Rudens versija 2025
412 004 šķirkļi
kaltēšana
kaltēšana
Konservēšanas veids – ūdens iztvaicēšana siltumā no šķidriem, pastveida vai cietiem pārtikas produktiem līdz produkta beigu mitrumam 4-15%.
Stabili vārdu savienojumiIzsmidzināšanas kaltēšana.
  • Izsmidzināšanas kaltēšana vārdkoptermins šķidrumu kaltēšana gaisā sīki disperģētu pilienu veidā
  • Kaltēšana virstošā slānī vārdkoptermins cietu, sīkgraudainu daļiņu kaltēšana karsta gaisa plūsmā, daļiņām atrodoties kustībā (lidinoties)
  • Kontakta kaltēšana vārdkoptermins šķidru vai pastveida produktu kaltēšana, tiem saskaroties ar karstu kaltes virsmu
  • Konvektīvā kaltēšana vārdkoptermins kaltēšana gaisa, dūmgāzu vai pārkarsēta tvaika vidē
  • Sublimācijas kaltēšana vārdkoptermins ūdens iztvaicēšana no sasaldētiem produktiem, kad kristāliskā viela pāriet gāzveida stāvoklī
Avoti: ZTV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Atbildi atradām laikrakstā Latgales Laiks, kas piedāvā dažus kaltēšanas paņēmienus.
  • Sublimācijas kaltēšana ir līdzīgs process kā saldētām, kaltētām ogām."
  • Svarīga ne tikai mazgāšana, bet arī gludināšana, kaltēšana.”
  • Tiesa, izdevās ekonomēt līdzekļus, kas bija paredzēti graudu kaltēšanai.
  • Žāvēšana ( kaltēšana) ir mitruma samazināšana, izmantojot siltuma paņēmienus.