Vasaras versija 2025
410 995 šķirkļi
pirovīnogskābe
pirovīnogskābe
Dabā plaši izplatīta karbonskābe, bezkrāsas šķidrums ar etiķskābes smaržu, nozīmīgs glikozes starpprodukts.
Avoti: LPE
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Tā veidojas anaerobās glikolīzes ( glikozes šķelšanas bez skābekļa klātienes) procesā no pirovīnogskābes.
  • Mitohondriju iekšējais dobums jeb matrice ir pildīts ar pusšķidru vielu, kas satur mitohondriju DNS, ribosomas ( tās atšķiras no citoplazmā esošajām) un dažādus fermentus, kas nodrošina pirovīnogskābes un taukskābju oksidēšanu, kā arī Krebsa cikla reakcijas.
  • Standartvielas glicerīna oksidēšanas produktu analīzei: DL – glicerīnaldehīds ( ≥ 95 % , Sigma-Aldrich), dl-glicerīnskābes kalcija sāļa hidrāts ( ≥ 99 % , Fluka), ketomalonskābes nātrija sāļa monohidrāts ( ≥ 98 % , Fluka), β–hidroksipirovīnogskābes hidrāts ( ≥ 97 % , Fluka), 1,3dihidroksiacetona dimērs ( tīrs, Fluka), kalcija pirovīnogskābes sāls ( bezūdens, 97 % , Alfa Aesar), glikolskābe ( ≥ 99 % , Acros organics), glioksālskābe ( ≥ 98 % , Acros organics), tartronskābe ( ≥ 98 % , Alfa Aesar), skābeņskābes standarts ( IC, 1.000 g/ L; Fluka), litija laktāts ( ≥ 97 % ; Fluka), acetāta standarts ( IC, 1.000 g/ L; Fluka), formiāta standarts ( IC, 1.000 g/ L; Fluka).
  • Nātrija amalgamas iedarbībā pirovīnogskābe pievieno ūdeņradi un ļoti viegli pārvēršas par pienskābi.
  • Flavonoīdi organismā sintezējas no šikīmskābes, pirovīnogskābes, malonskābes.