Rudens versija 2025
412 004 šķirkļi
nogatavināšana
nogatavināšana
1.joma: ķīmija Tehnoloģisks process, kura laikā materiālu vai reakcijas maisījumu iztur noteiktos apstākļos tik ilgu laiku (bieži – vairākas diennaktis), cik nepieciešams, lai iegūtu produktu ar noteiktām īpašībām.
2.joma: pārtika Produkta izturēšana noteiktos apstākļos, kuras laikā bioķīmisko (fermentu vai mikroorganismu iedarbībā) vai fizikālķīmisko procesu rezultātā produkts iegūst jaunas tehnoloģiskās īpašības vai garšu, aromātu un konsistenci, siers – arī acojumu.
Avoti: ZTV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • 2. Cik ilgs ir “ Memel Blue” siera nogatavināšanas laiks?
  • Tikai šejienes unikālais klimats rada ideālus nosacījumus svaigi vītināta šķiņķa nogatavināšanai.
  • Noslēgumam tuvojas nogatavināšanas plauktu montāža, un sāksies iesaiņošanas iekārtu ierīkošana.
  • Izstrādājuši arī olu pareizas nogatavināšanas tehnoloģiju, lai labāk noņemtu čaumalu.
  • Etilēnu praksē augļu nogatavināšanai lietoja jau senie ēģiptieši un ķīnieši.