Rudens versija 2025
412 004 šķirkļi
asparagīnskābe
asparagīnskābe joma: ķīmija
Aminodzintarskābe, aizstājama aminoskābe, ir olbaltumvielu sastāvā.
Avoti: ZTV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Visvairāk ir prolīna un fenilalanīna, tad seko asparagīnskābe, glutamīnskābe un tirozīns.
  • Krasi samazinās asparagīna un glutamīna koncentrācijas, savukārt, paaugstinās asparagīnskābes un glutamīnskābes koncentrācijas.
  • Kvieši ( arī rudzi, mieži un soja) satur īpaši daudz glutamīnskābes un asparagīnskābes, kas ietekmē nervu sistēmu.
  • Organismā PARP veic mērķproteīnu poli(ADP-ribozil)ēšanu ( PARilēšanu): pēc mērķproteīnu translācijas PARP proteīni pārnes negatīvi lādētās ADP-ribozes grupas no donora oksidētās nikotīnamīda adenīna dinukleotīda ( NAD+) molekulas uz mērķproteīnu glutamāta, asparagīnskābes un lizīna atlikumiem.
  • Lielākā daļa proteīnu, kas paredzēti izvadīšanai no parazīta vakuolas, satur aminoterminālu motīvu PEXEL ( Plasmodium EXport Element, piecu aminoskābju fragments R × L × Q / E / D – arginīns × leicīns × glutamīns / glutamīnskābe / asparagīnskābe).