Rudens versija 2025
412 004 šķirkļi
rafinoze
rafinoze joma: ķīmija
Trisaharīds, galaktozilsaharoze C18H32O16, balti, saldi, ūdenī šķīstoši kristāli; ir cukurbietēs un kokvilnas sēklās.
Avoti: ZTV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Šie dārza labumi satur cukuru, dēvētu par rafinozi, kas uzkrājas zarnās, līdz baktērijas to sāk raudzēt.
  • Redzams, ka tas attiecas arī uz disaharīdu celobiozi, kuras struktūrā ( atšķirībā no disaharīda saharozes un trisaharīda rafinozes) ir reducējošā cukura elementārvienība.
  • Šādos gadījumos mazie cukuri, kā piemēram saharoze, ieplūst starpšūnās caur plānajām plasmodesmām, kur tie polimerizējas par rafinozi ( trisaharīds) un citiem lielākiem oligosaharīdiem.
  • Salīdzinot hromatogrammas 30 ° C un 70 ° C temperatūrā, redzams, ka nereducējošo saharīdu – levoglikozāna, saharozes un rafinozes – joslu platumi samazinājās par 10 % .
  • Koller un līdzautori ( 1962) izšķira divas galvenās ogļhidrātu grupas: ar elpošanu saistītie ( rafinoze, saharoze, gliko-di-fruktoze u.c.) un cietes sadalīšanas produkti ( glikoze, fruktoze, maltoze).