Vasaras versija 2025
410 995 šķirkļi
serīns
serīns
Aizstājama aminoskābe, sastopama gandrīz visās olbaltumvielās, fermentos, dažos lipīdos.
Avoti: EV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Starp olbaltumvielas veidojošajām aminoskābēm ir arī hidroksilatvasinājums serīns.
  • SUB1 aktīvā forma šķeļ serīniem bagātu antigēnu 5 ( SERA5; merozoītu egresa negatīvais regulators) un citus efektorus, ieskaitot merozoītu virsmas proteīnu 1 ( MSP1), kas atver eritrocītu un ļauj parazītam iebrukt jaunā šūnā.
  • HLA-B un AS ģenētiskā asociācija ir galvenokārt saistīta ar noteiktu aminoskābi noteiktā ( šajā gadījumā – 97. pozīcijā) peptīdu saistošā kodētā proteīna daļā: asparagīnskābe ( tikai HLA-B*27 alēļu noteikts) un treonīns ( galvenokārt HLA-B*51 alēļu noteikts), kas saistīts ar paaugstinātu AS risku, savukārt serīns ( HLA-B*07 un HLA-B*08 alēļu noteikts) un valīns ( HLA-B*57 alēļu noteikts) ir saistīti ar samazinātu AS risku ( Pedersen, Maksymowych, 2018).
  • Organismā serīns sintezējas no glikolīzes starpprodukta - 3-fosfoglicerāta.
  • Galvenie cilvēka neiromediatori ir serotonīns, dopamīns, adrenalīns, glutamīnskābe, gamma-aminosviestskābe ( GABA), endorfīni, histamīns, serīns, glicīns un adenozīns.