Rudens versija 2025
412 004 šķirkļi
ābolskābe
ābolskābe joma: ķīmija
Organiska oksiskābe HOOO-CH2-CH(OH)-COOH, cieta, ūdenī šķīstoša viela; ir negatavos augļos.
Avoti: ZTV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Vīnskābe tiek uzskatīta par muskuļu toksīnu, jo bloķē ābolskābes sintēzi audos.
  • Vīnskābi daļēji reducējot, tā pārvēršas par ābolskābi.
  • Zemenēs arī sastopama ābolskābe, kas ir dabīgs balinātājs – tas nav kaitīgs, bet var padarīt zobus baltākus.
  • Tā kā vīnā ir vīnskābe, ābolskābe un salicilskābe, tas palīdz asimilēt pārtikas proteīnus, kas atrodami gaļā.
  • Neatšķaidītas dižbrūkleņu sulas sastāvā ur 0,75—1,14% ābolskābes, 0,94—1,30% citronskābes un 0,020% benzoskābes.