graudu kondicionēšana vārdkoptermins; joma: lauksaimniecība
graudu kondicionēšana
Graudu hidrotermiska apstrāde, kurā maina graudu struktūru, mehāniskās un bioķīmiskās īpašības – padara graudu apvalkus elastīgākus (kad maļ miltus, tie nesadrūp, pilnīgāk atdalās no grauda), iedarbojas uz graudu olbaltumvielu kompleksu (uzlabojas miltu cepamība), aktivizē fermentus, kas sekmē mīklas rūgšanu.
Stabili vārdu savienojumiAukstā graudu kondicionēšana.
- Aukstā graudu kondicionēšana vārdkoptermins — graudus 15–20 °C temperatūrā samitrina līdz 14,5–16,5% un iztur 6–24 stundas
- Karstā graudu kondicionēšana vārdkoptermins — graudus pēc samitrināšanas silda 0,8–1,5 stundas līdz 35–60 °C temperatūrai un iztur 2–16 stundas
- Paātrinātā graudu kondicionēšana vārdkoptermins — graudus 20–40 sekundes silda ar ūdens tvaiku līdz 45–60 °C temperatūrai, atdzesē, kaltē līdz 15–16% mitrumam un 3 stundas iztur 20–25 °C temperatūrā; ar karsto un paātrināto paņēmienu kondicionē tikai kviešus
Avoti: ZTV