aromātiskums
Lietojuma biežums :
aromātiskums
Organiskajā ķīmijā — ciklisku konjugētu savienojumu fizikālo īpašību, reaģētspējas un struktūras īpatnības.
Avoti: LPE
Korpusa piemēri
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
- Savienojuma aromātiskums tiek noteikts pēc Hukkela noteikuma.
- Ja notiek pievienošanās reakcija benzola gredzenam, aromātiskums zūd, kas ir enerģētiski neizdevīgi, tādēļ aromātiskajiem savienojumiem pievienošanās reakcijas nav raksturīgas.
- Aromātiskie savienojumi ir tādi cikliski savienojumi ( visbiežāk organiski), kuru molekulām piemīt tā saucamais aromātiskums — sevišķa stabilitāte dubultsaišu mijiedarbības ( rezonanses) dēļ.
- Tomēr nelielas atšķirības šo struktūru noteiktās īpašībās, tādās kā pazemināts selenofēna gredzena aromātiskums salīdzinājumā ar tiofēnu, kā rezultātā savienojumi varētu vieglāk oksidēties un piedalīties arī citās ķīmiskās pārvērtībās, potenciāli varētu novest pie būtiskām izmaiņām bioloģiskajā aktivitātē.
- Šādas atšķirības, iespējams, ir saistītas ar atšķirīgo humifikācijas koeficienta aprēķināšanas metodi, jo E. Apsītes pētījumā izmantotā metode vairāk raksturo humusvielu šķīdību NaOH, bet HIX vairāk raksturo humifikāciju kā humusvielu aromātiskuma palielināšanos ( McKnight et al., 2001; Rodriguez et al., 2014).