specija
Lietojuma biežums :
specija
1.Sakne, ko lieto kā garšvielu; garšviela.
2.novecojis Veids, izskats, priekšstats; smaržas un garšas vielas medicīnā.
3.novecojis Šķira, kārta.
4.novecojis Matemātikā — pamatdarbība.
Avoti: SV99, KV, LME
Korpusa piemēri
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- 1626. gadā Zviedrijas karalis Gustavs II Ādolfs Krimuldas pilsnovadā nodeva pusi Carnikavas kā allodu ( neierobežotu dzimtīpašumu) ģenerālkambarkungam Didrihsonam, otra puse ( " Neyhoff, Zarneko, Penners") tika nodota kā lēnis majoram Paulam Vulfam, esot karalienei Kristīnei kā īpašniecei; 1627. gadā dižciltīgais Pauls Vulfs atpirka Gerda Didrihsona daļu par 1500 dālderiem, 1653. gadā karaliene Kristīne piešķīra to Vulfa dēliem Jēkabam, Gustavam, Jānim, Kārlim un Hermanim Vīgantam, 1662. gada 13. maijā piešķīra tiesības muižu pārdot, 1674. gada 23. novembrī muižu par 11 000 specija Alberta dālderiem ieguva landrāts Gustavs fon Mengdens, bet 1678. gadā Mengdenam kronis piešķīra tiesības lietot uz 1626. gada privilēģijas pamata Didrihsona daļu; 1678. gadā karalis Kārlis XI izpirka šīs daļas ar visām tiesībām.
- Sagatavoti, ar garšvielām un termiski apstrādāti, gatavi ēdieni uz dārzeņu bāzes ( apstrādāti pret bojāšanos, piem., sasaldētā vai konservētā veidā, parasti iepakoti un marķēti tālākpārdošanai; " ātri pagatavojamie pusfabrikāti"; ar vairāk kā divām atšķirīgām sastāvdaļām ( izņemot specijas)) ( izņemot tūlītējai lietošanai gatavus ēdienus, ar glabāšanas termiņu līdz trim dienām, nekonservēti, nav iepakoti kārbās vai vakuumiepakojumā, PRODCOM kodi 10.89.19.40.00 un 10.89.19.40.05)
- Citi ilgi uzglabājami sagatavoti produkti un gatavi ēdieni ( ieskaitot saldētas vai citādi ilgi uzglabājamas picas) ( apstrādāti pret bojāšanos, piem., sasaldētā vai konservētā veidā, parasti iepakoti un marķēti tālākpārdošanai; " ātri pagatavojamie pusfabrikāti"; ar vairāk kā divām atšķirīgām sastāvdaļām ( izņemot specijas)) ( izņemot tūlītējai lietošanai gatavus ēdienus, ar glabāšanas termiņu līdz trim dienām, nekonservēti, nav iepakoti kārbās vai vakuumiepakojumā, PRODCOM kodi 10.89.19.40.00 un 10.89.19.40.05)
- Sagatavoti, ar garšvielām un termiski apstrādāti, gatavi ēdieni uz gaļas, gaļas subproduktu vai asins bāzes ( apstrādāti pret bojāšanos, piem., sasaldētā vai konservētā veidā, parasti iepakoti un marķēti tālākpārdošanai; " ātri pagatavojamie pusfabrikāti"; ar vairāk kā divām atšķirīgām sastāvdaļām ( izņemot specijas)) ( izņemot tūlītējai lietošanai gatavus ēdienus, ar glabāšanas termiņu līdz trim dienām, nekonservēti, nav iepakoti kārbās vai vakuumiepakojumā, PRODCOM kodi 10.89.19.40.00 un 10.89.19.40.05)
- Sagatavoti, ar garšvielām un termiski apstrādāti, gatavi ēdieni uz zivju, ūdens mīkstmiešu un molusku bāzes ( apstrādāti pret bojāšanos, piem., sasaldētā vai konservētā veidā, parasti iepakoti un marķēti tālākpārdošanai; " ātri pagatavojamie pusfabrikāti"; ar vairāk kā divām atšķirīgām sastāvdaļām ( izņemot specijas)) ( izņemot tūlītējai lietošanai gatavus ēdienus, ar glabāšanas termiņu līdz trim dienām, nekonservēti, nav iepakoti kārbās vai vakuumiepakojumā, PRODCOM kodi 10.89.19.40.00 un 10.89.19.40.05)