sinigrīns
Lietojuma biežums :
sinigrīns novecojis
Glikozīds, kas atrodas melno sinepju sēklās un vēl dažos citos krustziežu augos.
Avoti: KV
Korpusa piemēri
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Melnās un Sareptas sinepes svarīga sastāvdaļa ir glikozīds sinigrīns, bet baltās sinepes — sinalbīns.
- Ja sinepes apstrādā ar siltu ūdeni, glikozīds sinigrīns fermenta mirozīna ietekmē sašķeļas, veidojot glikozi, kālija hidrogēnsulfātu un sinepju eļļu, kas piešķir sinepēm asu garšu un smaržu.
- Vēl centrālajam oglekļa atomam ir piesaistīta sānvirkne, kas katram sērglikozīdam ir atšķirīga ( piemēram, sinigrīnam tā ir alilgrupa) un nosaka konkrētā savienojuma specifisko bioloģisko aktivitāti augos un to sastāvdaļās.
- Sinigrīnu saturošajām auga šūnām tiekot pārplēstām vai kā citādāk bojātām, enzīms sinigrināze sinigrīnu sašķeļ D-glikozē, kālija hidrogēnsulfātā un alilsinepju eļļā ( alilizotiocianātā), kas veido sinepju un mārrutku raksturīgi aso garšu un smaržu.
- Tiklīdz augs tiek ievainots, sinigrīns ( A glikozinolāts) pārvēršas par kodīgo alilizotiocianātu.