glukoze
Lietojuma biežums :
glukoze sieviešu dzimtes 5. deklinācijas lietvārds; parasti formā: vienskaitlis
LocīšanaLocīšana
Vsk. | Dsk. | |
---|---|---|
Nom. | glukoze | glukozes |
Ģen. | glukozes | glukožu |
Dat. | glukozei | glukozēm |
Akuz. | glukozi | glukozes |
Lok. | glukozē | glukozēs |
Ogļhidrāts, kas atrodas augu un dzīvnieku organismā; glikoze.
Avoti: LLVV
Korpusa piemēri
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Ogļhidrātu malabsorbcija, kas veidojas no samazinātas saharozes – izomaltozes ekspresijas apikāli un pazemināta nātrija – glukozes transporta proteīna ( SGLT1) funkcijas ir uzskatāma par galveno Rota vīrusu mediētas diarejas mehānismu ( sk. 1.4. attēlu).
- Iepakojumam bija 7 baltas " tukšās" tabletes, kuras turklāt, kā man stāstīja toreizējā ginekoloģe, bija tabletes ar glukozi vai dzelzi, vai ar ko citu, kas sievietei ap menstruāciju laiku un to laikā ir pastiprināti nepieciešami organisma stiprināšanai sakarā ar asins zaudēšanu.
- Lielmolekulārais polisaharīds sastāv galvenokārt no tetrasaharīda atkārtotām grupām, kuras savukārt sastāv no vienas ramnozes, vienas glukuronskābes un divām glukozes grupām un ir aizvietotas ar acil- ( gliceril- un acetil-) grupām O-glikozidāli saistītu esteru veidā.
- Īsajām distancēm Dion Sportlab piedāvā dzērienu π ISO-CARB450 – monosaharīdu ( glukozes un fruktozes) maisījumu ar 5 minerāliem.
- Šāds dzēriens pie līdzīgas koncentrācijas saturēs 2-3 reizes vairāk enerģijas, salīdzinot ar iepriekšējo; garajās distancēs enerģijas uzņemšana kļūst tikpat nozīmīga kā izvairīšanās no dehidratācijas – dzēriena ogļhidrātiem 95 – 100% jāsastāv no polisaharīdiem; ogļhidrātiem uzsūcoties piemīt sinerģijas efekts, piemēram, fruktoze ar glukozi kopā uzsūcas ātrāk nekā katra atsevišķi; priekšroku dodiet polikomponentu dzērieniem vai maltodekstrīniem; taču vidējās un garās distancēs izvairieties no dzērieniem ar augstu fruktozes līmeni, jo tā nekalpo kā tiešs enerģijas avots, tā vēl aknās jāpārstrādā par glukozi; izvairieties no dzērieniem ar sintētiskiem cukura aizvietotājiem ( аspartāms, saharīns u.c.) – tie tikai padara dzērienu saldāku, labuma nekāda un to nekaitīgums vēl ir stipri diskutabls; izvairieties no dzērieniem ar invertētu maltozi ( izomaltulozi), trehalozi un inulīnu – tie ir nekaunīgi mārketinga triki, bez pamatojuma pievienojot visur, kur tik var, jaunatklātas un modernas substances; esiet uzmanīgi ar dzērieniem, kas satur kofeīnu, – šīs vielas pārdozēšana var dot pilnīgi pretēju efektu;