Rudens versija 2025
412 004 šķirkļi
askorbīnoksidāze
askorbīnoksidāze
Oksidoreduktāžu klases ferments, kas atrodas augos, katalīzē askorbīnskābes oksidēšanos par dehidroaskorbīnskābi un ūdeņraža peroksīdu.
Avoti: LPE
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Smiltsērkšķu ogās nav fermenta askorbīnoksidāzes, līdz ar to C vitamīns nenoārdās tik strauji, kā, piemēram, upenēs un mežrozītēs;
  • Biloģiski aktīvo vielu kombinācija smiltsērkšķu ogās ir unikāla, ne tikai īpaši veselīga cilvēka organismam, bet arī savstarpēji stabilizējoša: C vitamīns labi saglabājas, jo ogās nav askorbīnoksidāzes - fermenta, kas oksidē C vitamīnu.
  • Karatīnu organisms uzņem tikai taukvielu klātbūtnē, bet smiltsērkšķu ogās tas jau ir izšķīdis eļļā; A un E vitamīni ir sinerģenti, tie pastiprina viens otra iedarbību; C vitamīns atšķirībā no citiem augļiem un ogām smiltsērkšķos ir brīvā, nesaistītā veidā, tāpēc vieglāk uzņemams; Smiltsērkšķu ogās nav fermenta askorbīnoksidāzes, līdz ar to C vitamīns nenoārdās tik strauji, kā, piemēram, upenēs un mežrozītēs; Skābā vide sulā pastiprina C vitamīna stabilitāti; C vitamīnu organisms labāk uzņem P vitamīna klātbūtnē.
  • • smiltsērkšķu ogās nav fermenta askorbīnoksidāzes, līdz ar to
  • smiltsērkšķu ogās nav fermenta askorbīnoksidāzes, līdz ar to C vitamīns nenoārdās tik strauji kā, piemēram, upenēs un mežrozītēs;