siers
siers vīriešu dzimtes 1. deklinācijas lietvārdsLocīšana
Lietojuma biežums :
Vsk. | Dsk. | |
---|---|---|
Nom. | siers | sieri |
Ģen. | siera | sieru |
Dat. | sieram | sieriem |
Akuz. | sieru | sierus |
Lok. | sierā | sieros |
1.Pārtikas produkts, ko iegūst no piena, sarecinot to ar siera raugu vai ar pienskābes baktērijām.
PiemēriJēkabs aizgāja uz veikalu, atnesa viņam kefīru, maizi, sieru.
- Jēkabs aizgāja uz veikalu, atnesa viņam kefīru, maizi, sieru.
- Florence piecēlās, smērēja uz maizītēm kausētu šampinjonu sieru.
- Visi speķrauši, siers un desa pazuda kā miglā.
- Kādreiz šie dzeltenie ziediņi likti pie Jāņu siera, lai košāks ritulis.
- Viņi ēdīs siera plates un gaļas plates, un piparotas zivis.
Stabili vārdu savienojumiČedaras siers. Kausēts siers. Kazu siers.
- Čedaras siers — Lielbritānijas izcelsmes cietais siers, gatavots no govs piena, pikanta riekstu garša, ērti sagriežams; nosaukums no Čedaras ciema Anglijā
- Kausēts siers — produkts, kas iegūts, maļot, maisot, kausējot un emulģējot vienu vai vairākas siera šķirnes, pievienojot vai nepievienojot dažādas piedevas
- Kazu siers; kazu sieriņš — parastais plikstiņš
- Ķimeņu siers — jāņusiers, biezpiena siers ar lielu ķimeņu piedevu
- Nenogatavināts siers; svaigs siers — siers, kas derīgs patēriņam drīz pēc ražošanas
- Nogatavināts siers vārdkoptermins — siers, kas zināmu laiku izturēts noteiktā temperatūras un mitruma režīmā, ievērojot arī citus nepieciešamos apstākļus, lai tajā notiktu katrai siera šķirnei raksturīgās bioķīmiskās un fizikālās pārmaiņas
- Parmas siers — itāļu cietā siera šķirne, ko gatavo no nepasterizēta piena, radies Parmā (Itālijas ziemeļos), sarīvētu izmanto dažādu ēdienu gatavošanai; parmesans; parmezans, parmedžano; parmadžāno
- Pelējumu siers vārdkoptermins — ass, taukains, mazliet drupans siers, ko caurauž zilgani zaļas pelējuma daļiņas; attiecīgā siera šķirne
- Saldpiena siers kolokācija — siers, kas iegūts, pienu sarecinot ar fermentu preparātiem
- Siera acis vārdkoptermins — dažādas formas iedobumi (caurumi) sierā, ko veido un paplašina gāzes, kas rodas sierā nogatavināšanas laikā bioķīmiskajās reakcijās un kas uzkrājas mazāk saistītās siera masas vietās
- Siera desa kolokācija — īpašas šķirnes siers, kam ir desai raksturīgā forma
- Siera raugs vārdkoptermins — ferments, ko izdala no piena teļu vai piena jēru kuņģa daļas un izmanto siera un pilnpiena biezpiena ražošanā
- Siet sieru kolokācija — gatavot sieru (parasti) apaļas ripas veidā, ietinot to drānā un novietojot zem sloga
- Skābpiena siers vārdkoptermins — siers, kas iegūts, pienu sarecinot ar pienskābi, etiķskābi vai citronskābi
- Sūkalu siers kolokācija — ciets vai pusciets produkts, kas iegūts, iebiezinot sūkalas, pievienojot (vai nepievienojot) pienu, krējumu vai citus piena produktus
- Tofu siers kolokācija — tofu
1.1.īpašības vārda nozīmē; formā: ģenitīvs, vienskaitlis Tāds, kas ir pagatavots no siera, ar siera piedevu.
PiemēriLabi izcepti siera cepumi ir našķis, ko gribas vēl un vēl.
- Labi izcepti siera cepumi ir našķis, ko gribas vēl un vēl.
- Pupiņu salāti, siera salāti, krabju salāti un Olivjē salāti.
- Klasiskā siera kūka ar vasaras ogām ir vispopulārākā šī bloga recepte.
- Pavisam svaiga un garda varētu būt siera zupa ar dārzeņiem.
Stabili vārdu savienojumiBērza siers.
- Bērza siers apvidvārds, idioma — pēriens
Avoti: LLVV, KnG, LEV, PL, LeK-15
Korpusa piemēri:šeit