PiemēriJēkabs aizgāja uz veikalu, atnesa viņam kefīru, maizi, sieru.
Piemēri
- Jēkabs aizgāja uz veikalu, atnesa viņam kefīru, maizi, sieru.
- Florence piecēlās, smērēja uz maizītēm kausētu šampinjonu sieru.
- Visi speķrauši, siers un desa pazuda kā miglā.
- Kādreiz šie dzeltenie ziediņi likti pie Jāņu siera, lai košāks ritulis.
- Viņi ēdīs siera plates un gaļas plates, un piparotas zivis.
Stabili vārdu savienojumiČedaras siers. Kausēts siers.
Stabili vārdu savienojumi
- Čedaras siers — Lielbritānijas izcelsmes cietais siers, gatavots no govs piena, pikanta riekstu garša, ērti sagriežams; nosaukums no Čedaras ciema Anglijā.
- Kausēts siers — produkts, kas iegūts, maļot, maisot, kausējot un emulģējot vienu vai vairākas siera šķirnes, pievienojot vai nepievienojot dažādas piedevas.
- Kazu siers (arī sieriņš) — parastais plikstiņš.
- Ķimeņu siers — jāņusiers, biezpiena siers ar lielu ķimeņu piedevu.
- Nenogatavināts siers; svaigs siers — siers, kas derīgs patēriņam drīz pēc ražošanas.
- Nogatavināts siers vārdkoptermins — siers, kas zināmu laiku izturēts noteiktā temperatūras un mitruma režīmā, ievērojot arī citus nepieciešamos apstākļus, lai tajā notiktu katrai siera šķirnei raksturīgās bioķīmiskās un fizikālās pārmaiņas.
- Parmas siers — itāļu cietā siera šķirne, ko gatavo no nepasterizēta piena, radies Parmā (Itālijas ziemeļos), sarīvētu izmanto dažādu ēdienu gatavošanai; parmesans; parmezans, parmedžano; parmadžāno.
- Pelējumu siers vārdkoptermins — ass, taukains, mazliet drupans siers, ko caurauž zilgani zaļas pelējuma daļiņas; attiecīgā siera šķirne.
- Saldpiena siers kolokācija — siers, kas iegūts, pienu sarecinot ar fermentu preparātiem.
- Siera acis vārdkoptermins — dažādas formas iedobumi (caurumi) sierā, ko veido un paplašina gāzes, kas rodas sierā nogatavināšanas laikā bioķīmiskajās reakcijās un kas uzkrājas mazāk saistītās siera masas vietās.
- Siera desa kolokācija — īpašas šķirnes siers, kam ir desai raksturīgā forma.
- Siera raugs vārdkoptermins — ferments, ko izdala no piena teļu vai piena jēru kuņģa daļas un izmanto siera un pilnpiena biezpiena ražošanā.
- Siet sieru kolokācija — gatavot sieru (parasti) apaļas ripas veidā, ietinot to drānā un novietojot zem sloga.
- Skābpiena siers vārdkoptermins — siers, kas iegūts, pienu sarecinot ar pienskābi, etiķskābi vai citronskābi.
- Sūkalu siers kolokācija — ciets vai pusciets produkts, kas iegūts, iebiezinot sūkalas, pievienojot (vai nepievienojot) pienu, krējumu vai citus piena produktus.
- Tofu siers kolokācija — tofu.