pâté
pâté vārds svešvalodā; franču
Avoti: SV99
Korpusa piemēri
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Klasisks franču virtuves ēdiens ir lauku pastēte ( pâté de campagne), kuras dzimtene ir Bretaņa.
- Atšķirībā no terīnes, parastajai franču pastētei ( pâté) ir daudz smalkāka struktūra, to visbiežāk gatavo mīklā.
- Francijā sākotnēji par pâté sauca kārtainu pīrāgu ar pildījumu no sīki sakapātas gaļas, putna vai zivs, bet par petit pâté – nelielus, slēgtus kārtainās mīklas pīrādziņus.
- Sākotnēji Francijā ar vārdu pâté apzīmēja kārtaino pīrāgu ar pildījumu no sīki sakapātas gaļas, putna vai zivs, bet par petit pâté sauca mazus slēgtus kārtainās mīklas pīrādziņus.
- Tomēr par franču pastēšu " karali" uzskata jau minēto zosu aknu pastēti jeb fuagra ( pâté de foie gras) – slaveno ēdienu, ko pirmsrevolūcijas Krievijā sauca par Strasbūras pastēti vai Strasbūras pīrāgu.