Vasaras versija 2025
410 995 šķirkļi
amigdalīns
amigdalīns joma: ķīmija
Plūmju u. c. augļu kauliņu rūgtviela (ar rūgto mandeļu smaržu), kurai sadaloties, rodas zilskābe.
Avoti: ZTV
Korpusa piemēri
Šie piemēri no latviešu valodas tekstu korpusa ir atlasīti automātiski un var būt neprecīzi.
  • Piemēram, daudziem rožu dzimtas ( " Rosaceae") dzimtas augiem dīgļlapas satur amigdalīnu, kas pieder cianoglikozīdu grupai, un piedod dīgļlapām rūgtu garšu, dīgsti ar lielāku amigdalīna saturu ir konkurētspējīgāki.
  • Benzaldehīda savienojumi glikozīdu veidā ( amigdalīns) atrodas rūgto mandeļu un citu augu augļu kauliņos ( aprikozēs, persikos u. c.), ievu lapās.
  • Turklāt amigdalīns šķīst ūdenī, nevis eļļā, un zilskābes eļļā nav.
  • Kauliņos ir atrasts glikozīds amigdalīns un citi savienojumi.
  • Persika kauliņa kodols lielā amigdalīna daudzuma dēļ ir tik rūgts, ka to ēst patiešām nav vērts.