lizocīms
lizocīms
Hidrolāžu klases ferments, baktēriju šūnapvalku polisaharīdos katalīzē specifisku glikozīdisko saišu šķelšanos, kas izraisa baktēriju izšķīšanu; pārtikas piedeva E1105, konservants, var izraisīt hroniskas galvassāpes un alerģiskas reakcija; muramidāze.
Avoti: LPE, Zkp
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Neitrofilie leikocīti producē alfa defensīnus un lizocīmu ( Harder and Schröder, 2005).
- Asarās ir antibakteriāls enzīms — lizocīms, kas kavē baktēriju augšanu un aizsargā acis no iekaisuma.
- Siekalām piemīt antimikrobiālas īpašības, kuras nodrošina neimunoglobulīnu proteīni ( lizocīms, laktoferīns, aglutinīni u.c.) un imunoglobulīni.
- Pētījumā in vivo, izbarojot cilvēku lizocīmu saturošu kazas pienu sivēniem, E. coli augšana un dzīvotspēja tika pilnībā nomākta.
- ĢM kazas piens satur aptuveni 1000 reižu vairāk lizocīma nekā neĢM kazas piens, kas ir aptuveni 65% no cilvēku pienā esošā lizocīma.