Vasaras versija 2025
410 995 šķirkļi
pūtelis1
pūtelis apvidvārds
Senlatviešu ēdiens karstajās vasaras dienās, gatavots no sagrauzdētas un samaltas labības (rudziem, kviešiem, griķiem, zirņiem), uz miltiem uzlejot rūgušpienu un ļaujot rūgt, kamēr milti atmiekšķējušies mīksti.
Avoti: LME
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • 9. Tradicionālais Dundagas pūtelis
  • Braucot uz augšu pamanīju, ka pāri kalniem kaut kad pāri ir gājis liels pūtelis un nolauzis gūzmu koku.
  • Līdzīgs ēdiens ar nosaukumu pūtelis ( ) , kas gatavots no vārītiem, kaltētiem un maltiem graudiem un rūgušpienu vai svaigu pienu un ievārījumu, sastopams arī lībiešu virtuvē.
  • Ar šo piedēkli arī vārdi – dzirkstele, ūbele, d a r v a=vācele, ar - elis – tīrelis, ziemelis, pūtelis ‘ēdiens no auzu miltiem’, skriemelis, skritelis, pestelis.
  • Ērces es nedabūju, toties muguru gan man sapūta tas negantais pūtelis...