasmalcinātas salmu daļas, spaļi u. tml.
- sagraizalēt Graizot sadalīt, sasmalcināt
- sagraizīt Graizot sadalīt, sasmalcināt
- sagriezelēt graizot sasmalcināt
- piegraizīt Graizot sasmalcināt (pietiekai, daudz)
- abrazīva pulveris graudos sasmalcināts un pēc graudu lieluma frakcijās sašķirots abrazīvs
- vecis Grauzdētas un sasmalcinātas kaņepes, piemēram, sviestmaizei, bet ēd arī ar zirņiem un kartupeļiem
- sagrauzt Graužot sasmalcināt un apēst (par dzīvniekiem)
- saritinēt griežot (rokturi) sasmalcināt vai samalt
- sagriezt Griežot sadalīt, sasmalcināt
- nogrūst Grūžot (piestā), sasmalcināt; arī grūžot (piestā), atdalīt (graudiem apvalku)
- ieoderēt Iebarot (ar auzām, sasmalcinātu āboliņu)
- ieoderēties Ieēst (auzas, sasmalcinātu āboliņu) - par zirgiem
- apmērcēt Iegremdējot (ko sasmalcinātā, pulverveida vielā), panākt, ka daļēji pārklājas (ar šo vielu)
- plodet trauku ieliet ūdeni ar sasmalcinātu priežu mizu izžuvušā un tāpēc saplaisājušā koka traukā, lai tas būtu ūdensnecaurlaidīgs
- čatnijs Indiešu ēdienu piedeva, ko gatavo no vārītiem vai svaigiem sasmalcinātiem augiem, augļiem, dārzeņiem un kas atkarībā no sastāvdaļām var būt skābs, sāļš, saldskābs, maigs vai ass
- raita Indiešu virtuves ēdiens (dzēriens): jogurtā iemaisīti sasmalcināti gurķi vai citi dārzeņi
- šlihs Izskalas - smago minerālu koncentrāts, kuru iegūst, pārskalojot irdenos drupiežus vai mākslīgi sasmalcinātos iežus
- izmaidzīt Izspaidīt; saspaidīt, sasmalcināt (ko mīkstu, parasti ar rokām)
- spēķes Iztīrīti dzīvnieku (parasti aitu, cūku, liellopu) iekšējie orgāni; ēdiens no šādiem sasmalcinātiem orgāniem (ar dažādām piedevām)
- zomoterapija Jēlas sasmalcinātas gaļas vai gaļas sulas lietošana terapijā
- saknābāt Knābājot sadalīt, sasmalcināt
- saknābt Knābjot sadalīt, sasmalcināt
- saknaibīt Knaibot sadalīt, sasmalcināt
- saknibināt Knibinot sasmalcināt, sadrupināt, saburzīt
- sakniebt Kniebjot (parasti ar knaiblēm), sadalīt, sasmalcināt
- sakodelēt Kodelējot sasmalcināt
- sakodīt Kodot sasmalcināt; sakošļāt (1)
- koksnes skaidas koksnes mehāniskajā apstrādē radušās smalkās atliekas vai speciāli sasmalcināta koksne
- koksnes tilpīguma koeficients koksnes tilpuma attiecība pret (no šīs koksnes iegūtās) sasmalcinātas koksnes tilpumu
- defibrēt Koksni sasmalcināt šķiedrainā masā (papīra un celulozes rūpniecībā)
- halva Konditorejas izstrādājums - saldvielu un sasmalcinātu eļļas augu kodolu masa
- sakošļāt Košļājot sasmalcināt
- sakost Kožot sasmalcināt
- pastilla Krievu marmelāde, ko pagatavo no sasmalcinātiem augļiem, tos saputojot ar cukuru; pēc tam izkaltē un sagriež gabaliņos
- pakaišu kūdra kūdra, kas sasmalcinātā veidā ir noderīga pakaišiem; pakaiškūdra
- pakaiškūdra Kūdra, kas sasmalcinātā veidā ir noderīga pakaišiem; pakaišu kūdra
- lauzalēt Lauzīt; vairākkārt lauzt, lai sasmalcinātu, sadalītu
- salauzīt Lauzot sadalīt, sasmalcināt
- uzlauzīt Lauzot, parasti no apakšpuses uz augšu, atdalīt, sašķelt, sasmalcināt
- salauzt Laužot sadalīt, sasmalcināt
- uzlauzt Laužot, parasti no apakšpuses uz augšu, atdalīt, sašķelt, sasmalcināt
- koblers Ledus dzēriens, ko pagatavo, tieši glāzē sajaucot, piemēram, vīnus, liķierus, augļus ar sasmalcinātu ledu
- smešs Ledus dzēriens, maisījums no liķiera, ābolu vīna, cukura un sasmalcināta ledus
- kokskaidu plātnes lokšņu būvmateriāls, ko izgatavo, sasmalcinātu koksni sajaucot ar saistvielu (termoreaktīvajiem sintētiskajiem šķidrajiem sveķiem) un šo maisījumu presējot paaugstinātā temperatūrā
- samaisas Lopbarība, ko pagatavo, samaisot kopā vairākas sasmalcinātas barības sastāvdaļas
- vitamīnmilti Lopbarība, ko ražo īpašā iekārtā (parasti no sasmalcinātas, samaltas un mākslīgi izkaltētas zāles) un kas ir bagāta ar vitamīniem
- koka milti ļoti sīki sasmalcināta koksne
- ābolmaize Maize, ko cep no plānas baltmaizes mīklas kārtas, kurai uzlikti sasmalcināti āboli
- samalt Maļot (iekārtā, ierīcē), sasmalcināt; maļot (iekārtā, ierīcē), iegūt (kādu produktu)
- pārmalt Maļot pieļaut, ka (kas) tiek pārāk sīki samalts, sasmalcināts
- grainderis marihuānas sasmalcinātājs
- plukši Mazi sasmalcinātas vilnas auduma gabali
- amalgamācija metode, ar kuru no sasmalcinātām rūdām vai smiltīm iegūst sudrabu, zeltu, platīnu, tiem veidojot amalgamu ar dzīvsudrabu
- ļekainis Mīksta masa no sasmalcinātiem (vārītiem) kartupeļiem, ogām, sēnēm u. tml.
- skābbarības kombains mobils agregāts skābbarības kultūraugu pļaušanai, sasmalcināšanai un iekraušanai transportlīdzeklī – sastāvdaļas: griezējaparāts, masas sasmalcinātājtrumulis un izvadcaurule
- padrumstaļāt nedaudz sasmalcināt
- lopbarības granulas nelielos cilindrveida vai kubveida gabaliņos sapresēta smalka lopbarība, samalti vai citādi sīki sasmalcināti lopbarības līdzekļi vai to maisījumi (zāles milti, kombinētā barība u. c.)
- kokskaidu granulas nelielos, cilindriskos gabaliņos sapresēta sasmalcināta koksne, kam salīdzinājumā ar malku un koksnes briketēm ir lielāks blīvums un enerģijas saturs; izmantojot šādas granulas ir vieglāk nodrošināt nepārtrauktu degšanu un mainīt degšanas režīmu
- saberzēties neparedzēti sasmalcināties
- sacērtalēt nevērīgi sasmalcināt
- ēdesis no sasmalcinātām saknēm, miltiem un ūdens pagatavots ēdiens cūkām
- kvēlviela no sasmalcinātas koka ogles, darvas un nātrija sārma pagatavota masa, ko parasti formēja briketēs un pārogļoja baltkvēlē nepiekļūstot gaisam, pēc tam dedzinot tās neradīja dūmus, smakas un dzirksteles
- kvēpis no sodrējiem vai pulverī sasmalcinātas ogles pagatavota, presēta melna masa, ko izmanto zīmēšanai
- sa- norāda, ka (kas) tiek sadalīts, sasmalcināts, sadalās, sasmalcinās, parasti vairākās, daļās
- pušpušans pa pusei sasmalcināts
- papīra pildviela papildviela, kuru pievieno papīra masai, lai papīram piešķirtu noteiktas īpašības (nokrāsu, elastību, gaismas necaurlaidību, izturību pret novecošanu u. c.); visbiežāk izmantotās papildvielas ir sasmalcināts marmors, kaļķis vai māls
- pārsmalcināt pārāk sasmalcināt
- gvarāna Pasta no Brazīlijas liānas "Paullinia cupana" grauzdētām un sasmalcinātām sēklām, kurās ir kofeīns
- sasmalcinājums paveikta darbība, rezultāts --> sasmalcināt
- gaspačo pelnos vai uz atklātas uguns ceptas omletes sasmalcināti gabaliņi, ko liek uz maizes
- slokārtnis Pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu
- slokātnis Plācenis ar pildījumu; pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu
- gremzdi Plāni nokasīta (augļa, saknes vai koksnes) kārtiņa; tālākai apstrādāšanai sasmalcināta (augļu vai ogu) masa
- saplēst Plēšot sadalīt, sasmalcināt
- uzplēst Plēšot, parasti no apakšas uz augšu, atdalīt, sašķelt, sasmalcināt
- saplucināt Plucinot sadalīt, sasmalcināt
- saplūkāt Plūkājot sadalīt, sasmalcināt
- slīpēšana Putraimu ražošanā - aizmetņa un kodola ārējās daļas atdalīšana, formas un viendabīguma veidošana sasmalcinātajiem putraimiem
- sasmalcināties refl. --> sasmalcināt; tikt sasmalcinātam
- sklandu rausis rudzu miltu rausis ar uzlocītām malām un sasmalcinātu burkānu, kartupeļu pildījumu; sklandrausis
- saskarbelēt sadalīt mazos gabaliņos, sasmalcināt
- noplūksnāt Sadalīties šķiedrās, nobirt, sasmalcināties
- sakaustīt Sadauzīt, sasmalcināt
- izdrumslāt Sadrupināt, sasmalcināt
- sadripināt Sadrupināt, sasmalcināt
- poļu sviests sagrūstas, sasmalcinātas ķimenes ar sāli
- kakalsnis Sakaltis māla gabals, ko ecēšas nevar sasmalcināt
- kakalza Sakaltis māla gabals, ko ecēšas nevar sasmalcināt
- kakalze Sakaltis māla gabals, ko ecēšas nevar sasmalcināt
- sagramzdāt Sakasīt, sasmalcināt ar nazi (piemēram, augļus, saknes, koksni)
- sagrebzdināt Sakasīt, sasmalcināt ar nazi (piemēram, burkānus, kāļus), lai iegūtu gremzdus
- sagrebzdot Sakasīt, sasmalcināt ar nazi (piemēram, burkānus, kāļus), lai iegūtu gremzdus
- saplēsināt Saplucināt, sasmalcināt
- sačakāt sasmalcināt
- saskulbīt sasmalcināt
- sasmaidzīt sasmalcināt
- raupēt sasmalcināt (dārzeņu saknes) ar kapājamo dzelzi
- patraišķīt sasmalcināt (nelielu daudzumu)
- saglemšt sasmalcināt, sagremot (kaut ko mitru un sīkstu)
- saskarbalāt sasmalcināt, saplēst
- sadrupatāt sasmalcināt; sadrupināt
- zāles griezumi sasmalcināta (2-5 cm gara), mākslīgi izkaltēta zāle, ko izmanto lopbarībai
- kokmasa sasmalcināta koksne, ko izmanto papīra, kartona, celulozes, plātņu ražošanai, kā arī ķīmiskai pārstrādei; slīpmasa
- zāles milti sasmalcināta, samalta un mākslīgi izkaltēta zāle, ko izmanto lopbarībai
- raupi sasmalcinātas dārzeņu saknes un lapas (kā lopbarība)
- bermetrs sasmalcinātas koksnes aizņemtā tilpuma (1 m^3^, kopā ar gaisa tukšumiem) mērvienība
- kuramais Sausa, sasmalcināta malka, ko lieto ātrākai iekurināšanai, arī tāss u. tml.
- sašļaucīt Sēžot, guļot sasmalcināt, saplacināt (piemēram, salmus, sienu)
- smalksiens Siens, ko iegūst no apkaltētas un sasmalcinātas zāles, kaltējot to ar aktīvās ventilācijas paņēmienu
- škambāt Sīki saskaldīt, sasmalcināt
- skambāt Sīki saskaldīt, sasmalcināt; sīki graizīt
- saknubināt Sīki sasmalcināt, saplucināt (parasti ar pirkstiem)
- kapājums Sīki sasmalcinātas augu lapas, saknes u. tml. lopbarībai
- saskaldīt Skaldot sadalīt, sasmalcināt
- smirģelis Slīpēšanai, pulēšanai, asināšanai paredzēts materiāls, kas ir sacementēts, piemēram, no sasmalcināta granīta
- slokatiņš Slokātnis - pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu
- slokatnis Slokātnis - pīrāgs, ko gatavo no raudzētas, plāni izspiestas mīklas, kuras gabaliņos ietin sasmalcinātu cūkas gaļu ar sīpoliem, saberztus burkānus vai kādu augļu ievārījumu
- kureklis Smalka, sasmalcināta malka, ko lieto ātrākai iekurināšanai, arī tāss u. tml.
- sataušķēt smalki sasmalcināt
- samiltināt smalki sasmalcināt (sakapāt)
- pulveris smalki sasmalcināta kristāliska vai amorfa viela (daļiņu izmēri 10^-8^ līdz 10^-3^ m); iegūst ar fizikālmehāniskām metodēm (cietu vielu maļ, saberž) un fizikālķīmiskām metodēm (izgulsnējot, sublimējot, elektrolizējot, izmantojot zemas temperatūras plazmu); lieto dažādu pastu izgatavošanai
- mīdiknes Smalki sasmalcināti salmi lopbarībai
- smash Smešs 2 - ledus dzēriens, maisījums no liķiera, ābolu vīna, cukura un sasmalcināta ledus
- saspaidīt Spaidot sasmalcināt, arī pārvērst, parasti pilnīgi, masā
- sagrūst Spiežot sadrupināt, sasmalcināt
- sašķaidīt Spiežot, sitot u. tml. sasmalcināt (ko) tā, ka rodas, parasti vienveidīga, masa, šķidrums
- sastampāt Stampājot sasmalcināt; stampājot padarīt, parasti pilnīgi, viendabīgu, arī mīkstu
- betele Stimulējošs līdzeklis, lieto Dienvidāzijā, sastāv no sasmalcinātām beteļpalmu sēklām, dzēstiem kaļķiem un dažādām piedevām, kā kanēlis, tabaka u. c., kas ietīts beteļpiparu lapā, krāso siekalas
- pankūka šādi sagatavots ēdiens no sīki sasmalcinātu produktu (piemēram, kartupeļu, biezpiena) masas
- sašķelt Šķeļot sadalīt, sasmalcināt
- kokšķiedra Šķiedrās sasmalcināta koksne
- skarbalāties šķiedrot, sasmalcināties
- rupai tā, ka nav sīki sasmalcināts
- tārpgrauzas Tārpu sasmalcinātas koksnes miltveidīgas atliekas
- šķelda tehnoloģiskām vajadzībām sasmalcināta koksne; apmēram vienādu izmēru (22x23 mm) koksnes gabaliņi celulozes un kokmasas iegūšanai
- en-tout-cas Tenisa laukuma segums: grants ar dedzinātu un sasmalcinātu sarkano mālu virskārtu, kas laiž cauri ūdeni
- sasaberzties Tiekot berzētam, sasmalcināties
- dispersoīds Tiktāl sasmalcināta viela, ka tā veido koloidālu šķīdumu
- satrīt Trinot saberzēt, sasmalcināt
- karotīna pasta tumši zaļa, stingra masa, ko iegūst, ar benzīnu ekstrahējot sasmalcinātas priežu vai egļu skujas (lieto, piemēram, lopkopībā, farmācijā); skuju hlorofila pasta
- graizīt vairākkārt griezt (ar ko asu), lai sasmalcinātu, sadalītu
- sakodalēt vairākkārt kožot, sasmalcināt
- lauzīt vairākkārt lauzt, lai sasmalcinātu, sadalītu
- drukas Viss, kas ir smalki sasmalcināts vai drupināts (piemēram, salmi, pelavas, zāle, būvgruži)
- sazāģēt Zāģējot sadalīt, sasmalcināt
- ķozele Zosu barība no sasmalcinātiem kartupeļiem un raudzēta piena
- pļepene Zupa ar smalki sasmalcinātiem kartupeļiem, gaļu un putraimiem
sasmalcināt citās vārdnīcās:
MLVV
LLVV
MEV