Vasaras versija 2025
410 995 šķirkļi
invertāze
invertāze
Saharāze – ferments, kas saskalda saharozi (dabisko cukuru) divos vienkāršos cukuros – glikozē un fruktozē; pārtikas piedeva E1103, ražošanas palīglīdzeklis, iespējamā iedarbība – var būt ģenētiski modificēts un ģenētiski modificētie fermenti var izraisīt smagas saslimšanas.
Avoti: SV69, Zkp
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Medū konstatēti fermenti invertāze, amilāze, diastāze, fosfatāze, katalāze, lipāze.
  • Rauga sēnītes invertāzes fermenta klātbūtnē cukura saharozi hidrolizē glikozē un fruktozē, kā arī glikolīzes procesā ražo etanolu, par substrātu izmantojot fruktozi.
  • Sevišķi dārgi nokavēšanās var maksāt, ja iebaro cukursīrupu - divvērtīgie cukuri ( saharoze) bitēm ar fermenta ( invertāzes) palīdzību jāsašķeļ vienvērtīgajos ( glikozē, fruktozē) un aukstā laikā invertāze izdalās mazāk, tāpēc sīrups var netikt pārstrādāts, sarūgst šūnās un saime ziemā aiziet bojā.
  • Putekšņos ir arī dažādi fermenti: invertāze, diastāze, katalāze, lipāze un citi.
  • a Glikozidāze invertāze E